Heat : pedal to the metal

Gebaseerd op een eenvoudig maar intuïtief kaart management systeem, gaan de spelers in Heat: pedal to the metal een intense F1 wedstrijd tegemoet. Elke speler tracht zijn bolide als eerste over de streep te brengen door een perfecte controle te krijgen over zijn snelheid, en ervoor te zorgen dat de motor niet oververhit geraakt. Kies je juiste upgrades om je bochten scherper aan te snijden of om je motor koel genoeg te houden, en misschien behaal jij wel de overwinning.

Allereerst is het misschien het vermelden waard dat dit spel van dezelfde maker is als Flamme Rouge. Liefhebbers van dit wielrennersspel zullen ook naar dit spel likkebaardend uitkijken. Ten tweede : er zijn 2 grote mappen voorzien, die allebei dubbelzijdig zijn : USA (de beginnerstrack), Frankrijk, Italië en Engeland.

In de doos zitten 2 handleidingen : een eerste handleiding is voor het basisspel te kunnen spelen, zonder de extra franjes. De 2e aparte handleiding bevat alle regels waar er verschillende elementen worden toegevoegd aan het spel, zoals het weer of condities van het parcours, of evenementen die het allemaal wat pittiger maken.

Wij speelden het basisspel met 2, en pas in de laatste bocht voor de finish werd er afstand genomen van mekaar. Dat terwijl de ene speler altijd voorzichtig de bocht nam, en de andere speler wel eens af en toe in 3e versnelling een scherpe bocht durfde nemen. Het is namelijk zo dat je een aantal (6 in het basisspel) hittekaarten krijgt. Telkens je een bocht passeert tegen een te hoge snelheid, moet je hitte kaarten verplaatsen naar je aflegstapel. Later komen deze kaarten terug op hand, en hoe meer hittekaarten je vast hebt, hoe minder keuze uit de normale snelheidskaarten.

Een spelbeurt bestaat uit 9 verschillende stappen, waarvan er 4 verplicht zijn om uit te voeren :
1. Kies de gewenste versnelling op je eigen spelbord. Alle spelers doen dit samen. Kies je om in één keer 2 versnelling omhoog of omlaag te schakelen, moet je een hittekaart op je aflegstapel leggen.
2. Uit je 7 handkaarten die je net van je trekstapel getrokken hebt, kies je in het geheim zoveel kaarten als je versnelling aangeeft. Alle spelers doen dit samen.
3. Alle spelers draaien hun kaarten open, en de speler die op kop rijdt, mag als eerste zijn wagen zoveel vakjes verder zetten als de som van de gekozen kaarten.
4. De spelers vullen hun hand terug aan tot 7 kaarten.

De overige 5 acties, die zich tussen puntje 3 en 4 afspelen, zijn optioneel uit te voeren. De piloot die laatste staat heeft nu recht op een extra cooldown en/of boost. De speler aan de kop mag als eerste kiezen om een hittekaart te spelen om te boosten. Hiervoor blijft hij van de trekstapel kaarten open draaien tot er een snelheidskaart komt, en die speler mag dan exact evenveel vakjes als op die kaart staat verder rijden. Kiest de speler om de motor af te laten koelen, mag hij zoveel hitte kaarten als op zijn versnelling staat aangeduid, van zijn hand, op de stapel met hittekaarten leggen. Enkel in 1e en 2e versnelling kan je dat doen.

Vervolgens kunnen de spelers gebruik maken van een slipstream. De wagens die net achter of naast een tegenstander zijn geëindigd, mogen 2 vakjes verder bewegen. En dan komt één van de belangrijke controles : de spelers mogen bepaalde bochten tegen een bepaalde maximale snelheid voorbij rijden. Voor elk snelheidspunt dat je erboven zit, moet je een hittekaart afgeven. Kan je niet meer betalen, kom je naast de baan terecht en moet je 1 of 2 extra stress kaarten op hand nemen.

Stress kaarten kan je aan de + herkennen. Speel je die kaart in plaats van een snelheidskaart, blijf je van de trekstapel kaarten omdraaien tot je een snelheidskaart heb. Die kaart zal dan gebruikt worden in plaats van je stresskaart. Speelde je meerdere stresskaarten, zal je dit een paar keer moeten herhalen. Dit maakt het spel een beetje willekeurig en is leuk voor de spelers die houden van een beetje risico nemen. De laatste optionele actie is kaarten afleggen die je momenteel niet meer op hand wil hebben. Enkel hitte kaarten en stress kaarten mag je niet afleggen.

Het feit dat we altijd vlak bij mekaar bleven, terwijl de ene roekeloos en de andere voorzichtig reed, lijkt wel dat dit spel 'zich zelf speelt', en een beetje flets overkomt. Maar gelukkig zijn daar de o zo vele upgrades en andere zaken die het spel een pak interessanter maken.


Heat: pedal to the medal is een deftig familiespel als je voor de basisversie kiest. De gevorderde spelers gaan meer kunnen genieten van de uitgebreide versie. Geen nood om uitbreidingen voor dit spel te voorzien, want hier zijn ruim voldoende variaties ter beschikking. Tenzij een extra map natuurlijk. Er is gedacht aan de eenzame piloot, want een solo-modus is eveneens voorzien.

Dit spel is geschonken door Days of Wonder en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Heat: pedal to the metal is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts