Pot pourri


In het spel Pot Pourri proberen de spelers sterren te verdienen voor het restaurant dat ze uitbaten. Zorg voor smakelijk bereidde gerechten door slechts 3 kookpotten te gebruiken, het potdeksel zal meer dan eens in de weg zitten.Die kookpotten moeten wel gedeeld worden met de concurrentie. Als een pot vol is, mogen alle spelers de recepten laten zien die ze met deze ingrediënten combinatie kunnen maken. Hoe meer bijpassende ingrediënten, hoe meer punten iemand scoort. Er kunnen nog extra punten verdiend worden door het menu te volgen en het juiste type recept te tonen op het juiste moment. Na 6 maaltijden eindigt het spel, de speler met de meeste punten wint het spel.



De kookpotten liggen in het midden van de tafel en zijn voor iedereen beschikbaar, 1 is afgedekt met het deksel. De menu's liggen omgedraaid in willekeurige volgorde op het bord. Elke speler neemt een kookboekje en plaatst het sterretje met dezelfde kleur op het plateau van het bord. Schud de ingrediënten en geef elke speler 2 kaarten, leg 4 kaarten zichtbaar onder de kookpotten, de rest vormt een dichte trekstapel. Schud de receptenkaarten en geef elke speler er 3, waarvan je er 2 mag houden, die je in je kookboekje steekt. De niet gekozen recepten vormen de aflegstapel, de andere vormen een trekstapel. De speler die aan beurt is kan uit volgende acties kiezen: 1) 2 nieuwe ingrediënten trekken, je kan deze kiezen uit de open voorraad of van de gedekte trekstapel. Je mag ook 1 kaart van beide nemen, op het einde van je beurt wordt de open voorraad aangevuld. Als je niet tevreden bent met de ingrediënten uit de open voorraad, mag je in het begin van je beurt deze vernieuwen. De kaarten gaan naar de aflegstapel en je legt gewoon 4 nieuwe kaarten. 2) 1 of 2 ingrediënten in de pot stoppen en het deksel verplaatsen. Je mag 2 ingrediënten in een kookpot zonder deksel leggen of 1 in beide kookpotten zonder deksel. Er mogen maximaal 6 ingrediënten in 1 kookpot zitten. Leg ze zo dat telkens het ingrediënt zichtbaar is van onder naar boven. Na het koken verplaats je het deksel naar een andere kookpot die niet volledig vol zit. 3) Je kan je recepten ruilen. Je trekt 2 nieuwe recepten en dan kan je 1 of 2 recepten wisselen met de recepten in je kookboekje, aan het einde van je beurt moet je telkens 2 recepten in je kookboekje hebben. De andere leg je open op de aflegstapel.



Beetje bij beetje worden de pannen gevuld met ingrediënten. Als er na het koken 6 ingrediënten in een pan zitten, is hij vol en is het tijd om de maaltijd te serveren! In dit geval mag het deksel van de pan niet worden bewogen! Volg bij het opdienen deze stappen in volgorde: gebruik en valideer een recept, kies daarna een nieuw recept. Als u de persoon bent die net heeft gekookt en het zesde ingrediënt in een onafgedekte pan heeft gedaan, begint u met uw teller een plaats naar voren te verplaatsen op het Gourmetspoor, daarna moet u een recept valideren. Kies een recept uit uw kookboek en vergelijk de ingrediënten en hun aantallen met die in de volle pan. Afhankelijk van het totale aantal overeenkomsten, schuif je je pion enkele plaatsen vooruit op het gourmetspoor (zie spelbord). Je kunt een pan alleen afmaken als je een recept met minstens 2 bijpassende ingrediënten in je kookboek hebt staan. Vervolgens hebben alle andere spelers, met de klok mee, ook de kans om een recept voor het volle pannetje te valideren en hun teller vooruit te zetten volgens de puntentelling op het gourmetspoor. Leg de gevalideerde recepten voor je neer.
Let op: voor een volledig pannetje kun je maar één van je recepten gebruiken! Je kunt een recept alleen gebruiken als het minstens twee overeenkomende ingrediënten heeft. Ze blijven voor je liggen tot het einde van het spel.

Verwissel de menutegels (indien nodig). Leg je recepten weg en maak je kookboek compleet. Op het gourmetspoor staan drie vakjes met een gourmetster (vakjes 8, 17 en 26). De laatste speler die zijn of haar speelfiguur op of over een van deze vakjes beweegt, kan de volgorde van de menutegels op het menubord veranderen. Kies daarvoor twee menustukken naar keuze en verwissel ze van plaats. Aan het einde van het spel leveren de receptkaarten voor de verschillende keukensoorten extra gastronomische sterren op. Als u tijdens uw beurt twee pannen hebt afgewerkt, worden de stappen na elkaar uitgevoerd voor beide pannen. U kunt kiezen welke van de twee pannen u eerst wilt voltooien. Pas als beide pannen voltooid zijn, gaat u verder. Zet uw recepten weg en maak uw kookboek compleet: maak elke volle pan leeg door de zes ingrediënten op de aflegstapel te leggen. Vul je receptenboek opnieuw aan tot 2 recepten door recepten van de stapel receptenkaarten te trekken.



Het spel eindigt zodra één van de spelers het zesde recept heeft gevalideerd. Maak de ronde af zodat iedereen nog de kans heeft een recept te valideren. Ga dan over tot de eindrangschikking: sorteer de verzamelde receptkaarten op kleur volgens de soort keuken waartoe ze behoren. Vermenigvuldig nu het aantal kaarten van elke keukensoort met de waarde van de ster die op het spelbord staat naast de menutegel die bij de keukensoort hoort. Tel dit bij de scores op zodat je de totaalscores kent. De winnaar is de speler wiens pion het verst op het gourmetspoor staat. Bij een gelijke stand controleren alle deelnemers die gelijk staan het aantal receptkaarten van hun kleur dat ze hebben gevalideerd. Voor elke receptkaart van zijn eigen kleur mag elke speler één veld vooruit op het gourmetspoor. De pion die het verst gevorderd is, wint. Bij een gelijke stand delen de betrokken spelers de overwinning.
Er is een variatie van het spel voor keukenexperts. Je speelt zoals hierboven beschreven, maar met de volgende wijziging: aan het begin van het spel leg je de menustukken niet met de afbeelding naar boven, maar met de afbeelding naar beneden op het menubord op het spelbord. Telkens als iemand zijn of haar ster op of over een van de vakjes 8, 17 en 26 van het gourmetspoor beweegt, mag die persoon stiekem twee menutegels naar keuze bekijken en ze vervolgens omwisselen of terugleggen. let op: als er meerdere personen koken, volg dan de spelvolgorde met de klok mee. Laat aan het einde van het spel de vijf menutegels zien en valideer de gebruikte recepten volgens de hierboven beschreven regel.

Dit spel werd geschonken door Piatnik en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.
Pot Pourri is te koop bij Lotana, leden van Het Geel Pionneke krijgen hier 10% korting.

Aantal spelers: 3 - 5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 40 minuten

Reacties

Populaire posts