MAD: Motion Attack Defense


MAD: Motion Attack Defense is een abstract spel voor twee spelers van de Belgische uitgeverij Art of Games. 

Aan het begin van het spel heeft elke speler de beschikking over een vloot van 8 schepen. Deze bestaat uit 1 Korvet, 1 Kruiser, 3 Fregatten & 3 Torpedojagers. Op de bovenzijde van elk schip staan drie cijfers afgebeeld. Deze cijfers geven de Mars, Aanval & Defensiecapaciteiten van elk schip weer. Deze volgorde is belangrijk om te onthouden, want die zijn bepalend voor de mogelijkheden van het schip. Doel van het spel is om de Korvet van de tegenstander te vernietigen.


De speler die aan de beurt is, mag één actie uitvoeren. Hiervoor heeft hij de keuze uit drie mogelijke acties.

  • Bewegen. De speler mag het schip van zijn keuze het aantal stappen verzetten dat door het cijfer op de Mars positie (links) staat vermeld. Hiervoor mag hij zowel horizontaal als verticaal bewegen. Als het veld waarop de beweging van het schip van de speler eindigt is bezet door een schip van de tegenstander, dan wordt er gekeken naar het aantal kanonnen dat op de Aanval positie (midden) staat vermeld op het schip van de aanvallende speler. Is dat cijfer gelijk of hoger dan het cijfer dat op de Defensie positie (rechts) van het aangevallen schip staat, dan wordt het schip van de tegenstander verbannen en van het bord verwijderd. Uiteraard kan een beweging ook eindigen op een leeg veld.
  • Permuteren. Dit woord dienden we toch even op te zoeken, aangezien we er nog nimmer van hadden gehoord. Permuteren is het opnieuw rangschikken van een verzameling. Gelukkig maken de regels het iets duidelijker, als moeten we zeggen dat het taalgebruik in de spelregels niet altijd even eenvoudig is. De speler die aan de beurt is, mag een schip van het slagveld omruilen met een van zijn schepen die is verbannen. Hiervoor is er echter één gouden regel. De MAD waarde van beide schepen dient altijd 333 te zijn. Dus een schip met een MAD waarde van 112 kan worden omgeruild met een schip van MAD waarde 221.


  • Rotatie. De speler die aan de beurt is mag die positie van zij drie fregatten of drie torpedojagers omwisselen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat na de rotatie geen enkel van de drie schepen nog op de locatie mag liggen die aan het begin van de beurt werd ingenomen. 

MAD: Motion Attack Defense is een spel dat bol staat van tactiek en spanning. Een potje is vlot gespeeld, en nodigt uit om het nogmaals te spelen.

Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 7 jaar
Speelduur: 10-20 minuten


D
it spel is geschonken door Art Of Games
MAD: Motion Attack Defense is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts