Scout


Heb jij met al de wereldproblemen van deze tijd, het idee dat je in een circus beland bent? Dan ben je precies in de goede stemming op dit spelletje op tafel te leggen. In scout gaan de spelers namelijk zelf een show opvoeren. En niet zo maar een show, maar eentje waar de vonken vanaf spatten. 

Op het oog lijkt het een eenvoudig kaartspelletje. Maar niets is minder waar. Het bijzondere aan dit spel is dat je je handkaarten oppakt en niet meer mag herschikken. De kaarten hebben zowel bovenaan als onderaan een nummer. Als de kaarten onder de spelers verdeeld zijn, dan mag je ze bekijken. Je mag nu eenmalig kiezen of je de kaarten vasthoudt zoals je deze opgepakt hebt, of dat je ze eenmalig omdraait en met de onderkant van de nummers speelt. Let hierbij op dat je de kaarten niet per ongeluk van plaats verandert. Alle 45 kaarten hebben een combinatie van de nummer 1 tot en met 10. 
Als je aan de beurt bent kun je twee dingen doen. 
  • Een speler kiest één of meer aangrenzende kaarten uit zijn hand en speelt deze in het midden van de tafel. Let daarbij op dat de kaarten allemaal dezelfde waarde moeten hebben, of een straatje van oplopende of aflopende waarden. Je kunt deze actie alleen spelen als de tafel leeg is. Of als de set die gespeeld wordt hoger gerangschikt is dan de set die op tafel ligt. Een set is hoger als deze meer kaarten heeft in het straatje of als er een set gespeeld wordt met gelijke waarden. Gelijke waarden zijn altijd meer waard dan een straatje. Wanneer het je lukt om een set te overspelen, dan ontvang je de huidige set als punten voor het einde van het spel. 
  • Als tweede actie kun je ook de scout actie uitvoeren. Deze gaat als volgt: Een speler neemt een kaart van beide uiteinden van de set die op tafel ligt en plaatst deze op een willekeurige plek in zijn hand. Hij mag daarbij kiezen of hij de bovenste of de onderste cijfers gebruikt. Degene die de vorige set gespeeld heeft, krijgt als bonus overwinningspunten voor het einde van het spel. Omdat zijn set niet verslagen is. 
Eén keer per ronde kan een speler scouten en dan ook direct een nieuwe set uitspelen. Hiervoor gebruikt hij het wagenfiche dat hij aan het begin van het spel ontvangen heeft. 
Wanneer een speler erin geslaagd is om zijn hand leeg te spelen of als op één na alle spelers hebben gescout dan eindigt de ronde. Spelers ontvangen punten voor de kaarten die zij van anderen verzameld hebben en krijgen minpunten van de kaarten welke zijn nog op hand hebben. 

Er worden evenveel rondes gespeeld als het aantal spelers. Degene met de meeste punten aan het einde van de rondes wint het spel.  

Met twee spelers is dit kleinood van Oink geen aanrader. Maar ben je met drie of meer spelers dan wordt het een vermakelijk en tactisch spelletje dat je snel even tussendoor kunt spelen en ook nog eens handig mee kunt nemen. Het past in je binnenzak van je jas. Dus heb je een saai feestje voor de boeg en weet je niet hoe de tijd door te komen? Neem dit spelletje dan snel mee en je kunt samen met een paar gasten je kostelijk vermaken. Het blijft dan zeker niet bij één rondje. Scout is niet voor niets genomineerd voor het Spiel des Jahres 2022.

Aantal spelers:2-5
Leeftijd: Vanaf 9 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Oink Games

Scout is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Scout is voor leden van het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij www.lotana.be

Reacties

Populaire posts