Hiroba

Hiroba, het klinkt erg Japans, en dat is het ook. Dit snel spelletje speelt zich af in en rond de Japanse tuinen. Met je 9 beschikbare tegels probeer je een meerderheid aan gebieden te bemachtigen, met een hoog Sudoku gehalte.

Er zijn 12 terreintegels waarop telkens 2 tuinen staan afgebeeld, netjes omzoomd met keien. Op elke tegel is een koi te vinden, die zeker gegeerd zijn door de spelers. Op de tafel - al dan niet in het midden, dat mag je zelf kiezen - komen 3 op 3 tegels open te liggen. Bij een spel met 2 spelers laat je daar 4 tegels van gedekt liggen. Alle spelers zijn in het bezit van 9 tegels in hun gekozen kleur. Daarop staan getallen afgebeeld met de waarde 1 tot 9. Deze tegels zijn dubbelzijdig. Aan de achterkant van tegel met waarde 1 staat waarde 9 afgebeeld, enz ...

De startspeler, laten we zeggen diegene die het laatst sushi heeft gegeten, mag een tegel naar keuze op 1 van de startcirkels plaatsen. Daarna mag de volgende speler een tegel plaatsen op een starttegel. Maar vanaf nu gelden er restricties: in heel de rij en kolom waar reeds 1 of meerdere tegels liggen, mogen geen tegels bij geplaatst worden van dezelfde waarde. M.a.w. een tegel met 4 mag je niet plaatsen in een rij of kolom waar al een tegel met waarde 4 ligt. Zie hier de Sudoku touch.

Naast die koi-tegels probeer je eigen tegels met een zo laag mogelijke waarde te plaatsen. De speler die aan het eind van het spel rondom de koi horizontaal en verticaal de minste waarde aan tegels heeft liggen, krijgt die koi. Deze vis is op het einde van het spel 1 punt waard. Je kan er ook voor kiezen om deze vis om te draaien en te gebruiken als verdubbelaar, maar daarover later meer.

Door ervoor te zorgen dat je in een tuintje de hoogste totale waarde aan tegels hebt liggen, win je de punten voor die tuin. Je krijgt zoveel punten als het tuintje vakjes heeft. Deze puntentelling zal ook op het einde van het spel plaatsvinden. Het is bij die telling het moment om op de lege vakjes je verdubbelaar in de tuinen in te zetten. Heb je de hoogste waarde aan tegels in een tuintje van 5 vakjes, krijg je daar 10 punten in plaats van 5.

De spelers krijgen bij de start van het spel ook 1 of meerdere stenen. Die kunnen ze gebruiken om bepaalde vakjes te blokkeren voor andere spelers. Een steen zet je samen met een tegel, en mag je eender waar plaatsen.

We zijn nu uiteraard benieuwd hoe dit spel zich laat spelen met 4 spelers, waardoor een volledig raster van 3 op 3 gebruikt zal worden, en het plaatsen van de tegels een pak lastiger zal zijn omwille van de Sudoku regels. Maar nu eerst naar het sushi restaurant !

Dit spel is geschonken door Funnyfox en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 15 minuten


 

 

Reacties

Populaire posts