Qawale

Liefhebbers van abstracte 2-persoonsspellen lezen best even verder, want deze Qawale zou zeker interessant kunnen zijn. Het spel vond zijn inspiratie uit de gestapelde stenen die je vaak op wandelingen, voornamelijk in de bergen, zeker al wel eens tegen gekomen bent.

In de speldoos vinden we een zeer stevig spelbord met daarop een raster van 4 op 4 uitstulpingen. Onder de speldoos zit een stoffen zak met daarin 8 gele, 8 witte en 8 rode platte stenen. Welja, steen ... ze zijn van hout in dit geval. De spelers kiezen elk een kleur, de stenen komen van de niet gekozen kleur komen in stapels van 2 hoog op de hoeken van het spelbord te liggen. Die stenen zijn de neutrale stenen.


De startspeler wordt gekozen, en die mag een eigen steen op 1 van de 4 neutrale stapels plaatsen. Daarna neemt die speler de volledige stapel op, en beweegt hij horizontaal of verticaal over het spelbord, waarbij het telkens de onderste steen van de stapel achter laat op de plaats waarover hij beweegt, totdat de stenen op zijn. Daarna is de volgende speler aan de beurt, en deze mag eender waar op een andere steen of stapel, zijn steen plaatsen en bewegen, waar hij telkens de onderste steen achter laat op de plaatsen of andere stapels waarover hij beweegt.
 
De bedoeling is om als eerste 4 stenen van eenzelfde kleur op een rij te vormen, horizontaal, verticaal of diagonaal. De hoogte van de stenen die 4 op een rij vormen, is van geen belang.

Qawale is een spel dat je op 1 minuut kan uitleggen, en op 5 minuutjes kan spelen. De 'nog eens' factor is zeer hoog, zodat je vast en zeker wel een paar spelletjes na mekaar kunt spelen. Het materiaal is van superieure kwaliteit, al lijkt een kleinere pocket editie idealiter om kast ruimte of bagage ruimte te besparen. Na een paar spelletjes zal je zeker en vast een tactiek ontwikkelen, maar de vraag is of die beter is dan die van je tegenstander ?

Dit spel is geschonken door Gigamic en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Qawale is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minutenReacties

Populaire posts