Wutaki

Het is onrustig in het kleine dorpje Wutaki. Overal lopen bewoners chaotisch op en neer. Het zal toch niet zo zijn dat ze het boze monster kwaad gemaakt hebben.. Want dan zijn ze nog niet jarig. Het leed is dan niet te overzien. De dorpelingen zijn er zeker van dat de vulkaan uit zal barsten. Dat is het grote gevolg van hun daden. Als dat maar goed gaat komen..
De dorpelingen zijn echter niet voor één gat te vangen. Ze denken een manier gevonden te hebben om het monster te kalmeren. Alle arbeiders zullen wel een handje moeten helpen. Ze worden op pad gestuurd om middelen te verzamelen die later gebruikt worden om te offeren. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat er krachtige pacten gesmeed worden en zal het monster overwonnen kunnen worden. Elke dorpsoudste probeert zijn kracht zodanig te gebruiken dat hij het beste uit de strijd komt en het krachtigste pact kan smeden en de beste beloningen in ontvangst kan nemen. Alleen zo kan hij misschien het monster verslaan. Maar ben je ten allertijden bewust van je tegenstanders. Ook zij sturen hu dorpsoudste erop uit, met hetzelfde doel: jouw heerschappij ten onder brengen. Dus wees gewaarschuwd en laat je niet verrassen. Laat jij de dorpelingen ontsnappen aan een vulkaanuitbarsting of gaat het hele dorp verloren?  
Wutaki laat zich het beste omschrijven als een middelzwaar workerplacement spel. Het oogt misschien als een kinderspel, met z'n vele vrolijke kleuren. Maar niets is minder waar. Het is een breinbreker die je niet even geslecht hebt. Dat is ook te zien aan de speelduur welke vermeld wordt, tussen de 60 en 90 minuten per spel. Niet even een snel tussendoortje dus. 
Het spel heeft een aanloop nodig om erin te komen. In eerste instantie kom het traag op gang. Maar eenmaal op gang, kan het best bekoren. Het kost tijd om het op je in te laten werken. Misschien komt het omdat het thema mij persoonlijk niet zo aanspreekt, terwijl ik doorgaans wel heel blij word van het workerplacement spelprincipe. Met gemengde gevoelens hebben wij een potje afgesloten. Maar het biedt zeker een opening om het nog eens een keer op tafel te laten komen. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 75 minuten

Dit spel is geschonken door Hodari Spiele
Wutaki is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts