Fasanerie


Friedemann Friesse heeft deze reis een klein kaartspelletje weten te realiseren dat gaat over fazanten. Misschien een minder interessant thema, maar je moet iets als je graag een spel laat beginnen met de letter F. En zeg nu zelf hoeveel vogelnamen kennen jullie die beginnen met de letter F. Want vogels, dat werd het thema. Oké, de flamingo, fuut of de fluiter hadden ook gekund. Maar dan moeten deze vogels ook in het Duits nog een naam hebben die begint met de letter F. In dit spel is dus gekozen voor de kleurrijke fazant. 

In dit spel krijgen de spelers een opdracht rechtstreeks van de barones. Jullie gaan zoeken naar nobele fazanten die geschikt zijn voor de fazanterij. Verzamel waardevolle fazanten en vermijd de mislukkelingen die veel minder waardevol zijn en soms zelf minpunten opleveren. 
Van de 12 verschillende fazantensoorten, wordt er altijd maar met zes verschillende fazantensoorten gespeeld. Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt wordt voorgeschreven welke soorten je het beste kunt verwijderen. Daarna hou je 6 kaarten van iedere soort over.  De kaarten worden geschud en hiermee maak je een trekstapel en draait de bovenste 6 kaarten open. Deze vormen een rij waaruit de spelers kunnen kiezen. Iedere speler kiest een eigen schijfje, waarmee hij straks gaat bewegen over de kaarten. Hij pakt tevens de bijbehorende kaart, om aan te geven met welk karakter hij speelt. Nu kan er een start gemaakt worden met het verzamelen van de meest waardevolle dieren. Let er goed op dat iedere fazantensoort een eigen effect heeft, welke plus- of minpunten opleveren. Achterin de handleiding worden de effecten van de 12 verschillende fazantensoorten uitgelegd.
Als je aan de beurt bent, beweeg je je houten schijfje naar een kaart naar keuze uit de rij. Je mag je schijfje zo ver in de rij neerleggen als je zelf wilt. Het is zelfs toegestaan om op schijfje van een andere speler te landen. Indien je alleen op een kaart staat en je staat laatste in de rij, dan verzamel je de kaart waar je op geland bent en alle kaarten welke achter je liggen. Let op, je moet deze kaarten nemen, ook al liggen er misschien minder interessante kaarten bij. Je legt de verzamelde kaarten blind onder je karakter weg. Je mag wel altijd zelf bekijken welke kaarten eronder weggestopt zijn. Indien de schijfjes op elkaar beland zijn, is het niet toegestaan om kaarten te gaan verzamelen. Je gaat dan automatisch verder naar stap twee. Bekijk de kaarten in de rij en kies een kaart verder vooruit om daar je schijfje op te plaatsen. Ligt je schijfje nu als eerste in de rij, dan trek je kaarten totdat er weer vijf kaarten voor je schijfje liggen. Degene die nu als laatste ligt, begint zijn beurt met verzamelen. 
Het spel eindigt als de rij niet meer aangevuld kan worden uit de trekstapel. De spelers hebben dan nog eenmaal de mogelijkheid om nog te verzamelen uit de openliggende rij. Vervolgens tellen de spelers tellen de plus- en minpunten. De speler met de meeste punten wint het spel. Omdat een partijtje nogal snel kan verlopen, heb je altijd de mogelijkheid om opnieuw te beginnen en zo een aantal rondes achtereen te spelen. 

Indien je beschikt over meerdere doosjes van dit kaartspelletje, is het met meerdere personen te spelen. De club heeft de beschikking over twee doosjes, waardoor het spel tot 4 spelers te spelen is. 

Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door 2F Spiele


Reacties

Populaire posts