Glory - A Game of Knights

 


De opzet van Glory – A Game of Knights doet mij een beetje denken aan de film 'A Knight's Tale' met de betreurde Heath Ledger, waarin een jongeman materiaal en steun tracht te vergaren om eer en glorie te verwerven in de elitaire wereld van de toernooien en steekspelen. Ook in dit spel zal je de nodige middelen moeten verzamelen om ze dan op gepaste wijze in te zetten zodat de duels in jouw voordeel uitdraaien. Wie een toernooi kan winnen maakt een grote kans op de eindzege, maar hou ook een oog op de verschillende doelstellingen. Het is de combinatie van glorie van beide mogelijkheden die de uiteindelijk winnaar zal kronen.

Glory levert je een hele hoop materiaal, waaronder 2 spelborden: het kasteelbord en het toernooibord. Het kasteelbord is het grootste en presenteert locaties waar alle fiches, tegels en kaarten verkregen kunnen worden. Het toernooibord is tweezijdig, met langs de ene kant een eliminatieladder (kwart-, halve finale en grote finale), en langs de andere kant 3 steden met losse duels. Als je onderling wil strijden, kies je voor de ladder, anders kies je de losse duels. Als de verschillende materialen en kaarten uitgestald zijn, worden er 3 gemeenschappelijke doelkaarten opengedraaid. Deze leveren op het einde van het spel bijkomende punten op als je er aan voldoet. Er is ook een event-kaart per ronde (zowel gunstig als ongunstig), om wat variatie te brengen.

Alle deelnemers krijgen een eigen spelbord dat hun ridder voorstelt en waarrond hun uitrusting wordt opgebouwd, te beginnen met een strijdros en harnas van categorie 2. Deze kunnen uiteraard ge-upgradet worden. Verder bewaar je hier al je materiaal dat van nut kan zijn in een duel of om een doelstelling te behalen. Je begintoestand hangt af van je ridderkeuze: je kan namelijk kiezen uit 3 kaarten, met variabele configuraties en inkomsten. Ten slotte wordt de speelvolgorde bepaald. Afhankelijk van je positie krijg je hier nog bijkomende compensaties voor.


 Het spel bestaat uit 3 rondes, waarbij elke ronde in verschillende fases verloopt. De eerste fase is de actiefase, wat eigenlijk een pure workerplacement is. Iedereen heeft 6 pionnen die om en om ingezet worden om materiaal te verzamelen: handschoenen (symbool voor kracht), gebedskruisen, geld, upgrades, supporters, reiskaarten etc. Het doel daarvan zal binnenkort duidelijk worden. Sommige locaties zijn beperkt, de meeste zijn open. Enkele bijzondere locaties zijn: je speelvolgorde aanpassen, een extra privé-doelstelling kiezen, een plaats in het komende toernooi reserveren. Dit laatste kan nuttig zijn om als eerste een zwakke tegenstander te kiezen, of om bij losse duels een derde confrontatie aan te gaan (standaard zijn er maar 2 voorzien).

De tweede fase is de reisfase. Om en om mag je nu tot 3 reiskaarten spelen. Er zijn 3 types reiskaarten: ten eerste de jonkvrouwen, die zo onder de indruk zijn van je charmes dat ze je directe voordelen bezorgen. Vervolgens de marktkaarten waar je tegen betaling allerlei goodies op de kop kan tikken (relikwieën, upgrades, supporters etc). En als laatste duelkaarten, dat zijn losse confrontaties op je reistocht waarmee je bij winst gelijkaardige bonussen als op de markt kan veroveren.

De volgende fase is de herstelfase. Hier reactiveer je alle materiaal dat in voorgaande duels gebruikt werd, ontvang je inkomsten, komen je pionnen terug en worden supporters en reiskaarten op het kasteelbord ververst.


 Als dat gebeurd is, worden de inschrijvingen voor het volgende toernooi geopend. In principe liggen er al enkele tegenstanders te wachten (volgens een vooraf gekozen wedstrijdkaart, om sterkere tegenstand geleidelijk in te voeren). In speelvolgorde kiest iedereen nu een tegenstander en legt er zijn schild naast. Dit gebeurt een tweede keer indien voor losse duels werd gekozen. Eventuele lege plaatsen worden aangevuld met neutrale ridders.

