Dice Manor

In Décorum (zie de review elders op dit blog) dienen we een huis in te richten. Maar voordat het zover is, dient er natuurlijk wel een huis te zijn. Gelukkig voor ons is er Dice Manor. In dit spel bouwen we met behulp van dobbelstenen ons eigen droomhuis.

Dice Manor duurt vijf ronden. Ronde 1 tot en met 4 worden op eenzelfde manier gespeeld, terwijl ronde vijf de Grande Finale is en alle spelers hun gebouwde huis showen. 


Ronde 1 t/m 4 bestaat elk uit vier verschillende fases. Deze zijn:

  1. Bieden. De spelers gooien hun dobbelstenen en kiezen alle dobbelstenen van een gelijk nummer. Deze worden vervolgens geplaatst bij één of meerdere van de onderstaande locaties:
    • Bouwtekeningen. Hier kunnen de spelers bieden op nieuw ontworpen kamers. De speler met de meeste dobbelstenen wint de bieding. Als een andere speler op de kamer heeft geboden, dan krijgt deze een inspiratie fiche.
    • Advertenties. Door het plaatsen van advertenties krijg je meer bekendheid en kun je extra dobbelstenen verdienen.
    • Rondleidingen. Door het geven van rondleidingen krijg je meer bekendheid.
  2. Verzamelen. Als iedereen gedaan is met bieden op de verschillende locaties, dan is het tijd om de bonussen van alle locaties te gaan verzamelen. 
  3. Bouwen. De kamers die de speler heeft verzameld tijdens het bieden worden in deze fase aan het eigen droomhuis gebouwd. Hierbij moet men er goed naar kijken dat de kamer via een andere deur betreden kan worden, en dat er geen deuren geblokkeerd worden.
  4. Reset. Alle dobbelstenen gaan terug naar de spelers en de rondemarker wordt doorgeschoven.
Als de rondemarker op de 5e positie aanbelandt, dan kunnen de spelers enkel nog dobbelstenen plaatsen in het eigen huis om zo de grote rondleiding te geven. Als alle spelers daar mee klaar zijn, dan is het tijd voor de eindtelling.
Spelers krijgen punten voor het aantal verschillende soorten kamers in het huis. Ook het grootste huis krijgt punten. Voor iedere twee inspiratiefiches die een speler over heeft krijgt men een punt. Tenslotte wordt er gekeken naar de kleur van de kamers. De speler die de meeste kamers in een kleur heeft, krijgt 12 punten. Nummer 2 krijgt 6 punten. Een rose kamer telt als een jokerkleur en kan de kleur aannemen van elke aangrenzende kamer.

De laatste jaren is er duidelijk een trend te zien in spellen waarin geboden dient te worden. Zeker met twee spelers hoeft dit helemaal niet vervelend te zijn, en dat laat Dice Manor goed zien. Eigenlijk is het een grote puzzel, en het bieden is meer een element om elkaar een beetje te plagen dan om elkaar volledig buitenspel te zetten. Wat ons betreft, komt dit spel nog vaker op tafel.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 30-45



Dit spel is geschonken door Arcane Wonders

Dice Manor is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts