8:1
Als je de inhoud van het stoffen zakje op tafel legt, is de kans behoorlijk groot dat je je ogen wijd openspert, je onderkaak naar beneden gaat en je oren beginnen te klapperen. Behoudens de spelregels vind je namelijk enkel 26 kiezelstenen in het zakje. 13 witte en 13 grijze om precies te zijn.
Maar laat je niet misleiden, want er is meer dan je denkt. Op het stoffen zakje is het speelbord afgedrukt. Het bord zullen de meesten wel herkennen. Het is namelijk een Alquerque speelbord. Alquerque is een spel dat eeuwen oud is. Boardgamegeek dateert het spel op 1000 na Christus, maar er is een afbeelding van het bord bekend dat dateert van 1400 voor Christus.
Het spelregelboek bevat de regels voor maar liefst 8 spellen die op het Alquerque bord gespeeld kunnen worden. Sommige van die spellen zullen de meesten wel kennen. Vier op een rij is daarvan de meest bekende. Uitleg zullen we daar niet over hoeven te geven.Een ander spel dat gespeeld kan worden is Seega. Spelers plaatsen om beurten een steen op het spelbord. Als ze dat hebben gedaan, dan begint de tweede fase. Hierin verplaatsen de spelers één van hun stenen over een lijn naar een vrij veld. Als de verplaatsing resulteert in het feit dat een steen van de tegenstander aan twee zijdes in een rechte lijn is omsloten, dan wordt de steen van de tegenstander van het bord verwijderd. De speler die als eerste alle stenen van de tegenstander weet te verwijderen, wint het spel.
Uiteraard kan men ook het bekende Alquerque spelen. De stenen worden volgens het patroon dat is aangegeven in de spelregels op het spelbord geplaatst. De speler verplaatst een steen over een lijn naar een aangrenzend vrij veld. Kan hij zijn steen in een rechte lijn verplaatsen naar een vrij vak door over een steen van de tegenstander te springen, dan veroverd de speler deze steen. Het is mogelijk om in één beurt zo meerdere stenen van de tegenstander te veroveren. De speler die als eerste alle stenen van de tegenstander weet te veroveren, wint het spel.Kono is spel nummer vier in het zakje. De spelers plaatsen hun stenen op het bord volgens het patroon dat is aangegeven in het spelregelboekje. De speler die aan de beurt is, verplaatst zijn steen over een van de lijnen op het spelbord. De beweging mag enkel voorwaarts of zijwaarts zijn. Het is dus niet toegestaan om de steen achteruit te verplaatsen. Doel is om de eigen stenen op de startposities van de tegenstander te krijgen. De speler die daarin slaagt, wint Kono.
Bij het horen van de naam Morris, moet ik altijd denken aan het radioprogramma, Weeshuis van de Hits, dat in de jaren 80 werd uitgezonden op de Nederlandse radio op de zondagmiddag. Het programma werd gepresenteerd door een fictief weesjongetje. Dit heeft verder niets met het spel Morris te maken. In Morris wordt het middendeel van het bord niet gebruikt. Spelers plaatsen om de beurt een steen op het bord. Als alle stenen zijn geplaatst, dan mogen de spelers tijdens hun beurt een steen verplaatsen. Als een speler tijdens het spel erin slaagt om drie van zijn stenen aangrenzend te plaatsen, dan mag hij een steen van de tegenstander verwijderen. De speler die als eerste slechts twee stenen overheeft, verliest het spel.
Lewthwaite's Game... Een hele mond vol. Ook hier bied het spelregelboek een duidelijk overzicht hoe de stenen voor aanvang van het spel op het bord geplaatst dienen te worden. De speler die aan de beurt is, verplaatst één van zijn stenen over een horizontale of een verticale lijn. Diagonaal is niet toegestaan. De speler die er in slaagt om ervoor te zorgen dat zijn tegenstander geen steen meer kan verplaatsen, wint het spel.
Fox & Geese. Een speler speelt als Vos, de andere speler speelt als gans. De speler die Vos speelt, heeft slechts twee stenen tot zijn beschikking. De speler die Gans is, heeft maar liefst twaalf stenen om mee te spelen. De stenen worden geplaatst volgens het patroon in de spelregels. De speler die de vos speelt, mag in de beurt één van de stenen in elke gewenste richting verplaatsen. Kan hij daarbij een gans slaan, door eroverheen te springen, dan wordt deze gans van het bord verwijderd. Een vos mag niet in de bovenste rij blijven. Eindigt een vos daar, dan dient hij de volgende beurt weer naar beneden te gaan. De speler die de gans is, mag enkel voorwaarts of zijwaarts bewegen. Als de vos erin slaagt om 7 ganzen te slaan, dan wint de vos. Slaagt de gans erin om 5 ganzen op de bovenste rij te krijgen, dan wint de gans.
Het laatste spel dat gespeeld kan worden is Fanorona. Dit is in 1680 ontstaan als tactischere variant op Alquerque. Een steen kan in deze variant op twee manieren worden geslagen. De eerste manier is door nadering. Dit wil zeggen: de steen wordt in de richting van de steen van de tegenstander verplaatst. Die steen moet dus in het verlengde van de beweging liggen. De andere manier is een terugtrekking. Dit houdt in dat de steen van de speler van de steen van de tegenstander vandaan wordt geplaatst. Dit is dus een tegenovergestelde beweging van een nadering. De speler die als eerste alle stenen van de tegenstander weet te slaan wint het spel.
Er zit dus duidelijk meer in het stoffen zakje, dan je op het eerste zicht zou denken. We zijn ervan overtuigd dat de 26 kiezels voor vele uren speelplezier kunnen zorgen.
Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Dit spel is geschonken door Tic Tac Smile
Reacties
Een reactie posten