Curse of the Dark

 

In het afgelegen bergdorpje Mordengraf, ergens diep in Oost-Europa, wordt de rust verstoord door geruchten over een geheimzinnig wezen dat de omgeving onveilig maakt. Als er vervolgens mensen spoorloos beginnen te verdwijnen, is je nieuwsgierigheid gewekt en trek je onverwijld op onderzoek uit, te beginnen met het sombere Gotische kasteel dat het dorpje overschaduwt. Helaas loop je in de val van een ongeziene macht. Slechts 3 uur heb je om te ontsnappen alvorens het duistere wezen op je losgelaten zal worden...

Tot zover de intro van Curse of the Dark. Dit spel is een coöperatief escape room avontuur, waar je een smartphone met zaklamp voor nodig hebt. Wie smartphone zegt, zegt ook app en deze zal je dus moeten installeren. Verder mag ik eigenlijk niets verklappen over het verhaal, alleen dat het begint met een krantenartikel dat je moet lezen. In de loop van het spel zal je een twintigtal puzzels moeten oplossen, die stelselmatig het grondplan van het kasteel zullen blootleggen in de vorm van tegels. Verwacht je hierbij ook aan enkele sfeervolle 3D-toestanden. Verder zijn er nog genummerde instructiekaarten die onthuld worden naarmate je vordert. De doos bevat daarnaast nog extra materiaal waarvan de betekenis duidelijk wordt bij bepaalde puzzels. Ook de app draagt hier regelmatig zijn steentje bij.

Hints van verschillende diepgang en oplossingen worden geleverd in een boekje, waar je een laagje moet wegkrabben zoals bij krasloten. Hiermee komen we meteen op de grootste beperking van het spel: het is ontworpen om maar 1 keer gespeeld te worden omdat sommige acties rechtstreeks op de componenten inwerken. Volgens commentaren is er een online PDF document verkrijgbaar waarmee het alsnog herspeelbaar wordt, maar dat heb ik nog niet kunnen verifiëren.


 De totale ervaring duurt ongeveer 3 uur, maar als dat wat te lang uitvalt kan het ook in twee hoofdstukken van 90 minuten gespeeld worden. Een prima insteek, want ik merkte dat na het eerste uur mijn concentratie toch stilaan begon te verslappen, ondanks het intrigerende spelverloop. En nee ik ga geen verdere details verklappen, ik wil jullie plezier niet vergallen.

Curse of the Dark is een eerste klas escape room spel. Een thema en verhaal dat je curiositeit prikkelt, een kwaliteitsvolle presentatie met oogstrelend materiaal, en boeiende puzzels – mentaal en fysiek - die je soms wel even bezig houden tot dat ene aha-moment. En laten we ook de app niet vergeten die wel degelijk bijdraagt tot de sfeer en beleving van het mysterie. Ik hoop dat de eerder vermelde PDF inderdaad het herspelen mogelijk maakt, want dit spel verdient het om door meerdere gezelschappen gespeeld te worden.


Dit spel werd geschonken door Professor Puzzle Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1 - 6
Speelduur: 120 - 240 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts