Vivarium


In de 19e eeuw ontdekt seismograaf Edgar Vuntaf onder Siberië een grot ter grootte van Australië. Een heel nieuw continent als het ware, dat bevolkt wordt door planten en dieren die men nog nooit eerder heeft gezien. En wat misschien nog wel interessanter is. Het gebied is nog nooit bezocht door een mens.

Uiteraard wil men dit gebied gaan verkennen en er zoveel als mogelijk is over te weten te komen. Daarom wordt er tijdens een conferentie in Parijs een nieuw bedrijf opgericht om alles te gaan onderzoeken. De naam van het bedrijf? Vivarium. En het bedrijf is naarstig op zoek naar ontdekkingsreizigers, zoölogen, botanisten, cartografen en als het allemaal even kan, het liefste verenigd in één persoon. En waarschijnlijk weet je het nu al. Het bedrijf Vivarium is op zoek naar iemand als jou!


Het bord wordt in het midden van de tafel gelegd. De kaarten worden naar soort gesorteerd, geschud en in de juiste rij op het bord gelegd. Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal dominostenen uit het spel verwijderd. De prioriteitsfiches worden gemixt. Twee stuks worden terug gedaan in de doos. De overige zes fiches worden gesloten in een stapel op tafel gelegd. Hier bovenop wordt het neutrale prioriteitsfiche geplaatst. Een startspeler wordt willekeurig gekozen en het spel kan nu beginnen.

De speler die aan de beurt moet tijdens zijn beurt twee acties uitvoeren. 

  1. Ruil een dominosteen uit je hand met de dominosteen uit het midden van de tafel.
  2. - Neem twee edelstenen of
    - Neem een kaart van het bord overeenkomstig de combinatie van cijfers op je twee dominostenen.
De eerste actie is vrij eenvoudig. Ruil een dominosteen uit hand om met de dominosteen in het midden op de tafel. De eerste optie bij de tweede actie is ook niet zo heel erg moeilijk. Neem twee edelstenen en leg die in je voorraad. Een edelsteen is op het einde van het spel een punt waard. Ook kun je edelstenen gebruiken om de waarde van je dominostenen te veranderen. 


De tweede optie bij de tweede actie is misschien iets lastiger. Kies een kaart van het bord aan de hand van de combinatie van één cijfer op elk van je twee dominostenen. 


Ter verduidelijking. Als je bijvoorbeeld een dominosteen met daarop 1|2 hebt, en een dominosteen met daarop 3|4, dan zijn er acht combinaties die je kunt maken. Dit zijn 1|3, 1|4, 2|3, 2|4, 3|1, 3|2, 4|1 & 4|2. Het eerste nummer geeft de rij aan waaruit je een kaart neemt. Het tweede cijfer dat je kiest geeft de kolom aan waaruit je de kaart neemt. De plek waar beide lijnen bij elkaar komen geeft de kaart aan die je van het bord mag nemen. 

Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar. 
  • Schepsels. Er zijn vier soorten schepsels (dieren, mineralen, draken en planten), die invier verschillende gebieden leven (bergen, woestijnen, bossen en moerassen). Elk schepsel is op het einde 1 tot 3 punten waard.
  • Apparatuur. Apparatuur helpt een speler om contracten te vervullen en leveren bovendien onmiddellijk edelstenen op. Bovendien hebben de kaarten nog een eigenschap die je meteen kunt gebruiken, of een eigenschap die handig is op het einde van het spel.
  • Contracten. Deze leveren op het einde van het spel punten op als ze vervuld zijn.

Als het spel ten einde is, dan worden de punten opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel.

Vivarium is een verrassend leuk spel dat in krap een half uurtje speelt, dat het verdiend om regelmatig op tafel te komen.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Vivarium is geschonken door Studio H




Reacties

Populaire posts