De laatste fase luidt de start in van het toernooi. De duels worden van links naar rechts uitgevochten, en als je elkaar vertrouwt mag dat zelfs simultaan. Zo'n duel is eigenlijk een 'best of three', je moet dus 2 gevechten winnen om door te gaan. In het extreme geval zal je dus 9 gevechten moeten leveren. De uitslag van een gevecht wordt bepaald door enerzijds een dobbelsteenworp, en anderzijds door dit resultaat te beïnvloeden met je materiaal. En er zijn heel wat dobbelstenen voorzien, ook deels om simultaan spelen mogelijk te maken. De rode dobbelstenen hebben een waarde van 1 tot 5 en moeten betaald worden met kracht (handschoenen). Gelukkig mag je ze meenemen naar volgende gevechten binnen een duel. Je kan er voor je tweede gevecht dus gewoon bijkopen. De zwarte dobbelstenen hebben een waarde van 0 tot 4 en het aantal hangt af van het niveau van je paard. Met de witte dobbelstenen gooi je 0 to 3, hun aantal is gekoppeld aan het niveau van je harnas. Je zal max 3 dobbelstenen van elke kleur hebben, maar als je niveau 4 haalt, activeer je nog een bonus: een bepaald symbool dat standaard 0 is wordt dan ineens het maximum. Let op: enkel het beste resultaat van elke kleur telt. Dit is je basisaanvalswaarde.

Na je worp heb je een aantal mogelijkheden om je resultaat te verbeteren. Een eerste stap is een gebedskruis inzetten om 2 stenen te herdobbelen. Daarna mag je 2 supporters activeren om hun eigenschap te gebruiken (bvb de rode steen krijgt de max waarde), maar dit mag je maar 1 keer per toernooi doen. Uiteindelijk mag je nog 1 relikwie activeren (bvb 1 sterkte extra). Wie hierna de hoogste waarde heeft wint het gevecht. Bij gelijkstand wint diegene met het hoogste prestige (te verdienen via supporters of reiskaarten), of die voorop staat in de speelvolgorde. Vecht je tegen een neutrale ridder dan ontvang je de vermelde gloriepunten, win je van een tegenspeler dan verdien je 7 of 9 punten, naargelang je onderlinge positie. Verlies je het duel, dan mag je nog wat materiaal reactiveren. Als je uitgeschakeld bent, mag je namelijk nog 1 of 2 losse duels via reiskaarten spelen, zodat iedereen evenveel duels kan uitvechten en je niet te veel achterop raakt.


 Uiteraard zijn er nog heel wat verdere detailregels beschreven, maar dat zou ons hier te ver leiden. Na het derde toernooi eindigt het spel, maar niet nadat er nog een extra reisfase gespeeld is. Dit laat je toe om in extremis nog aan enkele doelstellingen te werken. Na deze fase worden namelijk de doelstellingen gevalideerd (zowel gemeenschappelijk als privé) en de behaalde punten bijgeteld bij je huidige score. Wie dan de meeste gloriepunten heeft wint het spel. Bij gelijkstand wordt naar het behaalde prestige gekeken.

Glory dompelt je inderdaad onder in het brutaal-romantische aspect van het buitenoorlogse ridderleven in die tijdsperiode: de toernooien. Het workerplacement gedeelte is belangrijk, maar niet de hoofdzaak. Het is slechts een middel om je voor te bereiden op de komende gevechten, waar de meeste punten te verdienen zijn. Het trachten behalen van de nevendoelstellingen is interessant maar conflicteert soms met je behoeften voor de duels. Vooral omdat je maar drie rondes hebt om iets op te bouwen, wordt het een balansoefening waarbij je eerder zal focussen op toernooisucces. Geluk is aanwezig, maar dit wordt gecompenseerd door de verschillende verbeteropties. Interactie is beperkt, en komt vooral tot uiting wanneer je voor de ladderformule kiest en tegen een medespeler uitkomt. Hier is het 'best of three' principe een goede designkeuze: ik kan nu misschien wel al mijn bonussen inzetten en het gevecht winnen, maar hoe overleef ik dan het volgende? Een beetje planning is hoe dan ook een must. Wat de presentatie betreft is het eindoordeel meer dan positief: mooi artwork, degelijk componenten en een duidelijke handleiding. Enkel het ontbreken van opbergzakjes is een gemiste kans.

Het thema zal misschien niet iedereen aanspreken, maar is wel redelijk uniek te noemen. Laat deze kans dus niet schieten. Neem de handschoen op en laat de tegenstanders in het zand bijten.



Dit spel werd geschonken door Strategos Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 30 min / speler
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts