Schnattergei


Smeer je stembanden maar alvast, want je zult ze nodig hebben. Er zorg daarnaast dat je timing goed afgesteld staat, want ook dat is zeer nuttig in dit snelle simpele kaartspelletje voor de jongere spelers onder ons. Iedereen weet dat een banaan geel is en een aardbei rood. Maar in dit spel willen je hersens nogal eens in de war raken, als je een rode banaan ziet of een blauwe paprika. We weten wel dat een blauwe paprika niet bestaat, toch? In deze review wil ik jullie met een klein uitstapje even meenemen terug in de tijd. Jarengeleden hebben wij een groenteboer voor de gek willen houden. Het meisje in de winkel vroeg alleraardigst, naar welke kleur paprika we op zoek waren. We keken elkaar aan en antwoordden gelijktijdig: naar een blauwe. Het meisje keek stomverbaasd en stotterde dat ze deze niet had. Misschien omdat ze dacht dat deze niet bestonden. Nu, Schnattergei, toont het tegenovergestelde aan. Er is wel degelijk een kaart opgenomen met een blauwe paprika erop afgebeeld. Het jarenlange mysterie opgelost door een simpel kaartspel. 

Terug naar het spel. Schudt alle kaarten en geef iedere speler er 25. Deze leg je gedekt naast je neer. De kaarten laten één van de zeven items zien. Te weten een banaan, aardbei, cacao, olifant, wortel, paprika of een Schnattergei. (Dit laatste is een spraakzame papegaai). Ieder item wordt in één van de vier kleuren afgebeeld. Rood, geel, bruin of blauw.  
Als je aan de beurt bent, draai je de bovenste kaart van je deck open en legt deze in het midden van de tafel. Je roept dan snel het item dat overeenkomt met de kleur van de kaart. Dus is de kaart geel, dan roep je BANAAN. Draai je echter een papegaai open, dan moet je het laatste item herhalen dat geroepen is door je voorganger. 
Roep je een verkeerd item, dan leg je voor straf twee kaarten van je eigen deck onderop de aflegstapel. Wanneer iemand een item omdraait dat overeenkomt met de bovenste openliggende kaart van de aflegstapel dan moet iedereen haasten om als eerste een klap op de aflegstapel te geven. Wie dat als eerste doet, mag alle kaarten van de aflegstapel nemen en deze onderop zijn trekstapel leggen. 

Het spel eindigt als een speler geen kaarten meer in zijn persoonlijk deck heeft liggen en er in die ronde niet in slaagt om de trekstapel naar zich toe te trekken om hiermee een nieuwe persoonlijke stapel te creëren. 
Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten in zijn bezit heeft, wint. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit spel is geschonken door Amigo

Schnattergei is te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts