Mana Mana


De afbeeldingen van het spel Mana Mana betekenen heel veel voor de Maori stam. De patronen vertellen over wijsheid en moed. In dit spel volgen we een oud ritueel. Gebruik je krachten wijs en je kan het ritueel als beste afsluiten.

Het doel van het spel is om een set van 6 kaarten met dezelfde afbeelding voor jou of voor andere spelers te leggen. Als je dit doet, verzamel je mana. Deze mana kan je dan weer gebruiken om extra kaarten te nemen. Veel kaarten en veel mana leiden je tot de overwinning!

Om het spel te spelen, schud je alle kaarten en je legt deze als trekstapel voor je op tafel. Draai 5 kaarten om met de afbeelding naar boven. Elke speler mag 1 kaart op hand nemen van de trekstapel. Leg alle Mana tokens binnen bereik. Een overzichtskaart leg je naast de trekstapel en de andere is voor de startspeler. Deze keer mag niet de jongste, maar de oudste speler beginnen 😊. 

Tijdens je beurt heb je keuze uit twee opties, ofwel neem je kaarten die uitgestald liggen of je speelt kaarten voor je of bij andere spelers. Na elke beurt vul je de kaarten weer aan tot er 5 open liggen. Als je kaarten neemt, mag je 1 kaart nemen en voor elke volgende kaart betaal je 1 Mana. Aangezien je in het begin nog geen Mana hebt, kan je dus maar 1 kaart nemen. Let wel op, alle kaarten moeten dezelfde kleur hebben. Je mag ook nooit meer dan 10 kaarten op hand hebben. 

 Als je ervoor kiest om kaarten te spelen, mag je kiezen tussen spelen voor jou of voor andere spelers. Als je kaarten voor jezelf speelt, mag je enkel kaarten spelen van kleuren die nog niet voor je liggen. Als je kaarten voor een andere speler speelt, moet je kaarten spelen van een kleur die er al wel ligt. Voor elke kaart die in het rijtje ligt waar je de kaart speelt, krijg je Mana. Voor een rij van 1 krijg je bijvoorbeeld 2 Mana, voor een rij van 2 krijg je 1 Mana, … De overzichtskaart helpt je hier bij. Er mogen nooit meer dan 6 kaarten in 1 rijtje liggen. Als je 6 kaarten in een rij hebt, is deze rij compleet en leg je alle kaarten op een stapeltje. Je kan van deze kleur geen kaarten meer verzamelen. 

 


Het spel eindigt als alle kaarten uit de trekstapel gespeeld zijn. Je telt het aantal kaarten dat voor je ligt én het aantal Mana tokens dat je hebt. Heb je de meeste? Dan ben je gewonnen! Is het gelijkspel, dan wint de speler met de minste kaarten.

Dit unieke kaartspel is zeker de moeite waard om eens te spelen! De tekeningen zijn mooi gemaakt en het spel is erg leuk voor jong en oud!

Aantal spelers : 3-4 spelers
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15-20 minuten

Dit spel werd geschonken door Zoch en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Reacties

Populaire posts