Doodle Dash

Doodle Dash is geen spik-splinter nieuw spel, want het lag al in 2021 op de speltafels, en heeft sindsdien al enkele prijzen gewonnen. Vandaag mogen we jullie de Nederlandse / Franse versie voorstellen van Geronimo Games.

We leerden het spel kennen tijdens een spelavond georganiseerd door Lotana, waar een demonstrator van Geronimo ons het spel heeft uitgelegd. Onmiddellijk waren er 7 vrijwilligers om hun beste tekenkunsten tentoon te stellen.

Elke speler krijgt een tekenbord en uitwisbare stift. De kaarten met verschillende woorden worden goed geschud, en let erop dat je de Nederlandstalige kant gebruikt, tenzij je over de taalgrens woont. De  totem en dobbelsteen komt in het midden van de tafel, goed bereikbaar voor alle spelers. De startspeler zal gevraagd worden om even de ogen te sluiten. Hij mag nu een getal van 1 tot 7 roepen. De andere spelers hadden daarvoor al een kaart gekozen, en zoeken het woord op dat overeenkomt met het gekozen getal. Zodra dat duidelijk is voor alle spelers, kan de waanzin beginnen.

De spelers trachten zo snel mogelijk het woord te tekenen. De tekening hoeft niet noodzakelijk perfect te zijn. De speler die als eerste klaar is met zijn tekening, grijpt zo snel mogelijk de totem in het midden van de tafel. Hij draait zijn tekening om, en de totem komt daarop te staan. De speler die als tweede klaar is, grabbelt de dobbelsteen en begint als een bezetene te dobbelen, totdat de rode hand gedobbeld wordt. Ter info, dat is 1 kans op 6 dat je deze kan dobbelen.

Zodra de rode hand gedobbeld werd, roept deze speler 'STOP'. Iedereen stopt onmiddellijk met tekenen, en iedereen draait zijn tekening om, zodat alle tekeningen gedekt op tafel liggen. De startspeler mag nu zijn ogen terug openen. Hij kiest nu als eerste de gedekte tekening waar de totem op staat en draait deze om. Indien de startspeler kan raden welk woord er gekozen was aan de hand van die tekening, krijgt de startspeler en de speler van die tekening 1 punt, en is de ronde ten einde. Lukt het niet om het woord te raden, mag de startspeler de tekening van de 2e speler - de dobbelaar - bekijken. Kan de startspeler nu de tekening wel raden, krijgt hij en enkel de 2e speler een punt. Lukt het nog steeds niet om het juiste woord te raden, dan mogen de resterende spelers hun tekening tonen. Bij een juiste gok krijgen die resterende spelers en de persoon die aan het raden is een punt. Bij een foute gok krijgt niemand een punt.

De volgende speler mag nu startspeler worden en de ogen sluiten. Het spel gaat zo verder tot iedereen 3 keer aan de beurt is geweest. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Zoals je merkt, kan snel tekenen een voordeel opleveren. Je tekening komt namelijk eerst aan de beurt, en als de gok juist is, verdienen de andere spelers geen punten. Of spendeer je liever wat meer tijd om  een gedetailleerde tekening te maken, en een grotere kans op een juiste gok te hebben ?
Doodle Dash is een erg eenvoudig maar zeer leuk spelletje voor de liefhebbers van teken en party spelletjes.

Dit spel is geschonken door Geronimo Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 3 - 7
Leeftijd : vanaf 7-8 jaar
Speelduur : 15 - 20 minuten

Reacties

Populaire posts