12 chinese zodiac

 

Lang geleden konden mensen zich niet herinneren wanneer ze geboren waren of hoe lang ze leefden. Om dit probleem op te lossen, hield keizer Jade een rivierenoversteekwedstrijd. De top 12 dieren werden de “Chinese dierenriem” genoemd en werd gebruikt als jaartal. Na verloop van tijd, na tienduizenden jaren, zijn alle nakomelingen van de “Chinese dierenriem” niet bereid het resultaat van de wedstrijd te accepteren en vragen keizer Jade om een nieuwe wedstrijd. De competitie zal deze keer veranderen in een veldrace en jullie hebben allemaal je eigen expertise, om als eerste de finish te bereiken en een nieuwe rangorde van de “Chinese dierenriem” te winnen.



Trek willekeurig 8 wegtegels leg deze gedekt aan elkaar op tafel te beginnen met de starttegel en eindigen met de finish tegel. Draai de eerste wegtegel om. Trek dierenkaarten, het aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler kiest in het geheim 1 dierenkaart van zijn/haar hand. Alle spelers onthullen tegelijkertijd de dierenkaart, nemen dan het bijhorende dierenfiguurtje en zetten dit op de startfiche. De startspeler is de speler met het hoogste getal op zijn/haar dierenkaart en deze krijgt het startspelersfiguurtje. De aap krijgt 5 woedetegels en de hond 2 spring tegels. Elke speler kiest 9 loopkaarten met dezelfde kleur, schud deze en dit wordt zijn/haar persoonlijke trekstapel. Iedereen trekt 3 loopkaarten van zijn/haar trekstapel als start handkaarten. Elk dier heeft een speciale eigenschap die op de kaart staat uitgelegd. Als de kip meedoet in het spel, dan gaat deze zijn eigenschap in voor je gaat kijken of de hand van keizer Jade is geactiveerd. Dit hangt af van het aantal spelers, wanneer deze is geactiveerd. Als dit geactiveerd is dan rolt de eerste speler met de 3 loopdobeelstenen (wit) en met de keizer Jade dobbelsteen (bruin), verplaats het dier dat het laatste staat vooruit met het aantal dat op de bruine dobbelsteen staat. Dit telt als een verplaats actie en kan alleen de vaardigheden van de os, draak of slang activeren. Als de hand van de keizer niet geactiveerd is, dan rolt de eerste speler enkel de witte dobbelstenen. Beginnende met de startspeler, neemt iedereen een loopkaart om een loopactie te doen met zijn/haar dier. Op de wegtegels staan obstakels zoals een rivier, jungle en bergen. Elk dier kan zich enkel verplaatsen over veld. Als een speler zich verplaatst en daarbij naar een gedekte wegtegel gaat, wordt deze direct omgedraaid en verplaatst de spelers zijn/haar dier nog het aantal vakjes verder tot de looppunten op zijn. De spelers leggen hun gebruikte loopkaarten af op hun eigen aflegstapel en trekken een nieuwe loopkaart van hun trekstapel. Als je trekstapel op is, schud je je kaarten van de aflegstapel en maak je een nieuwe trekstapel. De volgende speler wordt nu startspeler. Als er maar 1 dier meer op het loopveld staat is het spel afgelopen. De rangschikking is bepaald in volgorde van aankomst.


Je kan ook enkele extra's toevoegen om het spel leuker of anders te laten verlopen. De loopkaarten zijn allemaal verschillend en de uitleg kan je best voor je het spel begint even lezen, zodat je zeker de juiste loopkaart legt en zo snel mogelijk over de finish geraakt. Zelfs als de speciale dobbelstenen niet overeenkomen, gaat het dier nog steeds 1 stap vooruit. Sommige dieren kunnen meereizen op de rug van andere dieren, minder vakjes vooruit gaan, over andere dieren springen, … dit heeft allemaal te maken met de speciale eigenschappen van de dieren, dus vergeet deze zeker ook niet te lezen voor je begint.

Dit spel werd geschonken door Board game rookie en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Speelduur: 20 - 40 minuten


Reacties

Populaire posts