Grund


Zie jij ze ook? Heel in de verte staat een groep blije kinderen te trappelen om plezier te hebben in de speeltuin die in de verte opdoemt. De kinderen kunnen niet wachten om hun favoriete speeltoestel te beklimmen en de dag van hun leven te hebben. 

Jullie begrijpen het al, het speelveld van dit spel bestaat uit een ware speeltuin (Grund). Aan jullie spelers de taak om de kinderen op het juiste pad te krijgen en ze de goede richting op te sturen. Alleen zo scoor je geluks-punten, welke je nodig hebt om de overwinning naar je toe te trekken. In negen rondes probeer je zandkastelen te bouwen en de meest prachtige foto's te maken van de voorbij vliegende insecten en de talrijke bloemen die zich op het speelveld bevinden.  
Maar let op, er sluipt een listige kat rond, die je goed bedachte plannen kan bederven. En niet alleen de kat vormt een gevaar, je zult ook altijd op de bewegingen van je tegenspelers moeten letten. Want soms is het voordeliger om een conflict te vermijden dan de strijd aan te binden. Daarnaast moet je ook nog oog houden voor de speciale missies die volbracht moeten worden. Want uiteraard leveren deze op het einde van het spel punten op. 


Iedere speler stuurt een groep kinderen aan in de speeltuin. Aan het begin van elke ronde moet de kat naar een andere tegel op het bord verplaatst worden. Dit doe je door willekeurig een bewegingskaart te trekken en de kat te verplaatsen. Vervolgens dienen alle groepen kinderen naar een aangrenzende tegel verplaatst te worden. Als een speler besluit om energiepunten in te zetten, mogen de kinderen ook naar niet aangrenzende tegels verplaatst worden. Let er bij het verplaatsen op dat er tegels zijn waar een limiet aan het aantal te plaatsen kinderen zit. Zodra alle kinderen zijn verplaatst volgt er een conflictsituatie op de tegels waarop kinderen van diverse spelers zich bevinden. Er zal uitgevochten moeten worden wie de regie gaat voeren over deze tegel. Dit wordt gedaan door het uitspelen van energiekaarten. Degene met het hoogste energielevel gaat de bewuste tegel controleren. De winnaar voert vervolgens de tegelactie uit. De tegels kunnen bestaan uit één van de volgende acties: 
- krijg een extra zandkasteeldeel
- maak een foto van een bloem of een insect
- krijg een energiekaart
- trek een kanskaart
- roep een extra kind door 10 energiepunten af te geven
- krijg geluks-punten


Aan het einde van de negende ronde, is het tijd voor een evaluatie. De spelers ontvangen geluks-punten voor hun zandkastelen, fotocollecties, energie-punten en volbrachte missies. De speler met de meeste punten wint het spel en heeft zijn groep kinderen een fantastische dag in de speeltuin laten beleven. 

Grund is een combinatie van een slimme workerplacement gecombineerd met een portie area-control. Het doet zowel een beroep op je tactische, maar ook op je probleemoplossende vaardigheden. 


De spelregels zijn redelijk overzichtelijk weergegeven. Alle speciale tegels en kaarten worden uitgelicht en keurig beschreven.  
let erop dat er voor een 2-speler spel de spelregels iets aangepast worden. Er wordt namelijk met een kleiner speelveld gespeeld dan bij een volle bezetting. 
Er is tevens een expert modus opgenomen, voor als je toe bent aan een grotere uitdaging. 


Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten 

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Grund is geschonken door A Games

Reacties

Populaire posts