Kites


Terwijl we nog druk aan het rondreizen waren in de Verenigde Staten, kregen we vanaf Spiel al WhatsApp berichten over het spelletje Kites. Snel, coöperatief, eenvoudig uit te leggen, moeilijk te winnen en, wellicht wel het belangrijkste... Leuk. Aangezien we degene die de aanbeveling stuurde hoog in het vaandel hebben staan wat betreft speladvies, zat er maar één ding op. Snel zochten we het spel op, op Boardgamegeek en de kleurrijke doos sprak ons meteen aan. Maar vliegeren als thema..... Wat moet je daar nu weer mee dachten we? Verder ging het onderzoek niet, want we hadden het druk met andere dingen op dat moment. 

Groot was dan ook de verrassing toen we een exemplaar van Kites kregen om te reviewen. Toch moest het nog even in de doos met 'te reviewen' spellen blijven zitten, want er was nog een hele stapel andere spellen die eerder aan de beurt dienden te komen. Eindelijk is het dan zover. De doos met spellen waarin Kites zicht bevindt is aan de beurt. We lezen de regels, en het bericht vanaf Spiel bleek al snel te kloppen. Het is snel uit te leggen. 

Afhankelijk van het aantal spelers, krijgen deze een aantal handkaarten, die ze gesloten voor zich neer leggen zonder deze te bekijken. De rest van de stapel, wordt in het midden op tafel geplaatst, zodat alle spelers er goed en snel bij kunnen. Of ze worden in meerdere gelijke trekstapels over tafel verdeeld. 

Verder zijn er zes zandlopers in het spel in de kleuren, rood, oranje, geel, blauw, paars & wit. Zorg er voor dat alle zandlopers leeg zijn, en leg deze daarna plat op tafel. Ook deze dienen voor alle spelers goed bereikbaar te zijn. 


Er zijn twee soorten kaarten in het spel. Kaarten met een vlieger in één kleur, en kaarten met een vlieger in twee kleuren. Op het moment dat een speler een kaart speelt met daarop één kleur, dan dient de speler de zandloper in de overeenkomstige kleur om te draaien. Ook mag hij ervoor kiezen om de witte zandloper om te draaien. Wordt er een kaart met daarop twee kleuren gespeeld, dan dienen de twee zandlopers in de overeenkomstige kleur omgedraaid te worden. De witte zandloper mag niet omgedraaid worden als er een kaart met twee kleuren gespeeld wordt. Ligt een zandloper nog plat op tafel, dan wordt deze met de volle zijde naar boven op tafel geplaatst worden. 


Een startspeler wordt bepaald. Het spel begint op het moment dat de startspeler de witte zandloper met de volle zijde naar boven op tafel wordt gezet. De spelers bekijken hun kaarten en beginnen te spelen. Een beurt bestaat uit niets anders dan een kaart spelen en nadien de overeenkomstige zandloper(s) om te draaien. Er mag volop gecommuniceerd worden tijdens Kites. En we moeten bekennen, dit is heel belangrijk. Tegelijkertijd dienen de spelers hun ogen op de zandlopers te houden, want op het moment dat één van de zandlopers leeg is, is het spel ten einde. Klein detail, alle zandlopers hebben een verschillende doorlooptijd. Zo is de rode zandloper het snelste leeg, en de paarse zandloper heeft de meeste tijd nodig om geheel door te lopen. Gelukkig zitten er meer rode dan paarse kaarten in het spel.

Veel praten en snel beslissen is dan ook broodnodig om ervoor te zorgen dat de zandlopers niet leeglopen. Op het moment dat de trekstapel is, wordt de witte zandloper omgedraaid. Nu begint echt de race tegen de klok, want de witte zandloper mag vanaf dat moment niet meer worden omgedraaid. Alle spelers winnen het spel als het ze lukt om alle kaarten te spelen voordat er ook maar één enkele zandloper leeg is. 


Voordat we aan het spel begonnen dachten we dat we het klusje wel even zouden klaren. Het tegendeel bleek waar te zijn. Nog voordat we ieder vijf kaarten hadden gespeeld, was er een zandloper leeg. Nog maar een rondje dus. En nog één.... En nog één.... En nog.... En....

Het mag duidelijk zijn, dat er aan het WhatsApp-bericht niets gelogen was. Snel, coöperatief, eenvoudig uit te leggen, moeilijk te winnen en bovenal leuk. 

En mocht het moment daar zijn, dat je Kites onder de knie hebt, dan kun je altijd nog challenges toevoegen aan het spel, waardoor het nóg moeilijker wordt. De challenge-kaarten zorgen ervoor dat er een vliegtuig overvliegt dat zo veel herrie maakt dat je elkaar niet meer kunt verstaan totdat iedereen aan de beurt is geweest. Of er raast plotseling een storm waardoor alle zandlopers tegelijkertijd omgedraaid worden, of er raken vliegerlijnen in de war, waardoor je een kaart aan de speler links van je en een kaart aan de speler rechts van je dient te geven. En ondertussen loopt het zand rustig verder naar beneden. 

Aan de challenges hebben we ons nog niet gewaagd. We vonden het al chaos genoeg tijdens de basisversie van het spel. Maar één ding is zeker. Dit doosje met 65 kaarten en 6 zandlopers staat garant voor puur spelplezier.

Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf  10 jaar
Speelduur: 10 minuten

Dit spel is geschonken door Floodgate Games
Kites is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Kites is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts