7 souls

 


Een donkere doos die desondanks toch meteen de aandacht trok, dat is 7 souls (Rise of the elder gods). Het spel is gebaseerd op de wereld van de Amerikaanse schrijver HP Lovecraft, die bekendstaat om zijn 'kosmische horror', een genre dat ervan uitgaat dat de alledaagse werkelijkheid zoals mensen die ervaren slechts een dunne schil is rondom een diepere werkelijkheid, die zo complex en vreemd is dat het menselijk brein deze onmogelijk kan bevatten. De Ouden, een naar menselijke maatstaven gruwelijke soort goden, spelen niet enkel een rol in zijn boeken, maar ook in dit spel.


Ook de inleidende tekst van de spelhandleiding klinkt veelbelovend: kosmische krachten hebben lang gesluimerd in de bodemloze zeeën, in de enorme duisternis van de ruimte en op de glooiende vlakten van de chaos. Maar deze wezens zijn rusteloos geworden en strijden nu in het geheim om de heerschappij over de mensheid. Ze manipuleren hun verwrongen aanbidders met angst en macht, en consumeren hun geestelijke gezondheid, zo zullen ze hun macht over de wereld vergroten. De mensheid zal falen en de duisternis zal heersen, maar welke Oude zal heersen wanneer het laatste licht sterft ?
 

In 7 souls strijden de spelers om wereldheerschappij: vecht om de controle en het verstand van je volgelingen en manipuleer ze voor je eigen gewin. Roep de machtige Dark Cardinal en de gevaarlijke Corrupt Citizen op, misbruik de vaardigheden van de Cultist, Acolyte en Recruiter om zielen, offers en macht te verzamelen. Handel snel om steun te verzamelen, volg je roeping, verdien een zegen en eis je rechtmatige plaats op te eisen op het hoogste offer altaar. Zorg ervoor dat je je verstand niet verliest ! 


Elke speler start het spel met een set van zeven karakterkaarten, één power token en vijf 'resolve' kaarten (één focus kaart en vier horrorkaarten, die geschud en gedekte de resolvestapel vormen). Het spelbord bevat verschillende locaties, die afhankelijk van het spelersaantal voorzien worden van een bepaald aantal resolvekaarten, zieltokens en powertokens. Elke ronde kiezen de spelers welke
volgelingen ze willen controleren in een poging om
hun doelen te bereiken. Hiervoor wijzen ze drie karakters van hun handkaarten toe aan de locaties op het spelbord. Als alle spelers hun kaarten geplaatst hebben, worden de locaties één voor één bekeken, waarna de karakterkaarten in oplopende volgorde (nummer linksbovenaan) worden gestapeld, en de overeenkomstige eigenschappen worden geactiveerd.
 

Hierbij kan een speler kiezen om de mogelijke acties (weergegeven op de karakterkaart) uit te voeren en zielentokens en/of powertokens of resolvekaarten van de locatie te nemen. Hierna kan eventuele power ingezet worden om een altaar te claimen. Spelen of meerdere spelers dezelfde karakterkaart uit op dezelfde locatie ? Dan wordt er eerst gekeken hoe loyaal ze zijn (spelers kiezen gedekt een resolvekaart, eventueel versterkt door het inzetten van powertokens), de speler met de hoogste waarde wint en dwingt de verliezende speler(s) zijn/hun beurt over te slaan.
 

Beheer je voorraad aan tokens verstandig, maar wees waakzaam. Aan het einde van de ronde (als de drie locaties afgehandeld zijn) komt de inspecteur zijn ronde doen, en die heeft zijn zinnen gezet op deze voorraad ! De inspecteurkaarten geven aan welke locatie hij zal aandoen. Gelukkig kan je deze inspecteur, door het inzetten van de juiste kaarten ('Prophet' en 'Betrayer') ook omkopen en aan je kant krijgen. 


De speler die op het einde van het spel de meeste zielen (punten) veroverd heeft wint het spel. Deze zielen kunnen bekomen worden door je roeping te voltooien, zielentokens te verzamelen, onderzoekers om te kopen, een zege te verdienen of een altaar te controleren. Liever geen medestanders in de strijd om de heerschappij ? Dan bevat 7 souls ook een solospelmodus.

Zoals meerdere spellen in het fantasy/horrorthema is ook 7 souls prachtig vormgegeven: het donkere artwork is zeker een meerwaarde en brengt de spelers helemaal in de wereld van HP Lovecraft. De spelhandleiding is duidelijk en elke spelfase is voorzien van voorbeelden. Dit deck-management en push-your-luck-spel speelt vlot weg en met een beperkte spelduur is een revanchepotje snel ingezet. Dat is trouwens ook de 'oplossing' die de spelhandleiding voorziet als het spel eindigt op een gelijkspel (evenveel punten en powertokens): want de Ouden delen immers niet in de zege ! 

Dit spel werd geschonken door Inside Up Games en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts