Starship Captains


Als je dit spel voor het eerst op tafel ziet liggen, krijg je meteen het idee dat het een complex spel is. Als je dan het spelregelboek in de hand neemt, dan wordt dat vermoeden alleen maar groter. Echter, Starship Captains is een eenvoudig spel, dat snel is uit te leggen en slechts 25 minuten per speler duurt. 


De speler die aan de beurt is, heeft de keuze uit drie opties. Deze opties zijn:

  • Het activeren van een kamer
  • Het voltooien van een missie
  • passen
Om een kamer te activeren, stuurt een speler een van zijn cadetten die in de wachtruimte zitten te wachten naar de kamer die overeenkomt met het kleur van het ruimtepak van de cadet. Vervolgens wordt de overeenkomstige actie uitgevoerd. Er zijn slechts vier verschillende kamers die bezocht kunnen worden. Het aantal verschillende acties is dus vrij beperkt. Als een cadet een kamer heeft bezocht, gaat hij door naar de rustruimte en sluit daar aan in de wachtrij.
  • Als een rode kamer wordt bezocht, mag de speler zijn ruimteschip twee stappen bewegen. Een beweging wordt altijd gevolgd over de routes die op het bord zijn aangegeven. Een speler is niet verplicht om beide stappen te gebruiken om te bewegen.
  • De gele kamer stelt de speler in staat om tegen de ruimtepiraten te vechten. Als je tegen de ruimtepiraten gaat vechten, dan loop je helaas 1 schade op. Neem een schadetoken, en plaats deze in een van je vrije vrachtruimtes van je ruimteschip. Vervolgens neem je het ruimtepiratentoken van het bord en krijg je de beloningen die vermeld staan op het token. Hierna plaats je dit token in één van de beschikbare ruimtes in je ruimteschip. Als er geen plek meer is in de vrachtruimten, dan kun je het token niet plaatsen. 
  • Door het bezoeken van de blauwe kamer, wordt je in staat gesteld om nieuwe technologiën te onderzoeken. Je neemt een technologiekaart en plaatst deze in een vrije ruimte. Vrij wil zeggen, dat er geen schadetoken is geplaatst, en er ook nog geen kaart ligt. 
  • De grijze kamer is dé plek om te bezoeken, om de schade te repareren die je ongetwijfeld op gaat lopen tijdens je reis door de ruimte. Als je de kamer bezoekt, neem je simpelweg een schadetoken van je ruimteschip en plaatst dit in de algemene voorraad.
De andere actie waar een speler voor kan kiezen, is het voltooien van een missie. Om een missie te voltooien dient het ruimteschip van de speler op de planeet waar de missie plaatsvindt aanwezig te zijn en mag de missie niet door een andere speler gereserveerd zijn. Hoe een speler een missie kan reserveren staat duidelijk in de spelregels beschreven. Komt een speler in aanmerking voor het voltooien van een missie, dan dient de speler cadetten toe te wijzen aan de missie. De kleur van de cadetten maakt niets uit, maar als het cadetten van de juiste kleur zijn, dan wacht er een leuke bonus voor de speler. Als de missie is voltooid, gaan de cadetten naar de rustruimte en sluiten daar aan in de wachrtij. Er wordt vervolgens gekeken op het spelbord waar het hoogste opengedraaide nummer ligt. De speler neemt het fiche, en plaatst het op de planeet waar zojuist de missie is voltooid. Er wordt op de vrijgekomen planeet een nieuwe missiekaart geplaatst.
De laatste actie, waarvoor een speler kan kiezen, is passen. Dit behoeft weinig uitleg, maar een van de leukste aspecten van het spel wordt op het moment van passen wel uitgevoerd. De cadetten die in de wachtrij staan te wachten tot het moment dat ze eindelijk weer op pad worden gestuurd, worden namelijk geteleporteerd naar de wachtruimte. De laatste drie cadetten in de rij hebben echter pech. Zij dienen nog even langer te wachten.
Na vier ronden is het spel gedaan en worden de punten geteld. Zoals wel eens vaker het geval is in een spel, is de speler die de meeste punten heeft de winnaar van het spel. 

Zoals hierboven al geschreven, is Starship Captains ondanks het dikke spelregelboek een eenvoudig spel. Het speelt snel, en je zult nét tijd te kort komen om alles te doen wat je graag zou willen doen. En dat is juist hetgeen dit spel aantrekkelijk maakt en ervoor zorgt dat je het nogmaals op tafel wilt leggen om het nog een keer te spelen.

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 25 minuten per speler


Dit spel is geschonken door CGE

Starship Captains is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts