Tokan

Tokan is een tactisch spelletje voor 2 personen dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Alle houten tegels, die bestaan uit rode en zwarte muizen, jackhalzen en leeuwen, worden gedekt door mekaar geschud en in een raster van 5 op 6 gelegd. Daarna worden alle tegels omgedraaid en kan het spel starten, nadat elke speler een kleur gekozen heeft.

Om beurten mogen de spelers een dier van eigen kleur kiezen, en daarmee horizontaal of verticaal bewegen. Een muis mag 1 tegel ver bewegen, de jackhals 2 tegels en de leeuw 3 tegels. Telkens je een tegel beweegt, zal die een andere tegel afdekken - bij voorkeur een tegel van je tegenstander. Voorwaarde hierbij is wel dat de tegel die verplaatst wordt, hoger komt te liggen dan zijn oorspronkelijke positie. 

Door te bewegen, kan je kiezen om tegels mee te nemen in je beweging. De muis mag dit niet doen, maar de jackhals kan 1 onderliggende tegel meesleuren, de leeuw kan 2 tegels met zijn beweging meesleuren naar zijn nieuwe plaats.

Telkens er een gat in het raster ontstaat, worden de tegels in de rij of kolom waar de beweging plaats vond, opgeschoven zodat er zo weinig mogelijk gaten ontstaan. Af en toe kan het toch eens gebeuren dat er 1 of meerdere tegels geïsoleerd geraken. In dat geval blijven die tegels tot het einde van het spel onbewogen liggen.

Stilaan maar zeker zullen er zich meer en meer stapels van dieren gevormd worden. Zodra het moment daar is dat geen van beide spelers nog een zet kunnen doen, is het spel ten einde. De spelers nemen al de stapels met tegels waar hun kleur bovenaan ligt, en maken er 1 grote stapel van. De speler die de hoogste stapel heeft, is de winnaar.


Tokan is een snel en vlot 2-persoons tactisch spel. Het enige wat ons een beetje stoorde is de onduidelijkheid over hoe de tegels moeten opgeschoven worden bij het vormen van gaten in het raster. Dit is wel een belangrijk punt, want dieren mogen niet over gaten springen. Los van dat is Tokan een leuk tactisch spel, waarbij zelfs een muis een leeuw kan opeten.

Dit spel is geschonken door Steffen Spiele en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts