Old London Bridge

We leven in het jaar 1136, in het prachtige Londen, met z'n vele bruggen over de rivier de Theems. Echter is één van de houten bruggen helaas in rook opgegaan. Het vuur heeft hardhandig toegeslagen en heeft de brug volledig verwoest. Met behulp van pastoor Peter de Colechurch wordt er binnenkort gewerkt aan een stenen brug. Hier zal het vuur minder vat op hebben. Het is zijn bedoeling dat hier in de loop van de jaren diverse gebouwen op gebouwd kunnen worden. 

De spelers worden ingehuurd als ware architecten om zo mee te bouwen aan de nieuwe London Bridge. 

Tussen het vele bordspellen aanbod, trekt deze telg van Queen Games de aandacht vanwege de uitstraling van de doos. Een mooie oude brug prijkt in zijn volle glorie op de doos. Ook als de doos geopend wordt, vind je mooi spelmateriaal. Voor iedere speler ligt er een dubbele brug klaar, nadat je hem vakkundig in elkaar geknutseld hebt. Daarnaast vind je een kleurrijk en redelijk overzichtelijk speelbord. Er is plaats voor de diverse soorten gebouwen, welke elke een speciale eigenschap heeft. In het midden van het bord wordt het rondeel geplaatst. Een minpuntje hiervan vind ik dat er geen knopje in het midden gemaakt is om het rondeel vast te kunnen zetten. Je moet namelijk iedere beurt het rondeel één of meerdere stappen verdraaien, waarbij het niet vast blijft zitten en je dit met de nodige voorzichtigheid moet doen. Het voordeel dat het niet vastzit, is dat je nu het bord in vieren kunt vouwen en het op die manier beter in de doos op te bergen is. 
In een beurt bouwt iedere speler aan zij eigen brugdeel. Dit doet hij door een brugdeel uit het rondeel te kiezen. Maar daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, anders werd het wel heel gemakkelijk. Als eerste spelen de spelers een personenkaart uit met de waarde 0 t/m 4. Degene met de hoogste waarde, heeft de eerste keuze uit de diverse brugdelen. Hij dient hiervoor wel zijn gespeelde personagekaarten daarna te verwijderen, met uitzondering van de kaart met de waarde 0, deze mag hij ten alle tijde in zijn bezit houden. 

Om een brugdeel te mogen bouwen, moet je ervoor zorgen dat de getallen in oplopende volgorde terecht komen. Als escape kun je hiervoor een park gebruiken. Deze mag je altijd plaatsen en vanaf dat moment begin je weer van voren af aan met oplopende getallen. Het nadeel is wel dat een park geen punten oplevert. 
Als je een brugdeel pakt, krijg je hiervoor direct het geld dat afgebeeld is. Een tweede escape die kunt gebruiken is om een brugdeel af te breken en daarvoor in de plaats een passend deel te bouwen. Het nadeel hiervan is dat je brug nu nooit meer helemaal afgebouwd kan worden, wat op het einde van het spel weer minpunten oplevert. 

Daarnaast krijg je de bonus die de gebouwen opleveren. Bijvoorbeeld geld bij de bank en prestigepunten bij het klooster. Het aantal punten of geld dat je ontvangt, is afhankelijk van de kleur van het wapen dat op het brugdeel afgebeeld staat. Je telt alle wapens van de zojuist gepakte kleur bij elkaar op en bekijkt wat je bonus is. Dit maakt het interessant om ook een joker te bemachtigen die alle kleuren wapens afgebeeld heeft staan. 

Na de ronde, wordt het rondeel een aantal stappen gedraaid. Dit wordt bepaald door de waarde op het hekje dat omgedraaid wordt na iedere ronde. Er liggen er in totaal 12. 


Als de twaalfde ronde gespeeld is, hebben de spelers de mogelijkheid gehad om hun brug compleet te maken. Dan is het tijd voor de eindtelling. De gaten in je brug leveren hierbij minpunten op. De punten afgebeeld op de brugdelen zijn de overwinningspunten die in geld worden omgezet. De spelers met het meeste geld wint. 

Let er even op dat er speciale regels zijn voor een twee-spelersspel. Je krijgt dan meer personenkaarten op hand en je speelt niet één maar twee brugdelen per ronde. De hekjes die aangeven hoeveel stappen het rondeel draait na de ronde, zijn er slechts 6 in plaats van 12. 

Old Londen Bridge, is een gemakkelijk instap spel voor de gelegenheidsspeler. De veelspeler zal al snel tegen het probleem aan lopen dat er wel heel veel geluk bij komt kijken. Je bent volledig afhankelijk van de brugdelen die opengedraaid worden. En dat valt niet te manipuleren. De enige mogelijkheid is door een park te bouwen, maar dat levert geen punten op en je hebt maar 12 rondes om te kunnen winnen. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten

Dit spel is geschonken door Queen Games

Old London Bridge is te spelen bij het Geel Pionneke 

Reacties

Populaire posts