Clockworker

Clockworker is een tableau building game, zoals ze dat zo mooi zeggen. De Aarde is een puinhoop en de mensen hebben de planeet verlaten. Enkel wat achter bleef zijn de fabrieken en robots. Maar hier en daar zijn er robots die zelfstandig genoeg zijn om hun mannetje te staan. Zij proberen de fabrieken terug werkende te krijgen.

In het midden van de tafel komt een raster met artefact kaarten te liggen. Daaronder komt een rij met locatie kaarten, en daaronder een rij met schijven. Alle spelers krijgen een start locatie kaart en robotjes om erop te plaatsen. De tandwielen vormen het geld in dit spel. Iedereen krijgt er enkelen, afhankelijk van het aantal spelers, om te starten. Het doel is om de meesten punten, die aanwezig zijn in de vorm van lampen, te verzamelen tegen het einde van het spel. Het spel is gedaan zodra een speler 12 kaarten heeft, of als de 'einde' schijf getrokken wordt. Die 'einde' schijf zit op een bepaalde positie in de trekstapel.

Elke beurt mag een speler de volgende acties uitvoeren : eerst verzamelen. Je mag het bovenste robotje van elke locatie kaart wegnemen en in je persoonlijke voorraad plaatsen. Waar het robotje stond, is een symbool afgebeeld van een grondstof - rood, groen, blauw of goud (joker) - of van een robotje, of van 1 tot 2 tandwielen. Die mag je nemen en in je voorraad plaatsen. Vanaf nu heb je de keuze uit 5 verschillende acties :

1. Zet robotjes op je kaarten : die moet je allemaal op 1 locatie kaart zetten, te beginnen van de bovenste vrije plaatsen. Heb je in totaal 6 of meer kaarten in je bezit, dan mag je ze spreiden over 2 locatie kaarten. 

2. Koop artefact kaarten : deze betaal je met grondstoffen die linksboven op de kaart staan afgebeeld. De grondstoffen gaan terug naar de algemene voorraad, en jij plaats de kaart bij je andere kaarten. Deze kaart levert een bepaald voordeel op, dat je best in de handleiding opzoekt. Één van deze kaarten vonden we veel te sterk : bij elke aankoop van een locatiekaart, krijgt de eigenaar van die kaart 3 punten. Heb je deze kaart in het begin van het spel, ben je zo goed als zeker van de overwinning.

3. Koop locatie kaarten : deze betaal je met tandwielen. Koop je de laatste kaart uit de rij, krijg je een gratis grondstof die overeenkomt met de bovenste grondstof op die kaart. Koop je de voorlaatste kaart uit de rij, moet je 1 tandwiel minder betalen. Telkens er een kaart gekocht wordt, schuift de rij met locatie kaarten op en wordt er een nieuwe van de stapel aangevuld. Deze locatie kaart komt bij je andere kaarten te liggen, en je mag er onmiddellijk vrije robotjes op plaatsen, van boven naar beneden.

4. Koop een schijf : hiervoor moet je grondstoffen of tandwielen afgeven. De schijf bevat lampen of punten en leg je gedekt voor je neer tot het einde van het spel. De schijven worden direct terug aangevuld, en als hier de 'einde' schijf wordt getrokken, is het spel gedaan zodra alle spelers even vaak aan de beurt zijn geweest.

5. Tot slot kan je kiezen om te passen, dan mag je 2 tandwielen uit de algemene voorraad nemen.

Het spel speelt erg vlot. Meer dan een minuutje heb je per speler niet nodig per spelbeurt. Het enige lastige is dat je regelmatig in de handleiding moet gaan opzoeken wat de symbolen op de artefacten precies betekenen. Het overzichtskaartje dat elke speler krijgt had handig kunnen zijn, moest dit niet Duitstalig zijn. Het kaartje is dubbelzijdig, maar aan beide kanten staat hetzelfde afgebeeld. Een gemiste kans om hier aan 1 kant Duits en aan 1 kant Engels op te drukken.

Het artwork op de kaarten is meer dan netjes te noemen, de kleine robotjes zijn zeer schattig. Over het spelmechanisme zullen de meningen verdeeld zijn. Normaal verwacht je naarmate het spel vordert, dat je meer en meer grondstoffen kan verzamelen, en dat je stilaan meer en meer punten kan sprokkelen. Echter het tempo blijft heel het spel gezapig hetzelfde, op de paar eerste rondes na.


Dit spel is geschonken door Sylex en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts