Say what? Cantonese

 


Ik geef toe dat ik bij de eerste lezing van de handleiding van Say what ? Cantonese Deck Up On A Dialect er niet bijster wijs uit geraakte. Zinnen zoals Ngor Oi Sek Katt Chat klonken me onbekend in de oren, net zoals bij het Singlish partyspelletje dat we jullie vorige maand voorstelden. In het exotische kaartspel van deze maand is het het Cantonees, dat spelenderwijs aan de spelers wordt aangeleerd. Partyspellen doen het steeds goed binnen onze club, en deze exotische versie van Times Up ! is ook op weg naar de spellentafel ! 


Een spel voor de wereldreiziger met interesse voor andere talen en/of culturen dus, dat bestaat uit kaartjes met telkens een Cantonees deel van een zin: ofwel het begin ervan (blauwe kaarten) zoals ik ben, ik eet of ik houd niet van. Ofwel het einde ervan (rode kaarten) zoals banaan, kakkerlak of dansen. Voor aanvang van het spel worden de spelers opgedeeld in twee teams, en worden beide soorten kaarten (per kleur) door elkaar geschud, waarna een blauwe en een rode trekstapel ontstaan. 


In een spelbeurt krijgt één teammember (de ‘Canto God’) deze kaarten voor zich, waarna hij binnen de twee minuten zoveel mogelijk woorden moet uitbeelden. Hiervoor leest hij eerst de zin (blauwe + rode kaart) hardop voor, waarna de rest van het team de uitgebeelde zin moet raden. Ieder team heeft elke spelbeurt twee minuten de tijd om zoveel mogelijk zinnen te raden. 


Het spel gaat door tot de trekstapels uitgespeeld zijn. Het team met de meeste geraden zinnen wint het spel. Wil je je helemaal toeleggen op het Cantonees, en zeker zijn van de uitspraak ? Dan is de website saywhatwhitfriends.com de redding. Door het ingeven van de zwarte code vanop de kaarten worden de woorden hardop voorgelezen zodat er over de uitspraak alvast geen discussie kan zijn. Over de acteer/uitbeeldprestaties misschien wel, maar daar laten we jullie zelf over oordelen na een potje Cantonees-voor-beginners ! 


Dit spel werd geschonken door Singapore boardgames en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: vanaf 4
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Speelduur: 30 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts