Zookeepers


In Zookeepers ben je de manager van een dierentuin. Jouw doel is om met uitsterven bedreigde diersoorten te redden. Dit doe je door het inhuren van dierenverzorgers die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van een bepaalde soort dieren. Het spel is ten einde als een speler er in slaagt om een zesde of een negende bedreigde diersoort te redden. Het aantal te redden dieren wordt bepaald of je kiest voor de snelle of de normale variant van het spel. 

Een speler kan tijdens zijn beurt een hoofdactie uitvoeren en net zo veel vrije acties als hij wil. De hoofdactie is verplicht, de vrije acties zijn vrijwillig.


De mogelijke hoofdacties zijn:

 1. Red een bedreigde diersoort.
  De speler kan ervoor kiezen om een dier te redden dat zich in zijn quarantaine gebied bevindt of een dier dat op tafel ligt. Om dat te doen, betaald hij de grondstoffen die aangegeven zijn op de kaart van de diersoort. De grondstoffen worden terug in de zak gedaan, en het dier wordt onder een dierenverzorger geplaatst die in staat is om het dier te verzorgen.

  Op het moment dat een dier wordt gered dat op tafel ligt, wordt de vrijgekomen plek aangevuld door de desbetreffende kolom naar beneden te plaatsen.

  Als een dierenverzorger drie diersoorten verzorgt, dan zijn de taken van de verzorger voltooid. Er kunnen dan geen nieuwe soorten meer onder de verzorger worden geplaatst.
 2. Verzamel grondstoffen
  De speler neemt tot 6 grondstoffen blind uit de zak. Het aantal dat uit de zak mag worden gehaald, is gelijk aan het aantal dieren dat de speler heeft gered.
 3. Een diersoort in quarantaine plaatsen of afleggen
  Een speler mag maximaal 2 diersoorten afleggen of in een quarantainegebied plaatsen. Indien een diersoort wordt afgelegd, wordt deze onderaan het gesloten deck kaarten gelegd. Afhankelijk van het soort dier, kan een speler het dier in het overeenkomstige quarantainegebied plaatsen als dat beschikbaar is.
 4. Beheren van dierenverzorgers
  Afhankelijk van je strategie kun je een dierenverzorger inhuren, vervangen of ontslaan. Een dierenverzorger huur je in, door één van de beschikbare dierenverzorgers van tafel te nemen en in een vrij verblijf te plaatsen. 
  Indien je geen plek vrij hebt, of om het eender wat voor andere reden, kun je er ook voor kiezen om één van je verzorgers uit het verblijf te halen en een andere beschikbare verzorger van tafel in het verblijf te plaatsen. De verzorger die uit jouw verblijf komt, wordt onderaan de stapel kaarten geplaatst vanwaar je zojuist de nieuwe verzorger hebt gekozen. 
  Als je een verzorger ontslaat, plaats je deze verzorger onder aan een stapel verzorgerkaarten naar keuze.

Dan zijn er ook nog enkele vrije acties die je kunt gebruiken tijdens je beurt. 
 1. Instandhoudingsfonds
  Dit fonds zorgt ervoor dat je aan het begin van je beurt twee grondstoffen kunt ruilen voor één nieuwe grondstof. De twee grondstoffen worden in de zak gedaan, en er wordt blind één nieuwe grondstof uit de zak gehaald.
  Het fonds zorgt er ook voor dat je medicijnen (witte blokjes) kunt gebruiken om als vervanging voor een groen (groente) of een rood (vlees blokje. Eén wit blokje vervangt twee groene of twee rode blokjes.
 2. Nieuwe diersoorten
  Op het moment dat er nog maar twee kolommen met diersoorten op tafel liggen, mag de speler ervoor kiezen om deze van tafel te verwijderen en vier nieuwe kolommen met elk drie diersoorten op tafel te leggen.
Als een speler er in slaagt om een 6e of een 9e diersoort te redden, is het spel ten einde. De spelers die na de startspeler komen, krijgen elk nog een beurt zodat iedere speler evenveel beurten heeft gehad. De punten worden geteld, en de speler met de meeste punten is winnaar van het spel.

Zookeepers is een leuk, redelijk tactisch spel. De afbeeldingen zijn fraai. Bovendien staat op de achterkant van iedere diersoort een QR-code. Door die te scannen met je telefoon krijg je meer informatie over het dier te lezen.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 30-60 minuten

D
it spel is geschonken door Cardslab
Zookeepers is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts