Qwixx - 10 Jaar jubileum editie


Qwixx  is jarig! Het originele spel wordt 10 jaar en speciaal daarvoor is er een jubileumeditite ontwikkeld. Je hoort (leest) het goed, het spel wordt 10 jaar, in 2013 stonden we al in de rij voor dit spel in Essen en we hebben het ons nooit beklaagd! Mocht je nog nooit gehoord hebben van Qwixx, kan je altijd onze reviews doorheen de jaren lezen, maar ik kan bijna niet geloven dat je nog niet gehoord hebt van die geweldige spel!

Lees de review van  Basisspel
Lees de review van  Qwixx Big Points
Lees de review van Qwixx, het duell
Lees de review van Qwixx Longo

Deze jubileumeditie is een verzameling van het basisspel en vorige uitbreidingen nl. Qwixx Longo, Qwixx Mixx en Qwixx Bonus. Onze review van Qwixx Longo kan je al nalezen op onze blog. De andere twee uitbreidingen zijn zeker ook de moeite waard! 

Qwixx Mixx bestaat uit 2 variaties op het basis spel. De eerste variatie geeft nog altijd alle getallen weer op volgorde van 2 tot 12, maar de kleuren veranderen doorheen de rij. Dit zorgt voor een leuke andere versie. Indien een speler de rij afsluit, moet de dobbelsteen van die kleur (de kleur van nummer 12) direct uit het spel gehaald worden. Je kan nog altijd velden van die kleur aanduiden, maar dan moet je de twee witte dobbelstenen gebruiken. 


De tweede variant van Qwixx Mixx behoudt wel de kleuren van de rijen, maar gooit dan weer alle cijfers door mekaar. Ze staan niet meer op volgorde van 2 tot 12. Om een rij af te sluiten, moet je het laatste getal aankruisen. Bij rood is dat 11, bij groen 3, bij blauw 4 en bij geel 10.

Je kan deze uitbreiding ook bij het kaartspel gebruiken.


Als laatste uitbreiding heb je dan ook nog Qwixx Bonus, ook daar zijn weer twee nieuwe varianten voorzien. Bij beide varianten staan er extra kaders rond bepaalde getallen. Deze kaders leveren bonuspunten op. Variant 1 heeft gewone vierkante kaders rond bepaald getallen. Onderaan staat een extra rij met kleuren. Als je een getal afkruist met een kader, mag je onderaan de bonusrij een kruisje zetten. Je mag dan in de rij van die kleur een extra vakje aanduiden dat net achter het laatst aangeduide vakje staat.  Dit kan aangename kettingreacties veroorzaken indien je dus weer een vakje met een kader rond mag aanduiden! Fun verzekerd!


Variant 2 heeft wat ingewikkeldere bonussen. Deze keer staan er niet alleen vierkantjes rond de cijfers, maar ook ruiten of cirkels. In totaal staan er 2 keer 5 verschillende figuren. Als je alle 2 de figuren doorstreept, mag je de bijhorende bonus uitvoeren. Als je beide rondjes aankruist, mag je in de rij met de minste kruisjes twee extra kruisjes zetten. Lukt het je om beide ruitjes aan te kruisen, dan mag je in elke rij een extra kruisje zetten, inclusief de rij met het ruitje dat je als laatste hebt aangekruist.


Als je de twee vierkantjes te pakken weet te krijgen, wordt aan het einde van het spel de rij met de minste kruisjes dubbel geteld. Bij de zeshoeken krijg je aan het einde van het spel 13 punten extra. Lukt het je om beide tandwielen aan te kruisen, dan hoef je je strafpunten aan het einde van het spel niet eraf te trekken. Zo kan je heel wat extra punten verzamelen! Probeer ook deze versie zeker eens uit!

Een mooie extra aan deze jubileumeditie zijn de afwisbare borden (4 voor Qwixx en Qwixx Longo, 4 voor Qwixx Mixx en 4 voor Qwixx Bonus). Deze borden met de bijhorende stiften zorgen ervoor dat je niet elke keer opnieuw een blokje papiertjes moet komen en zorgen er ook voor dat je kan blijven spelen! Om het nog extra speciaal te maken, zijn er ook 6 luxe 6-zijdige dobbelstenen en 6 luxe 8-zijdige dobbelstenen voorzien in dit pakket. Een extra reden om Qwixx (in al zijn mooie vormen) te spelen! Gelukkige verjaardag, Qwixx! 😉

Aantal spelers : 2-4 spelers
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur :  15 minuten

Dit spel werd geschonken door NSV en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.Reacties

Populaire posts