80 Days


In 80 dagen de wereld rond? Dat lijkt wel een hele zware opgave. Toch was het Phileas Fogg die een weddenschap afsloot, dat hem dat ging lukken. En ja, het is hem zo waar gelukt. Dus ligt er nu voor jullie spelers een nog grotere uitdaging te wachten. Jullie kunnen het nog veel beter. En omdat te bewijzen gaan jullie direct van start. In dit spel van Piatnik maken jullie een spannende wereldreis en noteren jullie ervaringen in je reisdagboek, om zo iedereen ervan te overtuigen wie de stoerste reiziger is. Pak je bagage, neem wat duiten mee en de reis kan beginnen.

Het spel verloopt over vijf ronden. Iedere ronde bestaat uit een drietal fases.
  • Fase 1: De krant opendraaien. Hierdoor kom je te weten wat er in deze periode gebeurt. Iedere speler neemt het aantal munten dat afgebeeld staat op de kaart. Er staat tevens een effect op de kaart dat in deze periode doorgevoerd wordt. Hier dienen jullie allen rekening mee te houden.
  • Fase 2: Actie uitvoeren. Er kan gekozen worden uit een viertal acties. Namelijk reizen, kopen, jongleren of passen. (In variant B zijn er maar drie actiemogelijkheden beschikbaar).
  • Fase 3: Einde van de ronde. Zodra iedereen gepast heeft, eindigt de actiefase 
In dit spel kun je op drie verschillende manieren reizen, per boot, per trein of met een speciaal voertuig. Uiteraard is reizen niet gratis, dus zorg dat je genoeg munten gespaard hebt. 
80


De koopactie kan ook zeer nuttig zijn. Je hebt de mogelijkheid om vijf verschillende items aan te kopen op twee verschillende markten. Kies je voor het grove geschud van een revolver, of zie je meer heil in een goede jas? keuzes, keuzes. Wil je toch nog iets anders? Begeef je dan op de illegale zwarte markt. Het voordeel hiervan is, dat je speelfiguur niet op het juiste item hoeft te staan om het toch aan te kunnen schaffen. Alle aangekochte items bewaar je in je eigen koffer. Maar pas op, je kunt je koffer niet oneindig volproppen. 
Tussen je acties door kun je er ook voor kiezen om het avontuur op te zoeken, Op de avonturenkaarten staat aangegeven wat de kostprijs hiervan is. Als je een kaart aangeschaft hebt, dien je altijd direct de bonus door te voeren. De afgebeelde zegepunten krijg je wel aan het einde van het spel.


Het spel eindigt aan het einde van ronde vijf als alle spelers gepast hebben. 
Wie is het snelste in Londen aangekomen, door het efficiënts te reizen en gebruik te maken van de beste items en ontvangt ook nog eens de bonus? Dit is vast en zeker de beste avonturier. 

Het speelbord is dubbelzijdig, waardoor je nog meer speelplezier kunt hebben met deze variant. *0 Days is een simpel reisspel met toch genoeg uitdaging. Het ziet er bovendien erg fraai uit, waardoor het aantrekkelijk is om het eens op tafel te leggen. Ook de speelduur van iets minder dan een uur, zal bij vele spelers in de smaak vallen. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 50 minuten


Dit spel is geschonken door Piatnik

80 Days is te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts