Etariya


In dit abstracte spel dat uitsluitend geschikt is voor twee spelers, kruipen beiden in de huid van een God. De ene speler representeert de God van het Licht, terwijl de andere speler de God van de Duisternis vertegenwoordigd. 

Elke God doet zijn best om de zeven stammen die op het eiland Etariya leven voor zich te winnen om op die manier volledige controle over het eiland te krijgen. 

Als je de doos openmaakt, dan is hetgeen dat, behoudens het spelbord en de stenen, meteen opvalt de acht overlays. Deze overlays zijn elk opgedeeld in twaalf vierkanten waarvan de helft donker is gekleurd en de andere helft licht is gekleurd. Vier van deze overlays worden voor aanvang van het spel willekeurig op het spelbord geplaatst. In het midden blijft dan een klein vierkantje over dat opgevuld wordt met de kleur van de speler die niet de startspeler is. Voor elk van de zeven stammen, zijn er zeven stenen die in de stoffen zak worden gedaan. De zeven fiches die de stammen vertegenwoordigen, worden aan de zijkant van het bord geplaatst. Als beide spelers drie fiches uit de zak hebben getrokken en voor zich hebben neer gelegd is alles gereed en kan het spel beginnen. 


Een speler dient tijdens zijn beurt drie stappen uit te voeren.

Als eerste plaatst hij de drie stenen die hij zojuist voor zich neer heeft gelegd op het bord. De speler dient hierbij wel enkele regels in acht te nemen.

  • Als het de eerste steen van een kleur is die op het eiland geplaatst wordt, dan mag de speler deze steen eender waar op het eiland plaatsen, uitgezonderd de vier hoeken. 
  • Als er al een steen aanwezig is op het eiland in dezelfde kleur als de steen die de speler wil plaatsen, dan moet de steen aangrenzend geplaatst worden. Dit moet horizontaal of verticaal zijn. Een steen diagonaal grenzend aan een andere steen plaatsen is niet toegestaan.
  • Als er geen plek is op het eiland om een steen horizontaal of verticaal aangrenzend te plaatsen aan een steen van dezelfde kleur, dan wordt de steen die de speler wil plaatsen bovenop een andere steen geplaatst die dezelfde kleur heeft. 
  • Beide spelers mogen stenen plaatsen op ieder vlak, ongeacht de kleur van het vlak waarop de speler de steen wil plaatsen.

Indien de speler drie stenen heeft geplaatst, dan wordt gekeken of één of meerdere van de zeven stammen vier stenen hebben in een gebied van dezelfde kleur. Is dat het geval, dan krijgt de speler van die kleur het meerderheidsfiche van desbetreffende stam. Ter verduidelijking: indien er zich vier gele stenen zich een een zwart vlak bevinden, dan krijgt de speler die de God van de Duisternis speelt het meerderheidsfiche van de gele stam. 

De derde en laatste stap van de beurt van de speler bestaat eenvoudig uit het trekken van drie nieuwe stenen uit de stoffen zak. 

Het spel is afgelopen op het moment dat een speler vier meerderheidstokens heeft weten te winnen.
Etariya is een, zoals eerder gezegd, een abstract spel. Het trekken van de stenen uit de zak brengt een dosis geluk met zich mee, maar dat is zeker niet storend. Het wordt al snel een puzzel om de stenen zodanig te plaatsen dat de tegenstander er geen voordeel bij heeft. Mocht je liever minder geluk in het spel willen hebben,dan voorzien de spelregels nog enkele varianten waarin het geluk minder is, dan in de basisversie van dit spel.

Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Etariya is geschonken door Moaideas Games Studio




Reacties

Populaire posts