Unsolved - Der Jagd-Unfall

We kennen onze vrienden van Amigo vooral van hun korte kaart- en dobbelspelletjes, maar af en toe verrassen ze ons met een uitstapje naar een ander formaat. Zo ook deze keer met Unsolved – Der Jagd-Unfall. Het betreft hier een heus detectivespel waarmee je aan de hand van een reeks afbeeldingen moet afleiden wie er vermoord is en al die andere typische info die de politie nodig heeft of hun onderzoek af te ronden. Ik heb alvast ontdekt dat het spel ontworpen is door Frederic Moyersoen, een landgenoot die zijn sporen al heeft verdiend op spelgebied.


 Het verhaal draait rond een jachtpartij en bevat 3 hoofdstukken, die in principe los van elkaar staan. De doos bevat een basisset van 30 kaarten, met taalonafhankelijke afbeeldingen. Zelfs sms-berichten die opduiken zijn taalloos: er worden namelijk enkel emoticons gebruikt. Daarbij worden voor elk hoofdstuk nog 6 specifieke kaarten toegevoegd. Eén kaart daarvan toont de plaats van de misdaad en wordt altijd als eerste opengelegd. De rest wordt geschud en daarna trekt elke speler 1 kaart van de gedekte stapel. De bedoeling is nu dat iedereen zijn kaart zorgvuldig bestudeert, eventueel nota's neemt en vervolgens de kaart doorgeeft naar zijn buurman. Als iedereen alle kaarten heeft bekeken, begint er een discussie waarbij de bevindingen worden vergeleken. Een onderdeel hiervan is de beslissing welke kaarten er relevant zijn en welke dus op tafel mogen blijven liggen. De andere kaarten gaan weg en mogen niet meer herbekeken worden. Er is ook een maximum van 12 kaarten die open mogen liggen. Het is dus van belang om hier de juiste keuze te maken om later tot een sluitende oplossing te komen.


 Hierna wordt een nieuw rondje kaarten getrokken en herhaalt het proces zich. Als het deck op is, is het onderzoek ten einde en wordt het tijd om conclusies te trekken. Er dienen 5 vragen beantwoord te worden:

  • wie is het slachtoffer

  • wie is de moordenaar

  • wat is het moordwapen

  • wat is het motief of de aanleiding

  • welke bewijzen ondersteunen je theorie

Voor elk hoofdstuk is er een enveloppe waarin de oplossing van de zaak beschreven wordt, met een puntensysteem voor de waardering van je conclusies. Er is niet echt een winnaar, enkel de voldoening dat je het raadsel al dan niet hebt ontrafeld. Eventueel kan je het spel in teams spelen en zodoende met elkaar wedijveren om te zien wie de beste 'little grey cells' heeft. Het is dan wel van belang dat je in het geheim discussieert zodat het andere team niet kan afluisteren.

Ik herinner mij nog de vele Duitse krimi's die vroeger op tv te zien waren (Derrick, Der Alte, ...). Deze speurders hadden wel het voordeel dat ze verdachten konden ondervragen, een luxe die je hier jammer genoeg niet hebt. Grondig de afbeeldingen bekijken is dus de boodschap, en tijdens de discussie kan het ene idee soms tot het andere leiden. Soms zit het hem echt in de details. Met onze eerste poging hadden we bvb enkel het slachtoffer en het moordwapen juist, het is dus zeker niet eenvoudig. Wat waarschijnlijk ook een hinderpaal voor de meeste mensen zal zijn (bij ons toch) is dat de oplossing eentalig Duits is geschreven. Ik veronderstel dat dit veel kandidaat-speurders zal afschrikken, of toch tot een brave ziel een Engelse (of Nederlandse) vertaling ter beschikking stelt.

Een ander klassiek minpunt van dit soort spellen is uiteraard dat de herspeelbaarheid beperkt is. Gelukkig zijn hier 3 zaken voorzien, dus kan je je innerlijke Hercule Poirot meerdere keren aan het werk zetten.

Dit spel werd geschonken door Amigo en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 – 6
Speelduur: 45 min
Leeftijd: vanaf 16 jaarReacties

Populaire posts