Swindler

Het leven in Londen is niet zo eenvoudig. Je hebt geld nodig, veel geld zelfs om er rond te komen. En waar mensen met geld zitten, zitten ook boeven. Bij Swindler zijn jullie de boeven die proberen een zo groot mogelijke buit eigen te maken, op dat eender welke manier.

De setting is dus het Victoriaans Londen, waar de spelers aan de hand van een 'press-your-luck' mechanisme zoveel mogelijk punten willen scoren. Elke speler krijgt bij de start een karakterkaart, waar een bepaalde eigenschap op staat waarvan je telkens kan gebruik maken. Het spelbord komt in het midden te liggen met aan de linkerkant de markt waar je gestolen goederen kunt verkopen voor punten, en aan de rechterkant 4 opdrachtkaarten.

Elke ronde mag de actieve speler de volgende punten uitvoeren :
* Zet 1 of meerdere van je 3 jetons in op een opdrachtkaart waarvan je denkt dat je die deze ronde gaat halen.

* Kies een zak naar keuze om te stelen. Er zijn 5 verschillende zakken en ze bevatten allen voorwerpen die je kan stelen. Er is een handig overzicht van welke voorwerpen er precies in welke zak zit. Je mag hier jetons uit trekken zoveel je zelf wilt, maar trek je de doodskop, verlies je alle jetons van die kleur, inclusief de jetons die je in een andere ronde gestolen had. Beslis dus tijdig om te stoppen met stelen.

* Voldoe je nu aan 1 of meerdere opdrachtkaarten, kan je de kosten ervan betalen en  de kaart bij je nemen. Je krijgt onmiddellijk de punten en/of geld of andere voor- en nadelen die op de opdrachtenkaart staat.

* Heb je nog voorwerpen over die je niet wil bewaren voor een volgende ronde, mag je die nu verkopen op de markt voor punten. Als er een deel van de markt vol ligt met voorwerpen, scoor je als bonus 2 extra punten. Daarna komt er een nieuw marktdeel op de markt te liggen. De voorwerpen op dat volledig marktdeel komen terug in de juiste zak.

* Tot slot heeft de speler de mogelijkheid om voor geld hulpjes in te huren. Dat zijn verschillende kaarten die je tijdens je eigen speelbeurt of in die van een andere, kan inzetten, en leveren je allerlei voordelen op.

Voor de beurt over gaat naar de volgende speler, worden de opdrachtkaarten terug aangevuld. Als in de eerste fase die nieuwe actieve speler beslist om voor een opdracht te gaan waar reeds een jeton van één van de vorige speler ligt, gaat die jeton terug naar die speler en verliest die speler 3 punten. Te gulzig zijn en proberen om voor alle opdrachten te gaan kan dus afgestraft worden aan de hand van strafpunten.

Bij het aanvullen van de opdrachtkaarten kan het gebeuren dat er een politie inval getrokken wordt. In dat geval lees je de voorwaarden waaraan je moet voldoen om al dan niet gestraft te worden, zoals bijvoorbeeld een gestolen voorwerp afgeven.

Swindler is een erg eenvoudig familiespel, waarbij de motor van het spel het stelen van jetons is uit de verschillende zakken. Het is een kwestie van afwegen hoeveel jetons van een bepaalde kleur al op de markt liggen of bij andere spelers, om te beslissen in welke zak je gaat stelen. En neem op tijd de beslissing om te stoppen met stelen, want eenmaal je een doodshoofd trekt, ben je een hele beurt kwijt.


Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts