Honey Buzz

Als je de doos ziet heb je al onmiddellijk een idee over wat het spel gaat.  Het zeer mooie artwork toont een beer die aan een kraampje honing wil kopen, met in de voorgrond bijen die honing maken en aanvoeren naar het kraampje. Je kan het dus al raden: in het spel speel je de rol van bijen die zo veel mogelijk honing proberen te maken om deze aan hoge prijzen en goede deals te verkopen.

De natuur is alom aanwezig in dit spel. Je krijgt er zelfs, ook als het nu buiten nog koud is, al lentekriebels van.

Onze club beschikt over de luxe editie, dat betekent dat we bepaalde spelelementen in een luxe uitvoering beschikbaar zijn.  Zo zit er een echte houten honinglepel in om de startspeler aan te duiden.  Doordat er extra materiaal in de doos zit is het opbergen van al het materiaal wel wat lastiger. We willen de doos zo goed mogelijk kunnen sluiten want om de doos zit nog een frame.  Dus even graag aandacht voor diegene die het spel willen spelen, kijk voor je alles uitpakt even goed waar alles zat en berg het nadien ook zo keurig mogelijk terug op, enkel dan kan de doos mooi dicht.

Nu even terug naar het spel. Het spel is speelbaar van 1 tot 4 spelers.  Wij hebben het spel uitgetest met 4 spelers en we hebben de spelduur van 90 minuten toch ruim overschreden. Uiteraard dienen we eerst al het spelmateriaal zorgvuldig op te stellen en een speluitleg te geven. Maar aangezien het een planningsspel is wil iedereen toch zijn tijd nemen en de voor hem op dat ogenblik meest interessante en nuttige acties overwegen alvorens zomaar een actie spelen.

De handleiding leest zeer vlot en het spel is ook snel aan te leren en uit te leggen.  Het spelmateriaal is van hoge kwaliteit: zo zijn de bijen uit hout en heb je honing in een geleiachtige substantie.
Elke speler krijgt vooraf een bijenkorf om zijn speelkleur aan te geven, een hoop bijen waarvan je bij start slechts 1 of 2 krijgt, afhankelijk van je startpositie, de rest gaat naar de voorraad.

Iedereen krijgt daarnaast ook 4 start honingraten met hierop al enkele actieprenten.  Deze dient elke speler op dezelfde manier aan elkaar te puzzelen zoals aangeven op de configuratiekaart.  Er zijn meerdere configuratiekaarten beschikbaar.  Voor het startspel wordt er aangeraden de start configuratiekaart te gebruiken.

Deze honingraten structuur die nu voor je ligt is je eigen spelveld.  Tijdens het spel zal je hier nieuwe honingraten verder aan puzzelen.  Als je in de honingraat een leeg vak hebt kunnen maken kan in dit leeg veld  honing komen.  Afhankelijk van de omranding van de aangrenzende honingraten kunnen er een verschillende types honing gemaakt worden, acacia, kersenbloesem, rozemarijn en wilde bloemen.

Van zodra je honing hebt kan je deze ofwel verkopen of je kan een order vervullen. Het spel eindigt wanneer er van de 3 order stapels er nog slechts 1 stapel over is of als de prijs van alle honingtypes samen gezakt zijn naar de laagste prijs.  De speler met de meeste punten, behaald met opdrachten en verkoop van honing, wint het spel.

Nu je het grote spelprincipe kent overlopen we graag meer in detail een spelbeurt.

In het midden van de tafel ligt een actiebord met verschillende honingraten met hierop verschillende actieprenten.  Onder dit bord ligt een bloemenweide met verschillende bloemen (nodig voor de verschillende soorten honing), een verkoop markt, een ordermarkt en opdrachtkaarten.

In je beurt mag je ofwel een bij naar het actiebord brengen en een honingraat nemen, ofwel alle eigen bijen van het actiebord terug naar huis laten komen. Als je kiest om een bij naar het actiebord te brengen kan je een honingraat nemen. Bij het plaatsen van de bij(en) moet je altijd exact 1 bij meer plaatsen dan het aantal bijen dat hier laatst als groep geplaatst is. Ben je de eerste dan volstaat 1 bij.  Liggen er al 2 bijen dan moet je 3 bijen plaatsen, enz.   Daarna mag je de honingraat nemen en aan puzzelen aan je eigen spelveld.

