Overbooking

Wat is er leuker dan onmiddellijk na je vakantie een review te schrijven over hotels en overboeking?  Nu mijn eigen reis nog vers in het geheugen ligt, stond ik te popelen om het nieuwe spel “Overbooking” van Hugh te spelen. 

De handleiding leest zeer vlot door en na 10 minuten lees en opstelwerk waren we al klaar om te spelen.

In dit spel heeft de koning een groot banket georganiseerd voor meer dan duizend gasten. Maar niemand van de gasten heeft vooraf een overnachting gereserveerd, ze hopen allemaal op een last minute deal om alsnog in een hotel te kunnen slapen.  In deze chaos is het aan u als goede koninklijke kamerheer/vrouw om zoveel mogelijk van je eigen gasten te voorzien van een bed. Je medespelers proberen identiek hetzelfde en willen hun gasten ook te slapen leggen. Je zal dus bij het plannen zeker rekening moeten houden met de andere spelers, want ééns een hotel vol is, is het vol!

Aan de slag dus en zorg ervoor dat zoveel mogelijk van je gasten een bed hebben voor de nacht.

Het spel speelt als volgt: er worden 4 beurten gespeeld. In elke beurt worden er evenveel hotels open gelegd als het aantal spelers. Elk hotel geeft duidelijk aan hoeveel bedden er beschikbaar zijn. 

Zelf heb je 24 gastenkaarten met een onderverdeling in soorten gasten, zo zijn er kooplieden, monniken, soldaten, nobelen, werklieden en kamerpersoneel.  Elke soort gast vereist een bepaald aantal bedden, wat duidelijk aangegeven is op de kaart. Zo heeft de monnik 1 bed nodig en het kamermeisje 3.  Elk soort gast heeft ook een speciale kracht die je kan gebruiken voor het boeken van een kamer.  In een beurt zal je dus moeten beslissen of je de kaart van de gast wil gebruiken als gast die je te slapen wil leggen of dat je deze wil gebruiken voor de speciale kracht bij het boeken van een kamer.

Bij sommige hotelkaarten zijn er nog speciale regels.  Zo zijn er hotels die enkel kleine of grote groepen toelaten, of hotels waar soldaten niet welkom zijn, enz.  De truc bestaat er in om de gastenkaart  met de juiste kracht te gebruiken als je eventueel de speciale regel van het hotel wil vermijden.

Van de 24 gastenkaarten krijg je er per beurt 9 op hand.  In een beurt kan je maximum 5 gastenkaarten spelen. Er kunnen maximum 2 kaarten links en 5 kaarten rechts van het hotel gelegd worden. 

Indien je de gastenkaart wil gebruiken effectief als gast die je te slapen wil leggen dan plaats je de kaart rechts van het hotel.  Wil je de speciale kracht gebruiken dan plaats je de kaart links van het hotel. De eerste speler die een kaart links van het hotel legt krijgt hiervoor ook een puntenfiche.

Ongeacht waar je de gastenkaart legt, standaard worden de gastenkaarten gedekt neergelegd.  Op de achterkant van de kaart kan je wel zien of de vraag voor bedden groot of klein is en tot welk familie de gast behoort.  Je kan namelijk meer punten scoren door zoveel mogelijk gasten van de zelfde familie een kamer aan te bieden.

In dit spel zal je niet alleen moeten kijken naar je eigen gasten, maar dien je zeker te anticiperen op je tegenstanders.  Het is raden en gokken welke gasten zij zullen gebruiken.

Na het leggen van de 5 gastenkaarten worden deze opengedraaid.  De kaarten links van het hotel worden toegepast zodat er regels kunnen worden omgebogen.  Daarna volgen de kaarten rechts van het hotel.  De gastenkaart met de vraag voor het meeste bedden zal eerst worden bediend, als er nog bedden vrij zijn wordt de kaart met de tweede hoogste beddenvraag behandeld, enkel als er nog plaats is kan de kaart punten scoren.  Als er geen plaats meer is, maar er zijn nog wel bedden vrij voor een gast met een lagere vraag voor bedden dan wordt deze behandeld.

Op het einde van het spel krijgt je punten voor elke gast die je te slapen hebt kunnen leggen (punten zijn gelijk aan het aantal munten op de kaart) en punten voor gasten van de zelfde familie die je aan een bed hebt geholpen.

De vraag bij dit spel is “Hoe georganiseerd kun je zijn?”

Er zijn slechts een aantal slots beschikbaar per  hotel. Ben jij in staat om strategieën te bedenken om overwinningspunten binnen te halen, of laat je concurrerende medespelers al hun gasten te slapen leggen?

Het spel speelt zeer vlot en na 1 keer wil je snel meerdere keren spelen.  Het spel laat dit ook toe doordat er telkens andere hotels met andere boekingsregels gebruikt kunnen worden.

Dit spel is geschonken door Huch! en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

 

Reacties

Populaire posts