Buurn

 

Buurn! Oeps, zie dat je je mond niet verbrand aan deze speciale hete saus. In dit spel is elke speler een kok die pikante saus gaat maken. Je moet de juiste ingrediënten verzamelen zodat jouw saus de beste wordt.

Elke speler krijgt een start bedrag van 12 dollar. Het gemakkelijkste is dat je dit verdeelt in kleine briefjes want je moet anders regelmatig je geld wisselen. Er zijn 9 verschillende ingrediënten waar je er 6 van kiest. Schud alle kaarten en schud de eindkaart tussen de laatste 3 kaarten en steek ze opnieuw helemaal onderaan de stapel.

Sorteer alle organisatie kaarten op het cijfer aan de achterkant. Neem 2 kaarten van de 12-stapel en 2 kaarten van de 15-stapel. Dan leg je eerst de overige 12-kaarten op de 15-kaarten en helemaal onderaan leg je de 18-kaarten.

Bij het spel is een onderlegger voorzien. Leg deze in het midden van de tafel zodat elke speler er gemakkelijk aan kan. Zet de pionnen op hun overeenkomstige kleur, maar let wel op de rode (belastingen) doet enkel mee als je met 4 of 5 spelers speelt en gele (2de markt) doet enkel mee als je met 5 spelers speelt. Als laatste plaats je nog de bank-kaart met 1 dollar in de bank.

Elke ronde wordt gespeeld als volgt, leg kaarten open, tel af en voer nadien de bijhorende acties bij de pionnen uit.

De acties die bij de pionnen horen zijn:

·        Groen: aankoop

o   je koopt de 2 open ingrediënten kaarten

o   verdeel het geld dat je moet betalen over de andere spelers

o   het overschot gaat naar de bank

·        Rood: belastingen (enkel bij 4-5 spelers),

o   Voordat het geld van de aankoop verdeelt wordt, krijg jij de helft van het bedrag

·        Paars: organisatie

o   Je krijgt de openliggende organisatie kaart

·        Blauw: zwarte markt

o   Je betaalt 5 dollar voor 1 dichte ingrediëntenkaart (keuze uit de 2 bovenste)

o   OF je neemt het geld van de bank

·        Geel: 2de markt (enkel bij 5 spelers)

o   Je mag de overige ingrediëntenkaart kopen voor 4 dollar

o   OF je neemt het geld van de bank

Als je de groene pion neemt, koop je de 2 ingrediënten kaarten.

Er worden 2 ingrediënten kaarten en 1 organisatie kaart omgedraaid. De startspeler telt af, hij begint met aftellen met het getal dat op de eerste kaart staat op de organisatie trekstapel. Het is belangrijk dat je goed onthoudt bij welke getal een pion genomen wordt. Het getal dat gezegd wordt, is het aankoopbedrag. Van zodra iemand de groene pion neemt, nemen de andere spelers de andere pionnen afhankelijk van welke dat ze willen.

Alle acties van de pionnen worden uitgevoerd en de onderlegger wordt gedraaid en de volgende ronde begint. Van zodra de einde kaart getrokken wordt, is het de laatste ronde.

De speler met de meeste punten wint het spel. Je krijgt punten voor de ingrediënten kaarten (op de kaart staat het aantal punten per groep van kaarten), sommige organisatie kaarten en voor elke 5 dollar krijg je nog een extra punt.

Wees snel maar toch niet te snel, bij dit spel moet je goed kijken naar wat je andere spelers doen. Wees zeker voorzichtig dat je mekaar geen blauw oog geeft door snel de pionnen te grijpen 😉. Met een beetje voorzichtigheid is dit spel zeker een aanrader, goed nadenken is de boodschap.

Dit spel werd geschonken door Singapore boardgames en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 3-5 spelers 
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur :  40 minuten

Reacties

Populaire posts