Protecc!


Het doel van Protecc! is het beschermen van de historische gebouwen in Singapore. Hiervoor gaan verschillende spelers met elkaar de strijd aan. Iedere speler wil de andere spelers zo veel mogelijk dwarszitten zodat zij er als eerste in zullen slagen om drie gebouwen te redden voor het nageslacht. 

Het zal duidelijk zijn dat dit gemakkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is. De spelers zullen gebouwen van andere spelers dienen aan te vallen, maar tegelijkertijd zullen ze er alles aan moeten doen om de eigen gebouwen te beschermen. En dat allemaal met slechts 104 kaarten.

Een beurt is snel gespeeld, en bestaat slechts uit twee stappen. 

  1. De speler die aan de beurt is, trekt 2 kaarten van de trekstapel en neemt deze op hand.
  2. De speler die aan de beurt is, mag tot 3 kaarten spelen of afleggen. Er kunnen drie verschillende soorten kaarten gespeeld worden.
    A. Een speler kan een gebouw bouwen.
    B. Een speler kan een beschermingskaart spelen om een eigen gebouw te beschermen
    C. Een speler kan een aanvalskaart spelen op een gebouw van een andere speler.

Het bouwen van een gebouw zal duidelijk zijn. De kaart wordt simpelweg voor de speler neergelegd. 
Een beschermingskaart (lichtblauw) heeft aan de rechterzijde 1 of meerdere iconen staan. Aan deze iconen kan de speler zien tegen welke aanvalskaarten het gebouw wordt beschermd. Als een beschermingskaart wordt gespeeld, dan komt deze onder het gebouw te liggen.


Een aanvalskaart (rood) heeft ook iconen staan aan de rechterzijde. Hiermee wordt aangegeven welke soort kaart het is. Aan de linkerzijde staat aangegeven welk type gebouwen de kaart kan aanvallen. 
Als een gebouw wordt aangevallen en de andere speler kan zich verdedigen met een verdedigingskaart, dan gaan beide kaarten op de aflegstapel. Kan de speler die wordt aangevallen het gebouw niet beschermen, dan worden zowel de aanvalskaart als het gebouw op de aflegstapel gelegd.

Aan het einde van een beurt, mag een speler maximaal vijf kaarten op hand leggen. De speler die als eerste drie gebouwen heeft weten te bouwen wint het spel.


Protecc! is een in een klein wit doosje zit. Enkel de naam van het spel siert de deksel. Hierdoor zal het niet snel de aandacht weten te trekken. En dat is jammer, want ondanks dat het allemaal heel simpel lijkt, komt er bij dit spel meer tactiek kijken dan men op het eerste gezicht zou verwachten.

Aantal spelers: 2-8
Leeftijd: Vanaf 7 jaar
Speelduur: 15 minuten

D
it spel is geschonken door Singapore Boardgames
Protecc! is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts