Challengers!

Bij deze stellen we jullie graag de nieuwste telg uitgegeven door Asmodee voor Challegers! Het spel brengt het gekende spel “Vlaggenroof” of in het Engels Capture the flag naar een bordspel.

Capture the flag is normaal een buitenspel waarbij twee of meer teams elk een vlag hebben en proberen om de vlag van het andere team te veroveren. Dit ga je dus nu ook doen maar dan gezellig samen binnen.

Je kan het spel spelen vanaf 1 tot 8 spelers. Indien je alleen bent kan je het solospel spelen. Bij meerdere spelers vormt elke speler een team en probeer je om in een ronde de vlag van het andere team (andere speler) te bemachtigen. 

Challengers wordt gespeeld over 7 rondes, waarin je telkens strijd tegen een team om de vlag. Elke speler krijgt een set kaarten met verschillende waardes, om zo tegen elkaar te strijden. De kaarten die je kan gebruiken worden naarmate de rondes vorderen sterker.  Er zijn 3 kaartenhouders : A, B en C waarin de kaarten met stijgende waarde en kracht zijn opgenomen.

Bij het begin van het spel wordt er gekeken hoeveel spelers meespelen, op basis hiervan worden de juiste tournament kaarten uitgedeeld aan de spelers.  Elke speler krijgt een tournament kaart.  Deze kaart bepaalt tegen welk team je een ronde gaat spelen.  Daarnaast bepaalt deze kaart ook uit welke kaartenhouder je nieuwe kaarten mag trekken.  In de eerste rondes is dit houder A en naarmate het spel vordert mag je ook kaarten trekken uit houders B en C waar de krachtigere kaarten inzitten.

Bij elke ronde gaan de twee teams die tegen elkaar spelen aan een gekleurde gevechtsmat zitten, en stellen ze hun kaartendeck samen.  Naast de kaarten die je in je bezit hebt, mag je elke nieuwe ronde telkens 5 kaarten nemen, afhankelijk van de tournament kaart uit houder A B of C en er 1 of 2 houden. Naarmate je vordert in  het toernooi, zullen de kaarten die je neemt stijgen in rang en worden ze steeds krachtiger. Je kan best proberen om je te specialiseren in kaarten van hetzelfde type (aangegeven door symbolen op de kaarten) of identieke kaarten te zoeken om combo's te krijgen die goed samenwerken. Vervolgens mag je, voor het spel start, zoveel kaarten weggooien als je wilt om je eigen kaarten te verkleinen en je kansen op het krijgen van combo's te vergroten.  Daarna schud je je eigen kaarten en leg deze als gedekte stapel voor je, dan kan het gevecht om de vlag starten. 

Bij een gevecht draait de startspeler of de speler met momenteel de hoogste trofee een kaart om, deze speler heeft dan bij de start van de ronde de vlag. De andere speler draait vervolgens uit de eigen stapel  kaarten om totdat de geaccumuleerde waarde gelijk is aan of groter is dan kaart van de tegenspeler.  Zodra de waarde gelijk of hoger is, verhuist de vlag naar deze stapel kaarten en gaat de kaart van de tegenspeler naar de bench.  De bench is een plaats voor verloren kaarten.  In totaal zijn er 6 plaatsen op de bench waarbij je dezelfde kaarten in een zelfde bench vak mag opbergen. Maar zodra alle 6 plaatsen ingevuld zijn  kan je niet meer spelen en wint de andere persoon de vlag.  Als de bench nog open plaatsen heeft gaat het spel verder en mag deze speler terug kaarten omdraaien. Zodra deze kaarten geaccumuleerd een gelijke of hogere waarde heeft dan de bovenste kaart van de tegenspeler, verhuist de vlag en gaan alle kaarten van de tegenspeler naar de bench.  

Er zijn twee manieren waarop deze battle of decks zal eindigen: als een speler te weinig kaarten heeft verliest hij, of als een speler geen ruimte meer heeft in de bench.  Als je te veel verschillende soorten kaarten hebben, verlies je zodra er 7 verschillende kaarten zijn geplaatst, omdat je de 7e nergens kunt plaatsen. Deze twee slimme manieren om elk gevecht te beĆ«indigen zullen een serieuze invloed hebben op de keuzes die je zult maakt bij het selecteren van kaarten om toe te voegen aan of te verwijderen uit je stapel.

Aan het einde van deze 7 rondes tellen spelers de waarde van de punten op de trofeeƫn die ze hebben gewonnen op, die waardevoller worden naarmate de rondes vorderen. Sommige kaarten leveren ook een paar punten op en deze worden ook toegevoegd. Vervolgens spelen de twee beste spelers, zonder iets aan hun decks te wijzigen, nog een laatste ronde en wordt de winnaar bekend.

Dit spel is geschonken door Asmodee NL en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Challengers! is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1-8
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

 

Reacties

Populaire posts