Slaag je er in om een leeg veld te maken, volledig omcirkelt door honingraten dan mag je alle acties uitvoeren die grenzen aan dat lege veld. Je kan zelf kiezen in welke volgorde en welke acties je wel of niet uitvoert.  Dit principe maakt dat je in dit spel zeer goed moet kunnen plannen want de volgorde van de acties kan zeer belangrijk zijn en zorgen voor een totaal ander spel, wat winst of verlies kan betekenen.

Volgende acties zijn beschikbaar:

·       Nectar of pollen oogsten: je verplaatst je pion van je eigen kleur in de bloemenweide om zo de nectar van de juiste bloem te kunnen nemen.  Elke bloem zorgt voor andere nectar. In het spel worden de verschillende soorten nectar op de tegels afgebeeld door een verschillende vorm van honing. Zodra je pion op een passende nectartegel staat mag je deze meenemen naar je eigen speelveld en leg je deze op je pas gemaakte lege ruimte. Kan je geen passende nectartegel nemen dan mag je als vervanging een pollen fiche uit de voorraad nemen.

·       Honing maken: leg je verstuiverpion naast één of meerdere nectartegels op je eigen speelveld.  Als er nog geen honing op de nectartegel ligt kan je honing produceren, neem dan de juiste honingdruppel en leg deze op de nectartegel

·       Markt: bij de markt kan je honingdruppels die je op je nectar hebt liggen verkopen aan de dagprijzen of je kan deze inleveren om aan een order te voldoen. Bij de verkoop van honingdruppels of pollen pas je na de verkoop de prijs aan, zodat de dagprijs zakt.

·       Nieuwe bij: als je graag keuze hebt uit de actietegels en niet gehinderd wil worden door andere spelers is het altijd interessant om over veel bijen te beschikken.  Bij het plaatsen van je bij moet je altijd 1 bij meer neerleggen dan het aantal bijen in het laatste groepje.  Je kan dus investeren in de actie nieuwe bij, om zo je aantal inzetbare bijen te vergroten.

·       Geld nemen: je kan ook gewoon 5 geld nemen.

·       Joker: er is een actietegel joker, deze kan je inzetten voor één van de ander acties. Als je deze actieprent hebt ben je vrij in wat je met deze actie doet, kan altijd handig van pas komen.

Zo kan je bijvoorbeeld na de actie nectar oogsten, de actie uitspelen om honing te maken. Daarna kan je de actie verkopen nemen, hierdoor is je nectartegel terug leeg.  Heb je dan nog eens een actie om honing te maken dan kan je in dezelfde beurt terug de nectartegel van honing voorzien.

Het komt er dus op aan de acties in de juiste volgorde uit te voeren.

Na het uitvoeren van je acties is de volgende speler aan beurt, deze kan dus ook ofwel een bij inzetten om een honingraat te nemen en zo mogelijks acties spelen of alle eigen bijen terug naar huis laten komen.  In het geval je geen bijen meer hebt of te weinig bijen, dan kan je niet anders dan alle eigen bijen terug te laten komen. Als je deze actie doet, komen ook de nieuwe bijen van je eigen kleur, die je mogelijks gekregen hebt door in eerdere beurten de actie “nieuwe bijen” uit te spelen, ook mee.  Deze bijen zijn allen terug inzetbaar vanaf je volgende beurt.

Tijdens het spel kan je rekening houden met de wedstrijden van de bijenkoningin. Er zijn drie wedstrijden waarvan 1 tijdens het spel wordt gestreden en de andere op het einde.  Bv. wie heeft als eerste alle 4 de honingdruppels, of welke spelers heeft het meeste orders vervult op het einde van het spel.

Om te bepalen wie de winnaar is worden alle gelden geteld, alle resterende honingdruppels en pollen, wordt er nagekeken wie de wedstrijden gewonnen heeft en worden de punten van de orders geteld.

In het spel dat wij gespeeld hadden was al na enkele ronden duidelijk wie aan het winnen was en het was bijna niet meer mogelijk om hier nog iets aan te wijzigen. Misschien kwam dit omdat ieder met zijn eigen spel bezig was in plaats van ook te kijken wat andere spelers nodig hebben en proberen hier een stokje voor te steken.

Ik neem aan dat indien ik het spel opnieuw speel met dezelfde spelers, ze me zekers beter in de gaten zullen houden.


Dit spel is geschonken door Elf Creek Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Honey Buzz is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts