Precognition

Precognition speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin 2 rassen naast mekaar bestaan : de mensen en aliens, hier Ymune genaamd. Deze Ymune hebben de gave van dat ze gebeurtenissen kunnen voorzien. De spelers gaan een rivier afvaren om op zoek te gaan naar besmette mensen langs de oevers, waarna ze Ymune dokters inhuren om ze te behandelen. Via Ymune beschermers kunnen de behandelde mensen beschermd worden tegen allerlei ziektes. De spelers gaan eveneens op zoek naar zoveel mogelijk batterijen om de machinekamers van elektriciteit te voorzien op de boot, of ze gaan op zoek naar voedsel om de gezonde mensen eten te geven.

Om dit spel te winnen, zal je echt de toekomst moeten kunnen zien of lezen. En dat doe je aan de hand van een volledig nieuw kaart mechanisme. Dat mechanisme gaat als volgt : je neemt 2 kaarten van je trekstapel op hand. Er liggen reeds 2 kaarten die van je linkerbuurman komen voor je eigen spelbord. Uit die 2 kaarten van je linker buurman moet je er minstens 1 terug naar die buurman laten gaan. Nu heb je keuze uit 3 kaarten, waarvan je er 1 zelf moet selecteren. De andere 2 kaarten die je niet gekozen hebt, gaan naar je rechter buurman. Dit alles doet iedere speler in het geheim. Pas als iedereen klaar is, worden de kaarten open gedraaid en kan je zien welke kaart je rechter buurman gekozen heeft die naar jou gaat komen. Tel daarbij de eigen gekozen kaart bij, en voilà : je hebt 2 kaarten waarmee je het deze spelronde moet doen. De 2 overige kaarten geef je naar je rechter buurman. 1 van die 2 kaarten zal de volgende ronde terug naar jou komen.

Het spel bestaat in totaal uit 12 rondes. Je doel : eindig het spel met zoveel mogelijk gezonde mensen op je eigen spelbord. Een ronde bestaat uit 3 verschillende fases, en elke fase voeren de spelers tegelijkertijd uit.

Fase 1 : kiezen van de kaarten. Dit doe je in het geheim via het daarnet beschreven mechanisme.
Fase 2 : de actiefase. Je hebt 2 kaarten overgehouden uit fase 1. Die kaarten mag je nu activeren.
Fase 3 : onderhoud. De besmette mensen worden behandeld, vaar met de boot verder op de rivier en pas de eigenschap van de rivier toe.  Na elke 3 rondes moet je de gezonde mensen van voedsel voorzien.

In de actiefase kan je 2 situaties hebben : oftewel heb je 2 kaarten van eenzelfde kleur, oftewel 2 kaarten met verschillende kleuren. Heb je 2 kaarten met eenzelfde kleur, mag je de bonussen uitvoeren die erop staan. In dat geval zal er geen machine geactiveerd worden. Heb je kaarten in verschillende kleuren, krijg je geen bonus, maar kan het dat je 1 of meerdere machines kunt activeren. Voorwaarde is dat die machines voorzien zijn van batterijen. Machines kunnen je extra eten, mensen, dokters, beschermers of batterijen opleveren. Koos je om je beiden kaarten uit te voeren, zal je de gezamenlijke kost die onderaan staat moeten betalen. En betalen doe je met ... gezonde mensen. Het is dus constant afwegen of je gezonde mensen, m.a.w. punten gaat inleveren om andere dingen bij te krijgen. Kies je om slechts één kaart uit te voeren, dan moet je die kost niet betalen.

In fase 3 schuiven er evenveel mensen van de ziekenboeg door naar de verblijfplaats van de mensen als er Ymune dokters in de behandelruimte staan. Stond er op 1 of beide kaarten die je deze ronde gebruikt hebt een besmettingssymbool, dan moet je het overeenkomstig blokje op het besmettingsspoor verder zetten. Voor elk punt dat je hier verder gaat, moet je op het eind van elke ronde een behandelde mens afgeven. Een kostelijke grap dus. Gelukkig zijn daar de Ymune beschermers. Voor elke beschermer die je afgeeft, mag je dit blokje 2 vakjes naar beneden zetten op het spoor.

Gedurende het spel zijn er 3 momenten waar je de behandelde mensen eten moet geven. Kan je dat niet, dan verlies je mensen. In het eerste deel van het spel krijg je voordelen als effect van de rivier. Het 2e en 3e deel van de rivier zal telkens negatieve effecten teweeg brengen.

In eerste instantie is het een beetje zoeken hoe dit mechanisme in mekaar zit, maar na enkele rondjes wordt dit duidelijk. Het is een vernieuwende manier van spelen die ons zeker beviel. Op slechts enkele ronden van het einde waren er spelers die maar enkele behandelde mensen hadden, om 1 ronde verder er plots een heleboel te hebben. De virtuele winnaar tijdens het spel ging constant van de ene speler naar de andere, zodat het erg moeilijk inschatten was wie er goed bezig was en wie niet. 

Ik kan dit spel ten sterkste aanbevelen, al was het alleen maar voor de prachtige graphics en de mooi vormgegeven spelersbordjes, maar het is vooral het nieuw mechanisme dat dit spel zich doet onderscheiden van alle anderen. En weet dan nog dat Precognition op 3 verschillende manieren kan gespeeld worden: competitief, in team of coöperatief.

Dit spel is geschonken door Ludonaute en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Precognition is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 60 minuten


Reacties

Populaire posts