Planet B

We kennen allemaal het klassieke verhaaltje : de mensen hebben de Aarde naar de kloten gedaan, en moeten op zoek naar een nieuwe planeet. Welnu, vandaag is het zover, we verhuizen naar Planet B, een nieuwe planeet die aan de mensheid een tweede kans geeft. En deze keer gaan we alles juist doen, want wij mensen leren immers altijd van onze fouten, toch ?

De spelers nemen elk de rol aan van een gouverneur, die illustere akkoordjes maken met bedrijven in het belang van hun eigen.  Je bouwt je stad, laat de bevolking voor je werken, kom in de gratie te staan voor politieke partijen en controleert het nieuws. Natuurlijk komt dit alles tegen een prijs. Tegen de tijd dat je gaat opkomen om president te worden, wil je alle mogelijke stemmers aan jou kant. Uiteindelijk blijkt maar 1 ding belangrijk: geld! De speler die het meeste geld heeft, wint dit spel.

Laten we over dat geld beginnen. Ontvang je in het spel geld, neem je dat uit de bank. Dit zijn papieren biljetten. Scoor je punten, neem je ook geld uit de bank, maar draai je de biljetten om. Op het einde van het spel tel je hoeveel geld er in je gedekte stapel met punten zit om te zien wie de winnaar is.

Elk speler krijgt een eigen spelbord, stemmen, 2 paarse en 2 oranje werkers en wat start geld. Om beurten kiezen de spelers een zwarte koffer en plaatst deze op 1 van de 3 plaatsen waar de bijbehorende acties daarna uitgevoerd mogen worden. Die plaatsen zijn losse dubbelzijdige onderdelen. Als de grijze kant klaar is, draai je dit plaatje om naar de rode kant. Als die kant ook gebruikt is, gaat het plaatje weg en komt er een nieuw in de plaats. Het spel stopt zodra het laatste plaatje op het spelbord komt.


Op zulk plaatje staan enkele acties afgebeeld. Die moet je allemaal uitvoeren als je kiest om daar de koffer te plaatsen. De mogelijke acties zijn :

* Grondstoffen ontvangen : op je eigen spelbord staan 2 sporen met een tandwiel symbool. Kies er 1 en ontvang de grondstoffen. Die duid je met de grijze pionnen aan op je eigen spelbord. Je kan ten alle tijden voor 10 geld een onderdeel van je grondstoffenspoor upgraden. Zo kan je bijvoorbeeld een jeton met 2 druppels water plaatsen over die van 1 druppel. Het is nu ook het moment om grondstoffen te verkopen aan de prijs die onderaan elk plaatje aangegeven staat. Bij het omdraaien van een plaatje worden de grondstoffen duurder of goedkoper.
* Zet je pion verder op de 3 sporen. Boven het spelbord ligt een apart bord met 3 sporen. Door hier je jeton verder te laten bewegen, mag je de voordelen nemen die bij het spoor horen, als je die jeton terug naar het begin van het spoor stuurt. Hoe verder op dit spoor, hoe beter de voordelen.
* Je gemoedstoestand aanpassen. Bij de rode kant is dit meestal in de negatieve richting. Je gemoedstoestand zal bij de verkiezing bepalen wat je krijgt of wat je moet betalen.
* Een nieuwskaart nemen : kies 1 van de 3 open nieuwskaarten en leg deze links van je spelersbord. Je ontvangt direct het afgebeelde voordeel. Op deze kaart staat al dan niet een symbool dat zal aanduiden of je corrupt bent of niet.
* Mannetjes bewegen : of je neemt een bepaald aantal mannetjes van de voorraad naar je spelersbord, of je zet ze in op gebouwen, of je kiest voor een mix.
* Gebouwen zetten: de spelers hebben elk 3 kaarten op hand met gebouwen. Je kiest welk gebouw je zet, betaald daarvoor de kosten en ontvangt daarvoor punten. Je trekt nu een nieuw gebouw uit de stapel A, B of C. Op deze gebouwen kan je mannetjes zetten met de actie 'mannetjes bewegen'. Eenmaal een gebouw vol staat met mannetjes, mag je het voordeel dat erop staat ontvangen of uitvoeren.
 
 
Zodra er 3 zwarte koffers naast een plaatje staat, worden ook de acties die onder dat plaatje staat uitgevoerd door de speler die dat triggerde. Afhankelijk of je corrupt bent of niet krijg je geld of mag je stemmen in de stoffen zak stoppen. Gedurende het spel - door allerlei voordelen - kan je nog stemmen in de zak stoppen. Tijdens deze fase zal er namelijk een telling plaatsvinden om te zien wie er president gaat worden. Alle spelers trekken om beurt 3 stemmen tot de zak leeg is. De speler die de meeste eigen stem kon trekken, wordt president. De 2e wordt vice-president, de 3e wordt lama en de 4e wordt dodo.
Elk karakter heeft zijn eigen voordelen, maar die van de president brengt het meeste punten op. Vanaf nu voer je dat voordeel elke keer uit als je aan de beurt bent geweest. Bovendien neemt de president elke beurt een wet. Afhankelijk of de president al dan niet corrupt is, is dat een blauwe of oranje wet. De president kiest een kant op die kaart en alle spelers ontvangen het voor of nadeel.
 
Alle stemmen van de president verdwijnen uit de stoffen zak en gaan terug naar die speler, de vice-president neemt zijn eigen getrokken stemmen terug, en alle andere stemmen gaan integraal terug de zak in. Zodra er terug 3 zwarte koffers bij een plaatje staan, is er terug een telling en zal wederom bepaald worden wie welk karakter en bijbehorende voordelen gaat krijgen. Kleine kans dat de president opnieuw verkozen wordt, aangezien hij momenteel geen enkele stem meer in de zak heeft. Tijd om stemmen te ronselen dus.
 

Het spel gaf een speelduur van 3 uur aan, wat ons een beetje af schrok. De speluitleg viel uiteindelijk nog mee, en eenmaal een paar rondjes gespeeld, is alles heel duidelijk. De gebruikte icoontjes zijn ook zeer verstaanbaar. Het is niet zo dat je elke 5 minuten in de handleiding zit te lezen. Zonder uitleg waren we met 2 spelers een dikke 90 minuten zoet. Bij de start is het wat zoeken naar manieren om geld te verdienen, maar eenmaal je een paar gebouwen bezit die geld en punten opleveren, ben je zo vertrokken. Het einde kwam sneller dan verwacht. Als het laatste plaatje op het spelbord komt, mag elke speler nog exact 1 keer spelen. Best probeer je nu te punten te behalen aan de hand van je gebouwen, of probeer je zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen. Elk 3 geld is nog een punt waard. Je ongebruikte grondstoffen worden nog verkocht voor geld, en de speler die op het einde de president heeft scoort nog extra.

Planet B kan je best omschrijven als een perfect spel voor de beginnende veelspeler. Niet super moeilijk, maar voldoende diepgang en tactiek.

Dit spel werd geschonken door Hans im Gluck en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Planet B is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Speelduur : 60 - 180 minuten
Leeftijd : vanaf 14 jaar

Reacties

Populaire posts