Insecta: The Ladies of Entomology

Diegene die al eens een spelletje Verdant (ook nieuw deze maand) hebben gespeeld, zullen veel gelijkenissen met deze Insecta terug vinden. Waar Verdant zich focust op planten, zal Insecta zich focussen op allerlei insecten van over de hele wereld. De spelers zijn namelijk entomologen, die een poging ondernemen om de mooiste collectie van insecten ter wereld bij mekaar te verzamelen.

Het spelbord komt in het midden van de tafel, met daarop 2 stapels met tegels per continent. Op die tegels kan je allerlei soorten afbeeldingen van insecten vinden, met hun grootte, hun type en van welk continent ze afkomstig zijn. Elke speler krijgt een eigen karakterkaart met 3 unieke eigenschappen per speler. De stapel met gedekte enveloppen komen naast het spelbord te liggen. Er worden 2 actie bordjes getrokken om op het spelbord links en rechts te plaatsen. Dit maakt dat elk spel telkens weer anders is. Tot slot komen er een soort van 3 objectieven naast het bord te liggen, en kan de startspeler van start gaan. De volgorde van de spelers werd op voorhand bepaald door loting.

De startspeler verplaatst zijn blokje van het ene actiebord naar het andere. De startspeler heeft dus als eerste de keuze uit alle mogelijke acties. De laatste speler heeft een beperkte keuze aan acties. De mogelijke acties zijn : 

  • Neem een insect tegel van de bovenkant van de stapel, of van de onderkant van de stapel, of neem de onderste 3 tegels en kies daaruit 1 tegel om te houden.
  • Verplaats je mannetje via de rode pijlen op de kaart naar een ander continent of naar een ander kamp in hetzelfde continent.
  • Neem 1 of meerdere enveloppe van de trekstapel of kies er 1 of meerdere uit de 4 open exemplaren naast het spelbord.
  • Voldoe aan een doelstelling.

Bij het nemen van een insectentegel, puzzel je die aan je eigen raster van 6 op 4 groot. Een raster mag nooit 2 insecten tegels horizontaal of verticaal grenzend aan mekaar hebben. Bij het nemen van een enveloppe, puzzel je die ook aan in je raster, en hier mogen eveneens nooit 2 enveloppen naast mekaar liggen. Op deze enveloppen staan opdrachten, zoals bijvoorbeeld : laat aan deze tegel 2 grote insecten grenzen, of laat aan deze tegel 3 insecten uit 3 verschillende continenten grenzen. Eenmaal je aan een opdracht voldoet, mag je de enveloppe omdraaien en scoor je onmiddellijk de overeenkomstige punten.

Kies je voor de actie doelstelling, dan zie je of je daar tegels van hebt in je raster. Zodra je er al 1 tegel van hebt, kan je deze actie kiezen en op dat kaartje één van je blokjes plaatsen. De bijbehorende actie mag je direct uitvoeren. Kies je later opnieuw de actie doelstelling, en heb je extra tegels van die doelstelling behaald, mag je dat blokje verder schuiven en de extra acties uitvoeren.

Die blokjes op de doelstellingskaarten komen van je eigen karakterkaart. Zodra je alle 3 de blokjes daar hebt weggespeeld, zal je op het einde van het spel 9 punten scoren. Speel je maar 1 blokje weg, krijg je 1 punt, bij 2 blokjes 4 punten. Nu deze vakjes vrijgespeeld zijn, kan je daar 2 van de 3 karaktereigenschappen gebruiken. Dat doe je door daar een zwart blokje te plaatsen.

Zodra alle spelers éénmaal aan de beurt zijn geweest, is de nieuwe spelersvolgorde gekend : de speler die met zijn blokje bovenaan ligt op het spelbord, is als eerste aan de beurt. Deze keer verhuizen de spelers hun blokjes terug naar de andere kant van het spelbord. Hoe lager op het spoor je een actie kiest, des te meer en betere acties je kan uitvoeren, maar des te later je in de volgende ronde aan de beurt zult komen.

Elke speler heeft op zijn karakterkaart een favoriet insect staan. Probeer zoveel mogelijk van deze insecten in je raster te puzzelen, want deze leveren je telkens 2 punten op bij de eindtelling. Zodra een speler 12 insecten of 12 opdrachten in zijn raster heeft liggen, wordt de huidige ronde afgemaakt.

Insecta is een spel voor de puzzelliefhebbers. Het spelmateriaal is meer dan degelijk, al konden de icoontjes iets duidelijker zijn. Ik kan veronderstellen dat spelers met kleurblindheid het hier wel lastig mee zullen hebben. Vergeet zeker niet naar de prachtige achterkant van het spelbord te kijken!

Dit spel is geschonken door GDM Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts