Pingyao: First Chinese Banks

In hun hoogtijdagen, ontwikkelden de Jin-handelaren een welvarende bank. Dit deden zij door te beginnen met kleine kantoortjes door heel China en daar de lokale, kleine ondernemingen te ondersteunen met geld en zilver. De ondernemingen konden hierdoor sneller en efficiënter produceren wat resulteerde in hogere winsten. In ruil voor de hulp die de Jin-handelaren gaven, openden de kleine ondernemingen een rekening bij hen. Op deze manier ontstond een rijke, nationale bank.

Pingyao is een door dobbelstenen aangedreven worker-placement waarbij de spelers een economische motor proberen te ontwikkelen om zo de rijkste speler van het spel te worden. 


Het spel duurt acht ronden. Iedere ronde is verdeeld in 5 fasen.

Voorbereidingsfase: Tegelijkertijd werpen de spelers een vier- en een zeszijdige dobbelsteen. In de derde ronde komt door nog een zeszijdige dobbelsteen bij. Vervolgens worden de dobbelstenen geplaatst op het dobbelsteenspoor op het speelbord.

Actiefase: Tijdens deze fase voeren de spelers hun acties uit. De beurtvolgorde wordt bepaald door de waarde van de dobbelstenen. De hoogste waarde is het eerste aan de beurt. Bij een gelijke waarde, kijkt speelt men in uurwijzerzin vanaf de startspeler. De beperking hierin is dat een speler niet meer dan twee acties achter elkaar mag uitvoeren. De speler neemt zijn dobbelsteen en plaatst deze op een actieveld op het speelbord. Vervolgens wordt de bijbehorende actie uitgevoerd. 
Ook kan een speler ervoor kiezen om zijn dobbelsteen in te leveren en zo drie geld te ontvangen. 

Inkomstenfase: De spelers berekenen hun inkomen dat zij in de verschillende gebieden genereren. Als eerste worden munten verdeeld over alle winstgevende fondsen van een speler. Hierna word interest ontvangen over openstaande leningen en de winsten uit aandelen. 

Oplossingsfase: De spelers kijken op hun persoonlijke spelbord of daar nog achtergebleven meeples of zilverstaven zijn, en voeren de hierbij acties uit. 

Opruimingsfase: De spelers nemen hun dobbelstenen terug van het spelbord. De startspelerfiguur gaat door naar de volgende speler.

Na acht rondes is het spel ten einde. De speler die het meeste geld heeft weten te vergaren, wint het spel. 

Pingyao komt in eerste instantie over als een overweldigende breinbreker. Als men het een paar keer gespeeld heeft, dan zal men erachter komen dat het dat niet is. Niet dat het nu plotseling een eenvoudig spelletje is dat je even tussendoor speelt. Denk qua niveau aan een spel als Ora et Lobara van Uwe Rosenberg. Pittig, maar toch goed te behappen. Het thema van Pingyao is niet alledaags, en zal menig speler zeker afschrikken. Maar de veel-speler zal hier doorheen weten te kijken, en ontdekken dat de verschillende actiemogelijkheden als een prachtig gesmeerde machine in elkaar grijpen om zo een soepel lopende motor te ontwikkelen. Pingyao: First Chinese Banks is een spel voor liefhebbers en zal zijn plek in de club zeker weten te vinden.

En mocht het onverhoopt zo zijn, dat je het spel wel helemaal in de vingers hebt gekregen, dan hebben we goed nieuws. BG Rookie heeft ons ook de uitbreiding The Golden Pawner geschonken waarmee het spel nog interesanter wordt en nog meer mogelijkheden en tactieken biedt.

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 60-90 minuten

Dit spel is geschonken door BG Rookie Pingyao: First Chinese Banks is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts