Orconomics (2e editie)

Een economisch spel met orcs in de hoofdrol ... dan is Orconomics een perfecte gekozen titel. Deze versie is de 2de en herwerkte versie die Ares gepubliceerd heeft. Ik kan echter niet vergelijken met de eerste versie, aangezien die ik nooit gespeeld heb. 

De orcs, of de spelers in dit geval, zijn ondernemers die een zaak proberen op te starten over de 10 verschillende sectoren die in de industrie aanwezig zijn. Elke speler mag het spel starten met 2 zaken, die elk al 1 punt waard zijn. In totaal heeft elke speler nog 8 extra zaken op te richten, en de speler die als eerste 11 punten heeft, is de winnaar.

Je leest het dus goed, door enkel maar zaken op te richten zal je nooit kunnen winnen. Daarvoor moet je minstens 1 opdracht vervullen. Elke opdracht die je kan vervullen is ook een punt waard. De stapel met opdrachten ligt gedekt naast het spelbord, waarvan er 3 gezamenlijk open liggen voor de spelers. De speler die als eerste aan een opdracht kan voldoen, mag die kaart nemen en dan wordt er een nieuwe open gelegd.

Het spelbord is modulair en bestaat uit 10 stukken die je naar eigen believen in mekaar kan zetten. Elke stuk of sector stelt een industrie voor, en heeft een getal van 3 tot 11. Slechts 1 sector heeft een dubbele waarde met 2 en 12. Elke speler krijgt 3 handkaarten bij de start, die overeen komen met 1 van de 10 industriesectoren.

In elke ronde zal de actieve speler met de 2 dobbelstenen werpen. Het resultaat van die worp zal de overeenkomstige sector of industrie activeren. Alle orcs die daar een zaak of meerdere zaken hebben, zullen nu inkomsten krijgen. Wat die inkomsten precies zijn, staat op elke industrie afzonderlijk afgebeeld. Dat kan geld zijn, in de vorm van doodskoppen, maar dat kunnen ook kosten zijn. Bovendien worden de naburige sectoren ook geactiveerd, en krijgen de spelers met een zaak in die sectoren ook nog inkomsten.

Na de uitbetaling of het betalen van de kosten, mag de startspeler een bod uitbrengen om een zaak in die sector te plaatsen. Je bied hier met gouden doodshoofden, die elk 4 zilveren doodshoofden waard zijn. De speler met het hoogste bod betaald dit aan de voorraad, en mag een zaak in de actieve industrie plaatsen. Het is hier van belang te kijken in welke sectoren je graag een zaak start. Statistisch gezien zal de 7 het vaakst gedobbeld worden, maar dit zal je telkens doodshoofden kosten ipv opbrengen. De sectoren naast sector nummer 7 zullen echter altijd mee geactiveerd worden, en kunnen je veel opbrengen.

Heb je even geen doodshoofden meer, mag je ten alle tijden een zaak omdraaien en daarvoor een gouden doodshoofd nemen. Je bent nu een lening aangegaan. Gedurende de rest van het spel zal je bij de start van de ronde altijd een zilveren doodshoofd als rente moeten betalen.

Tot slot mag de actieve speler kaarten uit zijn hand spelen. Die kaarten kan je op 2 manieren gebruiken. Je kan ze gebruiken om een eigenschap van een sector te activeren. Als je een zaak hebt op die sector, is die ene kaart spelen voldoende om de eigenschap te activeren. Heb je geen zaak op die sector, zal je een extra willekeurige kaart van je hand moeten afleggen op de aflegstapel. De eigenschap van elke industrie is verschillend en kan je helpen om inkomsten te krijgen, opdrachten te vervullen, of andere spelers te pesten.

Een tweede manier om een gespeelde kaart te gebruiken, is om een start-up de starten. Een startup is een beginnende zaak, die je plaatst op de grens tussen de gekozen sector, en 1 van de 2 naburige sectoren. Een startup komt helemaal bovenaan te liggen, en als je die 3 keer kan laten opschuiven, zal dit een zaak worden op de sector links of rechts van de startup.

Bij de start van het spel is alles nog redelijk gezapig, maar naarmate het spel vordert zullen de spelers meer en meer agressiever spelen tegenover de andere spelers, zeker als ze in de buurt van de 11 punten komen. Je kan het spel met 2 orcs spelen, maar waarschijnlijk komt dit spel het best tot zijn recht bij 5 spelers. Leuk om eens een economisch spel te zien met een minder serieus thema.

Dit spel is geschonken door Ares Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30-45 min

Reacties

Populaire posts