Akropolis

Heb je altijd al een architect willen zijn? Dan kun je met een potje Akropolis je hart ophalen. Ga samen met andere architecten uit het oude Griekenland de strijd aan en zorg voor de prachtigste gebouwen, de kleurrijkste parken, de beste kazernes en de mooiste markten. Op deze manier laat je je stad groeien en word je de beste bouwmeester van de geschiedenis. Maar uiteraard zijn er wel regels verbonden aan het bouwen. Ook al waren er misschien in de oudheid minder regels en waren er minder vergunningen nodig, toch mag niet alles klakkeloos gebouwd worden. Alle districten hebben hun eigen voorwaarden. Zo dienen de klooster volledig omsloten te worden, maar moeten de markten daarentegen weer apart liggen van de andere markten. De parken mogen overal aangelegd worden, terwijl de kazernes louter punten scoren als ze aan de buitenrand van de stad gebouwd worden. Alleen op die manier kunnen ze de stad verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. 


Als je naar de doos kijkt, trekt deze door de vele kleuren je aandacht. Als je hem vervolgens opent, zie je dat er een prima insert is gemaakt om alles op te slaan. De tegels zijn gemaakt van stevig karton en kunnen wel tegen een stootje. 

Om een spel te starten dien je even te kijken naar het spelersaantal  en het aantal tegels dat beschikbaar is, hierop aan te passen. Iedereen krijgt een starttegel en de startspeler ontvangt het startspelerfiguur en één grijs bouwsteentje. De overige spelers ontvangen met de klok mee telkens één bouwsteentje meer. Een constructiezone wordt klaargemaakt met een aantal openliggende tegels. Nu ben je klaar om van start te gaan. 


Als je aan de beurt bent, kies je één van de openliggende tegels. Hou er rekening mee dat de eerste tegel gratis is, maar voor de andere een bouwsteentje afgegeven dient te worden. Eenmaal een keuze gemaakt en eventueel de prijs betaald, leg je het tegeltje in je imperium. Dit doe je door het passend aan te sluiten. Je zult zien dat je in de eerste paar beurten vlak aan het bouwen bent. Maar even gevorderd, wil je toch wat meer en ga je etages creëren. Dit doe je enerzijds om aan extra bouwstenen te komen om duurdere tegels te kunnen kopen, anderzijds ook om aan het einde van het spel meer punten binnen te harken. Let bij het overbouwen op dat het niet toegestaan is om één tegel volledig te overbouwen, dit moet minimaal over twee onderliggende tegels. Maar kijk uiteraard goed of het wel de moete waard is om te overbouwen, want de gebieden die niet meer zichtbaar zijn, scoren ook niet aan het einde. Je wilt toch zeker niet de plaza's met de sterren overbouwen!. Deze heb je namelijk nodig om je punten per tegel te doen vermenigvuldigen per zichtbare ster van de juiste kleur plaza. Na het overbouwen bepaal je hoeveel grijze gebouwen je overbouwd hebt en pakt het aantal bouwsteentjes uit de voorraad.  

Als er nog maar één tegel over is, wordt de constructiezone weer aangevuld. De startspeler schuift door en een nieuwe ronde kan van start gaan. 


Zo worden alle tegels opgespeeld op één na. En dan eindigt het spel en kunnen de punten geteld worden. De eerste laag levert één punt per tegel op, maar ligt er een puntentegel drie hoog, dan levert deze direct drie punten op. 
En ben je het ondanks de simpele regels even kwijt, het handige speloverzicht biedt direct raad. Aan de achterzijde is plaats gemaakt voor een variant, waarbij de tegels extra punten opleveren als ze aan de extra voorwaarden voldoen. 

Akropolis is een verrassend leuk tussendoortje zowel voor de gelegenheidsspeler als ook voor de veelspeler. 


Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Dit spel is geschonken door Gigamic

Akropolis is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts