Rainforest City

Bij een regenwoud zullen de meeste mensen spontaan moeten denken aan Brazilië, maar bij Rainforest City bevinden we ons in Singapore, de andere kant van de wereld. Het spel is geïnspireerd op het verdwijnen en later het terug verschijnen van de otters in Singapore. De spelers krijgen de kans om een goede invloed uit te oefenen op het ecosysteem aldaar door hun regenwoud het meest effectief vorm te geven.

In het midden van de tafel komt een vierkantige wijzer te liggen waar 4 fruitsoorten op staan. Elke speler kiest een fruit om mee te spelen. Rondom de wijzer komen op elk van de 4 punten 2 kaarten te liggen. Deze kaarten bestaan uit 2 soorten : landschappen en fauna&flora. Elke speler krijgt bij de start 2 landschapskaarten die tegen mekaar liggen en de start van je regenwoud voorstelt. Afhankelijk van het aantal spelers neemt de startspelers jetons, die aangeven hoeveel rondes er gespeeld gaan worden. Die jetons worden telkens doorgegeven naar de volgende speler. Komen de jetons terug bij de startspeler, verminderen deze met 1. Normaal zal iedereen 12 keer aan de beurt komen.

Tijdens je beurt ga je als startspeler met de wijzer draaien in de richting van de 2 kaarten die je wilt nemen. Alle andere spelers mogen exact één kaart nemen van de 2 kaarten naar waar hun pijl wijst.

Neem je een landschapskaart, mag je die aan je startkaarten aan puzzelen. Je mag de kaart daarbij draaien zoveel je wilt, maar er moet altijd 1 van de 6 vakjes grenzen aan je regenwoud. Met een fauna&flora kaart kan je ook draaien en keren zoals je verkiest, om uiteindelijk de afgebeelde planten en dieren in je regenwoud te plaatsen. Daarvoor zijn er een heleboel jetons voor voorzien. Daarna gaat deze fauna&flora kaart naar de aflegstapel.

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk planten en dieren op het juiste terrein kunt plaatsen. Een vis of dolfijn in het water, een krab of ijsvogel in de mangrove, en een armadillo of rups in het bos. Idem voor de planten, je wilt zeker geen koraal maar bomen in je bos planten. Koos je een fauna&flora kaart waarvan niet alle jetons in het juiste gebied terecht komen, of zelfs buiten je regenwoud, dan zullen die jetons onmiddellijk naar je composthoop gaan. Elke jeton daar is op het einde van het spel een strafpunt.

Een aaneensluitend gebied is een habitat. Je kan op de volgende manier punten scoren per habitat : voor elke plant krijg je 1 punt, voor elke herbivoor, zoals de vis of krab of rups, krijg je 2 punten. Die punten krijg je enkel en alleen als in die habitat een plant staat. En voor meerdere herbivoren zal je meerdere planten nodig hebben als je wilt dat ze punten opleveren.

Voor elke carnivoor in een habitat, dus de ijsvogel, dolfijn of armadillo, scoor je 3 punten, tenminste als er voor elke carnivoor een herbivoor aanwezig is. Otters zijn een buitenbeentje, zij kunnen in elke habitat leven. Er is eveneens een mogelijkheid dat je een stukje regenwoud zet met een huisje aanwezig. Daarop staat meestal afgebeeld welke jeton die reeds aanwezig is in je regenwoud moet verwijderen naar de algemene voorraad. Heb je die jeton niet, mag je het effect negeren. Elk huisje zal op het einde van het spel 3 punten opleveren, maar voor elke plant of elk dier naast het huis verlies je een punt.

Rainforest city wist ons te verrassen. Het leek op het eerste zicht een vrij simpel spel, maar er komt meer puzzelen aan te pas dan je in eerste instantie zou denken. De puntentelling is iets of wat lastig en daar kan je best even papier en balpen bij de hand nemen. Zeker tegen het einde van het spel kan je regenwoud er nogal rommelig uitzien.

De spelregels bevatten een coöperatieve variant waarbij het tellen van punten zal wegvallen en de spelers bepaalde objectieven (aparte kaarten) moeten behalen. Voor de eenzame speler is er de solo variant waarbij hij of zij 2 landschappen tegelijk gaat beheren en objectieven moet behalen.

Dit spel is geschonken door Origame en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts