Findorff


Mensen die al wat langer met grote regelmaat een spel op tafel leggen, weten bij het zien van de doos van Findorff genoeg. Een grote groene rechthoekige doos met een iets of wat oubollig aandoende illustratie. Dit is een spel van Friedemann Friese en geïllustreerd door Lars-Arne Kalusky. De Duitse uitgever 2F-Spiele heeft de afgelopen 20 jaar duidelijk grote herkenbaarheid weten te creëren bij de spellen die ze uitbrengen. Want of je nu Funkenschlag, Fürstenfeld of deze Findorff voor je op tafel legt. De hand van de uitgever, ontwerper en illustrator zijn duidelijk herkenbaar.

Findorff is het nieuwste grote spel van Friedemann Friese. Findorff is 1 van de 23 districten van Bremen en is genoemd naar Jürgen Christian Findorff. Deze man was verantwoordelijk voor het drooleggen van het moeras en het ontginnen van het veen ten noorden van de stad Bremen. 


Findorff is een economisch spel. De spelers gaan grondstoffen kopen en verkopen. Met deze grondstoffen kunnen ze huizen en spoorlijnen bouwen. Het bouwen van huizen levert de spelers voordelen op, zodat ze sneller nog meer huizen kunnen bouwen.

De oplettende lezer heeft inmiddels begrepen dat het hier vooral draait om het opbouwen van een inkomstenmotor, zodat je nadien snel geld kunt verdienen. Dit soort spellen zijn vaak behoorlijk complex. Findorff daarentegen niet. Eenvoud siert dit spel, en zorgt ervoor dat het een gezellig, vlotspelend familiespel is geworden.


De spelers krijgen ieder een persoonlijk spelersbord en een voorman in hun kleur. Op dit spelersbord staan de mogelijke acties waaruit de spelers kunnen kiezen aangegeven. Het is voor een speler niet verplicht om iedere actie die staat aangegeven op dit bord te doen. Echter de spelers dienen ze wel op volgorde te doen. De speler die aan de beurt is, beweegt zijn voorman 0, 1, 2 of drie stappen op het spelersbord naar beneden. De vijfde actie die op het persoonlijk bord is aangegeven mag niet worden

overgeslagen. Een actie mag net zo vaak gedaan worden door een speler als dat de acties beschikbaar zijn. 

De mogelijke acties zijn:

  1. Kopen. De speler kan met deze actie kiezen uit drie verschillende dingen kopen.
    - Een actietegel. Als de speler 1 van de 4 beschikbare actietegels koopt, dan kan deze daarmee het aantal mogelijk acties in een rij uitbreiden.
    - Een productietegel. Er zijn maar liefst 7 verschillende soorten productietegels beschikbaar. Met het aanschaffen van productietegels, kunnen sneller grondstoffen geproduceerd worden.
    - Een gebouw aanschaffen. Een speler kan een gebouw uit hand bouwen, of een gebouw bouwen dat beschikbaar is in de markt. Indien een gebouw uit de markt wordt gekocht, dan dient de speler de markt aan te vullen met een gebouw uit zijn hand. 
  2. Werknemers inhuren. Elke keer dat een speler deze actie uitvoert, kan hij één werknemer inhuren.
  3. Produceren. Een speler kan goederen produceren door het juiste aantal werknemers op de productielocatie te plaatsen en vervolgens het overeenkomende goed in het aangegeven aantal in zijn voorraad te plaatsen.
  4. Verkopen. Een speler kan verschillende dingen verkopen om aan geld te komen.
    - Turf verkopen aan de markt. Dit levert geld op, overeenkomstig de huidige marktprijs van turf.
    - Door het verkopen van rails, bouwt de speler verder aan de spoorlijn op het spelbord. Voor elk stuk rails dat wordt verkocht ontvangt de speler 10 geld.
    - Als een speler een baksteen verkoopt, dan mag hij een huis bouwen (Let op, in dit spel is een huis duidelijk iets anders dan een gebouw).
  5. Bureaucratie. Dit is eigenlijk de opruimfase van het spel, en is niet echt een actie te noemen. Deze fase bestaat uit vier stappen. Dit zijn:
    A => Het verwarmen van de huizen. Elk huis (dus niet de gebouwen) die een speler gebouwd heeft, dient verwarmt te worden met turf. Hiervoor neemt hij voor elk huis een stuk turf van de turfmarkt, en legt deze stukken turf terug in de voorraad.
    B => Spoorconstructie. Voor elk paar werknemers dat een speler heeft ingezet, dient een stuk rails geplaatst te worden op het spoorwegbed op het spelbord. Voor elk stuk rails dat zo geplaatst wordt, krijgt de speler 4 geld.
    C => Het verstrijken van de tijd. Alle werknemers worden van de productietegels gehaald en teruggeplaatst in de persoonlijke voorraad. Net zoals in het echte leven, wordt het personeel ouder. Helaas betekent ouder worden ook dat we wel eens afscheid dienen te nemen. Tijdens deze fase sterft dan ook één van je personeelsleden.
    D => Inkomsten van gebouwen. Deze fase is optioneel. Het hoeft immers niet zo te zijn, dat een speler gebouwen heeft. Kijk of je gebouwen inkomsten genereren en verwerk deze.

Het spel is afgelopen als de spoorweg het gemarkeerde deel op het spelbord passeert. De huidige ronde wordt afgemaakt, zodat alle spelers evenveel beurten hebben gehad. Vervolgens wordt de score opgemaakt. De spelers krijgen punten voor:
  • Elk opgericht gebouw > 50 punten
  • Elk stuk rails in je magazijn > 10 punten
  • Elk stuk baksteen in je magazijn > 4 punten
  • Elk stuk turf in je magazijn > punten overeenkomstig de duurste lege plek op de turfmarkt
  • Elk overgebleven geld > 1 punt per geld

De speler met de meeste punten wint het spel. Sommige elementen in Findorff komen bekend voor. De turfmarkt vertoond overeenkomsten met de stroommarkt in Funkenschlag. Zoals eerder aangegeven is het in dit spel de bedoeling dat je een motor opbouwt. In het begin gaat dat langzaam, maar eenmaal alles een beetje in gang is gezet gaat het hard. De spoorweg wordt sneller gebouwd dan je hoopt, en voordat je er goed en wel erg in hebt, is daar dan plotseling de bel voor de laatste ronde en is het spel voorbij. In het bovenstaande overzicht is duidelijk te zien dat gebouwen veel punten opleveren in dit spel. Te veel zelfs in onze ogen, want als je enkele gebouwen minder weet te op te richten dan je tegenstander, dan ben je hopeloos verloren. Wellicht dat het verlagen van dit puntenaantal als huisregel het spel wat beter in balans brengt.

Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 75 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Findorff is geschonken door 2F-Spiele



Reacties

Populaire posts