Kryptx


Ben je fan van escape rooms en raadsels? Dan is dit nieuwe spel Kryptx zeker iets voor jou! Raad de geheime code van de andere spelers en win het spel!

 Elke speler krijgt een aantal code kaarten (afhankelijk van het aantal spelers zijn dit er 2,3, of 4). De rest van de code kaarten wordt de trekstapel. Elke speler krijgt ook een houder voor elke kaart om de kaarten mooi voor je te zetten. Zo kan je de kaarten mooi verborgen houden. Elke speler krijgt ook een rode en een groene controle kaart. Op het meegeleverde blaadje kan je jouw bevinden aanduiden, elke speler krijgt dus ook zo’n blaadje.

 Het spel wordt over meerdere rondes gespeeld. Elke ronde moet je een beetje informatie geven over jouw kaarten en de speler die het eerst alle kaarten van de andere spelers juist heeft, wint het spel.

Trek drie kaarten van de trekstapel, speel één van deze kaarten op tafel zodat iedereen deze kan zien met volgende regels in het achterhoofd: indien de kaart dezelfde kleur of nummer heeft als één van je geheime kaarten, dan leg je deze kaart voor deze geheime kaart. Indien de kaart niet dezelfde kleur én ook niet hetzelfde nummer heeft, leg je de kaart naast jouw geheime kaarten.


Nadat je een kaart gespeeld hebt, mag je ook nog een vraag stellen aan één van je medespelers. Wijs naar een kaart en vraag naar een kleur of een nummer dat deze kaart zou hebben. De medespeler moet de vraag waarheidsgetrouw beantwoorden. Is het antwoord ‘ja’, dan mag je je resterende handkaarten gesloten op de aflegstapel leggen. Is het antwoord ‘nee’, dan speel je nog 1 handkaart en de andere kaart leg je gesloten op de aflegstapel.

Op je blaadje kan je notities nemen, elke kaart komt maar 1 keer voor in de stapel. Als je dus een kaart zelf gedekt mag wegleggen, weet je al dat die kaart niet in de code voorkomt van je medespelers. Hou je blaadje zeker geheim zodat de andere spelers niet kunnen meekijken wat jij hebt weggelegd.


Denk je dat je de code van de andere spelers weet? Je kan het spel te allen tijde stil leggen en probeer de code te raden. Je zegt de code van de medespelers één voor één (de kleur maakt niet uit, enkel de cijfers zijn van belang). Je medespeler legt dan gedekt een rode controlekaart als het fout is en een groene als het juist is. Alle controlekaarten worden geschud. Zijn ze allemaal groen? Proficiat! Je hebt de codes geraden. Is er een rode bij? Dan heb je een fout gemaakt en moet je 1 van je code kaarten omdraaien en laten zien aan de andere spelers.

Hou je van doordenkers? Dan is dit leuke kaartspel zeker iets voor jou! Je moet goed opletten wat je tegenstanders wegleggen en wat je zelf op hand hebt. Dit spel kan je ook gemakkelijk met twee spelers spelen. Zeker de moeite waard!

Aantal spelers : 2-4 spelers
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Dit spel werd geschonken door Moses Verlag en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.Reacties

Populaire posts