Waggle Dance

Bijen lijken wel één van de favoriete dieren om een bordspel van te maken. Zo stelden we onlangs Beez voor, en vorige maand Honey Buzz. Vandaag is het de beurt aan Waggle Dance. Dit heeft niets met een raar dansje te maken, maar met de manier waarop de zwart-geel gestreepte beestjes vliegen.

Waggle Dance kunnen misschien sommigen nog herinneren, aangezien dit spel al uitgegeven was in 2014, en vorig jaar kwam Bright Eye Games met een nieuwe versie. Volgende maand mogen jullie Termite Towers verwachten van dezelfde uitgever, wat de opvolger is van deze Waggle Dance.

De spelers proberen hun hexagonale tegels om te vormen in honingraten. Elke speler start met 6 dobbelstenen, die elke een werker bij voorstelt. Iedereen dobbelt met de eigen dobbelstenen tegelijkertijd. Na het dobbelen plaatsen de spelers de dobbelstenen op de rij met kaarten die in het midden van de tafel ligt. Je mag een bij op een bij leggen, een 2 op een 2, enz ... 

In het midden van de rij ligt een hoop nectar met bloemkaarten er rond. Hier mag je onbeperkt dobbelstenen plaatsen, enkel het getal moet overeenkomen. De speler die de meeste dobbelstenen heeft liggen, mag 2 van de bijbehorende nectar nemen. De speler op de 2e plaats mag 1 nectar nemen. Die nectar komen op je hexagonale tegels te liggen. De verschillende actiekaarten laten je toe om extra tegels te nemen, om een ei te nemen en een ei uit te broeden waardoor je een extra dobbelsteen mag nemen. Om een tegel om te draaien zodat deze een honingraat wordt, moet je 4 dezelfde stuifmeel blokjes op die tegel hebben liggen, en 2 dobbelstenen met identieke waarden.

Ook al komt er veel geluk aan te pas door het gebruiken van dobbelstenen, toch is er een waaier aan opties beschikbaar waar elke speler telkens uit kan kiezen. De koningin kaarten geven je allerlei voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld een tegel omdraaien die maar 3 nectar i.p.v. 4 heeft, of kan je met die kaarten nectar ruilen. Proberen om meerdere dobbelstenen te krijgen is altijd interessant voor toekomstige rondes, maar het vraagt wel een inspanning want je gaat 3 dobbelstenen nodig hebben om er 1 bij te krijgen. Iets om bij de start van het spel te investeren dus, aangezien er maar liefst 15 dobbelstenen per speler voorzien zijn.

Deze 2e editie heeft enkele wijzigingen tegenover de 1e editie. Ten eerste ziet de herwerkte versie er een pak frisser uit en spreekt het meer aan. De speldoos stemt helemaal overeen met die van Termite Towers. Er is deze keer ook gedacht aan de eenzame speler door een solo variant toe te voegen. Bovendien werd de inhoud van de koningin kaarten herbekeken. Het enige jammere en verwarrende is dat zowel voor dobbelstenen als voor nectar soms een wit en soms een grijs vierkantje gebruikt wordt.


Dit spel is geschonken door Bright Eye Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts