Les Apaches de Paris

Tijdens de speldag van januari krijgen we dit spel mee om er een review van te schrijven. Als we thuis arriveren is het artwork het eerste dat ons opvalt. Meteen krijgen we zin om het spel te spelen. En dan valt ons meteen het volgende op. Namelijk de doos. Dit is namelijk niet een bodem/deksel doos zoals we gewend zijn bij een spel, maar een doos waarvan het model voor de leek zich nog het beste valt te omschrijven als een pizzadoos. Voor degenen die iets meer thuis zijn in de diverse soorten dozen, de doos is een combinatie van een Fefco 421 & een Fefco 427. Niet dat dit iets afdoet aan een spel, maar het is net even iets anders als dat we gewoon zijn. Als de doos dan eenmaal is geopend, dan valt ons gelijk het derde op. En dat is voor ons een dikke 'oei'. Er zitten namelijk enkel Franstalige regels in de doos. Aangezien onze kennis van het Frans ophoudt bij 'Oui', 'Comment ça va' & 'Portemonnee', zou dat best wel eens een probleem kunnen zijn. We besluiten om de uitgever nog dezelfde avond te mailen, en hopen dat we binnen enkele weken een reactie krijgen. Niets is minder waar. De volgende dag, notabene op een zondag, prijken keurig de Engelstalige regels in onze mailbox. 

In de doos vinden we het spelbord dat uit vier delen bestaat, papiergeld enkele kartonnen fisches die de buit aangeven, de Franse (en inmiddels ook de Engelstalige) spelregels en een zak met meeples in de vorm van bustes. Deze meeples zijn ook anders dan anders te noemen. Het lijkt alsof ze van een soort geperst karton gemaakt zijn. Iets dat we vandaag de dag in het kader van recycling eigenlijk alleen maar kunnen toejuichen. Gemiste kans vinden we dan wel dat de spelonderdelen verpakt zijn in dicht gesealde plastic zakjes die na het openen weggegooid dienen te worden. De gripzakjes om alles nadien in te doen, zitten los in de doos meegeleverd.

Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait, dat is en blijft het spel. Afhankelijk van het aantal spelers varieert de setup van het spel. Indien er met minder dan vier spelers wordt gespeeld, dan doen enkele wijken van Parijs niet mee in het spel. De buit in dezelfde kleur als de wijken worden verwijderd uit het spel. De overgebleven buitfiches worden grondig gemixt en gesloten op de overeenkomstige wijk geplaatst. Iedere speler krijgt 500 Francs om mee te beginnen en kiest een spelerskleur. De startspeler wordt willekeurig gekozen. Deze verwijdert van iedere wijk willekeurig 1 fiche en legt deze zonder ze te bekijken naast het spelbord. 

Beginnend met de startspeler kiezen de spelers nu om beurten een buit van het spelbord en houden deze gesloten voor zich. Uiteraard mag de speler zelf wel kijken wat er op het fiche staat afgebeeld. Als alle fiches zijn gekozen, dan heeft elke speler 6 fiches voor zich liggen. Het spel, dat in totaaldrie ronden duurt, kan nu beginnen.

De speler die aan de beurt is, heeft de keuze uit 1 of 2 optionele acties en 1 verplichte actie.
De verplichte actie is de eenvoudigste. Een speler kiest een van zijn buitfiches uit, laat deze aan de andere spelers zien en plaatst het fiche in de juiste wijk op de overeenkomstige locatie. De optionele acties zijn niet heel veel moeilijker.

