Verdant

Liefhebbers van puzzelspellen en van planten zullen hun groene vingers al voelen jeuken. Verdant is een erg toegankelijk spel met geen al te ingewikkelde regels, maar waar je toch wel stevig moet nadenken of puzzelen.

Er zijn 2 soorten van kaarten in dit spel : kamers en planten. Die gaan de spelers kiezen uit een marktje, en daarmee gaan ze voor zich op tafel een raster vormen van 5 op 3 groot. Belangrijk daarbij is dat ze een dampatroon vormen : afwisselen een plant en een kamer. Er zullen nooit 2 planten of 2 kamers horizontaal of verticaal aan mekaar grenzen.

Als een speler een kaart uit de markt kiest, kiest deze ofwel een kamer, ofwel een plant. Bij elke kaart hoort een jeton die de speler onmiddellijk kan gebruiken, of kan plaatsen in één van zijn kamers, of hij kan exact 1 jeton stockeren om later te gebruiken.

Bij het plaatsen van de kaarten zal je met verschillende factoren rekening moeten houden. Elke plant heeft een symbool of deze in de zon, in de schaduw of half-half wilt staan. Als je ervoor zorgt dat een plant grenst aan een kamer die hetzelfde symbool heeft, mag je een blad of verdant op die plant plaatsen. Kan je ervoor zorgen dat er een gele plant grenst aan een gele kamer, zal je daarvoor op het einde van het spel punten scoren. Die punten zullen hoger zijn als het je lukt om een voorwerp van dezelfde kleur in die kamer te plaatsen.

Die voorwerpen kan je vinden in de vorm van jetons, en bestaan uit verschillende dieren of dingen in verschillende kleuren. Hoe meer verschillende voorwerpen je op het einde van het spel kan verzamelen, hoe meer punten je gaat scoren. Liggen die voorwerpen in een kamer met eenzelfde kleur, en heb je naast die kamer een plant van dezelfde kleur geplaatst, zal je per plant daar 2 punten voor scoren.

Deze planten schreeuwen voor mooie potten. Telkens je een plant of een kamer plaatst in je raster, en de aangrenzende kleur komt overeen, mag je een blad of verdant plaatsen op die plant. Rechts bovenaan in het groene blad van elke plantenkaart staat hoeveel blaadjes deze plant nodig heeft. Heb je dat aantal bereikt, verwijder je de blaadjes en kies je een bloempot uit de voorraad. Natuurlijk kies je eerst de beperkte potten die je 3 punten opleveren.

Enkel de planten die in pot staan zullen op het einde van het spel punten opleveren. Voor planten zonder pot worden het aantal blaadjes geteld die erop liggen. Voor elke 2 blaadjes krijg je 1 punt. Planten in pot brengen zoveel punten op als staat aangeduid in het gele sterretje rechtsboven.

De jetons kunnen nog extra hulpmiddelen bevatten, zoals een gieter, een schopje of meststoffen. Zo zou het maar eens kunnen dat je met een jeton 3 blaadjes op 1 plant mag leggen, of 1 blaadje op 3 planten die grenzen aan 1 bepaalde kamer.

Telkens er een kaart en een jeton uit de markt genomen wordt, zal op de overblijvende kaart een duimpje te komen liggen. En die duimpjes blijven aangroeien tot dat iemand die kaart neemt. Een speler kan maximaal 5 duimpjes bezitten. Deze zijn handig om extra acties uit te voeren : 2 duimpjes afgeven levert je een blaadje op om ergens op een plant te leggen, of je kan ervoor kiezen om een deel van de markt ermee te vervangen net voor je aan de beurt bent met de hoop betere planten of jetons te kunnen nemen.

Op het einde van het spel krijgt elke speler punten indien hij een setje heeft kunnen maken van alle 5 de verschillende kleuren van kamers en/of planten.

Zoals eerder vermeld, speelt dit spel erg vlot met weinig wachttijden op andere spelers. Er zit voldoende diepgang in om het een tactisch puzzelspel te noemen. Al moeten we zeggen dat een eerste spelletje eerder dient om het spelmechanisme te leren kennen. Je gaat ook merken dat de laatste paar kaarten die je gaat aanpuzzelen niet volgens je plan zal gaan, wat ook logisch is. Er zijn namelijk maar een paar plaatsjes vrij in je raster, en niet alle opties zijn beschikbaar in de markt.


Al bij al vonden we dit een heel leuk spel, niet te zwaar, simpele regels, vlot te spelen, met voldoende tactische beslissingen die tijdens het spel genomen moeten worden. De personen die zich niet in het thema kunnen vinden moeten daar maar even doorkijken, en je zult merken dat je geen spijt zult krijgen om het gespeeld te hebben.

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Verdant is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf
Speelduur : 30 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts