Astra


Ben jij helemaal weg van ons heelal en het sterrenstelsel? Dan zit je met dit spel van Mindclash Games gebakken. De spelers kruipen namelijk in de huid van een astronoom. Je hoeft in dit spel niet vier jaar naar school te gaan om sterrenkundige te worden. Met een speelduur van 20 minuten per speler, gaat dit een stuk vlotter. Je bent vastbesloten om de sterrenbeelden van de mysterieuze nachtelijke hemel te verkennen en te begrijpen. Jullie zijn bereid om elkaar te helpen en jullie ontdekkingen te delen, maar uiteindelijk zal één van jullie maar beroemd genoeg worden om door de geschiedenis heen herinnerd te worden.
Astra is een slimme mix van tactiek en strategie. Met simpele regels die snel door de spelers aan te leren zijn. Astra speelt zich af rondom de 48 sterrenbeeldkaarten waaruit het spel bestaat. Iedere kaart heeft een specifieke eigenschap. In het redelijk omvangrijk spelregelboek staan de kaarten duidelijk omschreven. Als we kijken naar de definitie van 'sterrenbeeld' dan zien we dat direct terugkomen in Astra. Een sterrenbeeld is namelijk een verzameling sterren die samen een figuur vormen als je ze met lijnen zou verbinden. De sterrenbeelden krijgen vervolgens een naam, die de menselijke fantasie heeft gegeven aan het figuur dat is ontstaan. 
Kies een gebiedsbord met de diverse elementen dat behoort bij het aantal spelers. Schudt de sterrenbeeldkaarten. Het aantal kaarten is afhankelijk van het aantal spelers. Leg vervolgens sterrenbeeldkaarten open aan de daarvoor bestemde pijlen op het gebiedsbord. Altijd één meer als het aantal spelers dat deelneemt. De overige sterrenbeeldkaarten vormen gedekt een trekstapel. Leg hierboven op de speleinde kaart. Draai deze kaart een kwartslag. Leg de overige kaarten bovenop de speleinde kaart. Draai vervolgens één kaart open. Dit vormt de aflegstapel. Leg de gebiedsmarker op het elementensymbool dat op de opengedraaide kaart zichtbaar is. 
Maak een voorraad van de telescooptokens en van de sterrenstoftokens. Je bent nu klaar om het spel te starten. 

In een beurt kies je uit diverse acties: 
  • Gebruik een speciale actie van een sterrenbeeld dat compleet voor je ligt (optionele actie). Indien je hiervan gebruik maakt, draai je de kaart een kwartslag om aan te geven dat je de actie deze beurt al gebruikt hebt.  
  • Observeren. Met de actie observeren kun je sterrenstof uitgeven om sterrenbeeldkaarten te ontdekken. Je kunt alleen sterren controleren in een rechte doorlopende lijn, maar je kunt er ook altijd voor kiezen om telescooptokens uit te geven om nieuwe waarnemingen te doen. Het observeren is simpel, kruis met je marker een aangrenzend bolletje af. Dit mag je zo vaak doen als je sterrenstof hebt, of zet extra telescoopmarkers in om extra te observeren. Wordt de weg geblokkeerd, dan kun je geen bollen inkleuren. Wanneer je een grote ster markeert, dan krijg je hiervoor direct een wijsheidsbonus. Je kruist deze af op je spelerstableau. Deze wijsheidskracht heb je nodig om meer sterrenbeeldkaarten te mogen verzamelen.  
  • Rusten. De rustactie kun je gebruiken om je sterrenstof aan te vullen, de elementenmarker door te schuiven en om je kaartvaardigheden te activeren welke overeenkomen met het actieve gebied. Zorg ervoor dat je de kracht van je kaarten op het juiste moment inzet, dus door op het goede moment te rusten, zodat je het optimale uit je kaarten kunt halen. 
Alle astronomen ontdekken gezamenlijk de openliggende kaarten rondom het gebied. Wanneer een kaart voltooid is, wordt er gekeken wie het grootste aandeel heeft in het ontdekken van dit sterrenbeeld.
Deze speler heeft de eerste keuze uit de bonussen die onderaan de kaart afgebeeld staan. Als alle spelers die geholpen hebben met het ontdekken een bonus gekozen hebben, legt de speler met de meerderheid aan bolletjes de kaart voor zich neer. 


De laatste ronde wordt getriggerd als de  speleinde kaart opengedraaid wordt. De spelers hebben dan nog één beurt, totdat de startspeler weer aan de beurt zou zijn.

Dan is het tijd voor de eindtelling. Iedere speler heeft een eigen scorekaart. Hij kijkt naar de diverse elementen die afgebeeld staan op de door hem ontdekte sterrenbeeldkaarten en telt de punten. Vervolgens levert het aantal in bezit zijnde sterrenstof punten op, de wijsheidsbonus levert punten, ieder gekleurd bolletje dat nog op de niet volledig ontdekte sterrenbeeldkaarten staat levert 1 punt op en de afgebeelde score op je sterrenbeeldkaarten. Tel alle punten bij elkaar op en jullie weten wie de beste astronoom in jullie midden is. 

Let op dat er speciale regels gelden voor een 2-speler spel.


Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 40-100 minuten 


Dit spel is geschonken door Mindclash Games

Astra is te spelen bij Het geel Pionneke

Reacties

Populaire posts