  • Een speler plaatst net zoveel van zijn Apaches als hij wilt in een wijk naar keuze. Het enige waar de speler rekening mee dient te houden, is dat het totaal van zijn Apaches in de wijk van een ander aantal dient te zijn dan het aantal dat een andere speler er al heeft staan. Bijvoorbeeld: De groene speler heeft 1 apache in de wijk staan en de rode speler heeft 3 apaches in de wijk staan. De gele speler mag dan elk aantal apaches in de wijk plaatsten, behalve 1 & 3. 
  • Een speler plaatst 1 of 2 van zijn apaches naar een aangrenzende wijk. Bij het verplaatsen van apaches dient te speler er rekening mee te houden dat een kleine apache altijd vergezeld dient te gaan van een grote apache. 
Verwarrend??? Eigenlijk is dat wel iets wat we ons voor kunnen stellen, aangezien we nog niet hebben aangegeven wat voor soort spel Les Apaches de Paris eigenlijk is. Ook het doel is niet echt bekend. Laten we dat verhelderen. Les Apaches de Paris is een combinatie van een deductie en meerderheden spel. Het verhaal komt er in het kort op neer dat de spelers in de huid van een bende van Les Apaches de Paris kruipen. Ze bendes hebben de wijken van Parijs onveilig gemaakt, en alles gestolen wat los en vast zat. Alles??? Nee, niet alles. In elke wijk is nog één buit over om te stelen. Wat die buit precies is, is echter niet bekend. Het kan van alles zijn. Van enkele honderden Francs tot een politieagent die je oppakt. Van een lege kluis tot een apache van een rivaliserende bende die je verwondt of nog erger vermoord.


Door het plaatsen van de buit die de spelers inmiddels al hebben buitgemaakt op de juiste locatie, wordt langzaamaan steeds meer informatie bekend. Na 6 ronden, blijft er op elke wijk 1 buit onbedekt. En dat is nu precies de buit waar de spelers om strijden. De bende met de meeste apaches in de wijk, wint de buit. Het fiche dat nog gesloten naast het bord ligt, wordt opengedraaid en de speler die het fiche gewonnen heeft, krijgt hetgeen op de fiche staat. Dit kan geld zijn of een verblijf in de gevangenis, het hospitaal of meer permanent, het kerkhof. Een (grote) apache die in het ziekenhuis of de gevangenis belandt, blijft daar gedurende één hele ronde. Om te herstellen of zijn straf uit te zitten. De apaches in die in het gevang zitten, kunnen voor 150 Francs worden vrijgekocht om zo de volgende ronde weer mee op rooftocht te gaan. Aan het einde van de ronde, worden de kleine apaches uit het spel verwijderd. Zij mogen er niet meer mee op uit. 

Dan zijn er nog twee speciale wijken op het spelbord. Bourgeois & Receleur. De speler die de meerderheid heeft in de wijk Bourgeois, neemt 1 van de 4 gesloten fiches uit de wijk, bekijkt deze en legt deze gesloten voor zich neer. Drie fiches tonen een geldbedrag dat de speler op het einde van het spel krijgt, en één fiche toont een negatief geldbedrag. De speler moet deze op het einde van het spel aan de bank betalen. De speler die de meerderheid heeft in de wijk Receleur, krijgt voor iedere succesvolle diefstal in de huidige ronde 250 Francs extra, plus een versterking in de vorm van een zwarte apache. Deze dient in de volgende ronde ingezet te worden. Dus zelfs al sterft één van je apaches tijdens een overval in een wijk, dan kun jij als leider van de bende er toch nog iets aan overhouden.

Les Apaches de Paris wist ons aangenaam te verrassen. Ondanks dat de regels simpel zijn, zijn er toch lastige keuzes die zo nu en dan gemaakt dienen te worden. Keuzes zoals: "Welke buit zal ik laten zien? Want als ik deze buit toon, dan weet iedereen wat er precies te halen valt in de wijk." of "Als ik nu twee apaches naar die wijk verplaats, dan is het duidelijk dat het in de wijk waar ik me nu bevindt, behoorlijk gevaarlijk is." 

Na drie rondes is het spel gedaan. Voor iedere apache die niet in het ziekenhuis, het gevang of op het kerkhof is geëindigd, krijgt de speler 50 Francs. De speler met het meeste geld, wint het spel.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Les Apaches des Paris is geschonken door Les TonTons Joueurs



Reacties

Populaire posts