Boba mahjongWaarover het kaartspel Boba Mahjong gaat, leert de ondertitel ons, namelijk ‘Bubbletea for two !’.  In dit kleurrijke doosje in de lieflijke Japanse kawaiistijl (eenvoudig maar schattig getekende personages in zachte pastelkleuren, vaak met een grote aaibaarheidsfactor) proberen twee spelers door sets van kaarten bij elkaar te spelen een zo goed mogelijke bubbelthee te creëren, waarmee ze punten verdienen op basis van de versheid, consistentie, complexiteit en presentatie van hun drankje. Degene met de best scorende bubblethee wint het spel ! 


Boba Mahjong bestaat uit ingrediëntenkaarten in twee mogelijke categorieën: gekleurde ‘thee’ en gele ‘toppingkaarten. De theekaarten (roze, paars, groen, blauw) stellen verschillende soorten thee voor en zijn genummerd van nul tot acht. De ongenummerde gele toppingkaarten bevatten ingrediënten (muntblaadjes, karamelblokjes, …) met een speciale eigenschap (waarover later meer). 

Alle thee- en toppingkaarten worden door elkaar geschud tot een trekstapel, waarna de drie bovenste kaarten uit elkaar opengelegd worden om zo drie mixstapels te vormen. (Deze drie kaarten dienen een nummer hoger dan ‘0’ te hebben, vervang eventuele nulkaarten door andere alvorens het spel te starten). Iedere speler krijgt vijf kaarten van de trekstapel op hand. 


Een spelbeurt bestaat uit drie fases: neem twee kaarten van de trekstapel of ééntje van een van de drie mixstapels. Maak een of meerdere (maximum drie per spelbeurt) ‘sets’ en speel deze uit op tafel (waarover later meer). Indien dit niet mogelijk is mag je opnieuw kaarten trekken (idem stap 1). Tenslotte telt de actieve speler zijn handkaarten na (maximum zeven stuks) en legt de eventuele overschot eraan af. 


Een set bestaat steeds uit drie handkaarten of twee handkaarten plus een bovenste kaart van een mixstapel, én voldoet aan volgende voorwaarden: drie theekaarten met aangrenzende nummering (1-2-3, of 5-6-7,…), drie theekaarten met eenzelfde nummering (1-1-1, 4-4-4, …) of drie toppingkaarten. Nulkaarten fungeren als joker en kunnen dus voor elk getal doorgaan (zo is 1-0-2 bijvoorbeeld een correcte set).


Na het uitspelen van een set kiest de speler één kaart ervan die later (in de scoringsfase) in de bubbelthee gaat belanden (‘scoringskaart). Kies verstandig, want punten worden gescoord door combinaties (nummering, kleur, toppings) van deze scoringskaarten te maken. De overige twee setkaarten worden, naar keuze van de actieve speler, over de mixstapels verdeeld (de nulkaarten verdwijnen hierbij uit het spel). De speciale eigenschap van de toppingkaarten wordt geactiveerd van het moment dat deze kaarten als scoringskaart worden afgelegd. 


Wanneer een speler tien scoringskaarten afgelegd heeft, of de trekstapel uitgeput geraakt, eindigt het spel. Elke speler kiest uit zijn scoringskaarten de zes meest geschikte scoringskaarten, waarna de punten geteld worden in de verschillende categorieën: versheid (kaarten met eenzelfde nummer maar een verschillende kleur), consistentie (sets van oplopende nummers), complexiteit (combinatie van twee toppings) en presentatie (sets van kaarten in eenzelfde of verschillende kleuren). De speler met de waardevolste bubbelthee wint het spel ! 


Boba Mahjong is een snel te starten kaartspelletje met beperkte spelregels, vrolijke pastelkleurtjes en een eenvoudig maar leuk spelmechanisme, dat ook de spelliefhebbers op boardgamegeek weten te waarderen, met een mooie score van 7+ als gevolg. Een potje bubbelthee maken kost amper twintig minuten, dus een herkansing voor de verliezers is snel ingezet ! 

Dit spel werd geschonken door Gigamic en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts